Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Gabriela Melinescu, marea iubire a poetului Nichita Stănescu, își trăiește bătrânețea într-un azil din Suedia

Cristina Gherghina

Despre viața amoroasă a poetului român, Nichita Stănescu, au existat fel și fel de povești, cum că era un bărbat gelos sau că își încuia iubitele în casă. Poetul a avut patru mari iubiri în viața sa, fiecare reprezentând o muză pentru Nichita. Una din muzele poetului a fost Gabriela Melinescu, cea care stăpânea de asemenea arta condeiului.

Au trăit o poveste de iubire ca în filme, dar în cele din urmă, poeta a decis să pună capăt relației, fiind singura femeie care l-a părăsit pe Nichita Stănescu. 

Astăzi, la 77 de ani, Gabriela Melinescu își trăiește bătrânețea într-un azil din Stockholm, amintindu-și cu drag de vremurile de mult apuse, potrivit Libertatea.

"La 77 de ani, Gabriela a ajuns să retrăiască prizonieratul pe care l-a cunoscut la 25 de ani"

"La 77 de ani, Gabriela a ajuns să retrăiască prizonieratul pe care l-a cunoscut la 25 de ani"

Gabriela Melinescu, femeia care l-a făcut pe Nichita Stănescu să se îndrăgostească de ea își petrece singură bătrânețea într-un azil din Suedia. 

De 10 ani suferă de o demență severă care a paralizat-o aproape complet. Boala i-a răpit bucuria de a mai scrie, picta sau desena pentru că îi este imposibil să își mmai poată mișca încheieturile mâinilor.

"La 77 de ani, Gabriela a ajuns să retrăiască prizonieratul pe care l-a cunoscut la 25 de ani. Ea este închisă, nu în casă cu cheia, ci într-un azil, și nu de către Nichita, iubitul gelos, ci de către un virus capricios și neîndurător ca un mare poet", scrie în reportajul celor de la Libertatea.

Sursă foto: Libertatea

Muza poetului Nichita Stănescu

Muza poetului Nichita Stănescu

Cu toate că mulți considerau că poeta Gabriela Melinescu îl imita pe Nichita Stănescu, adevărul este de fapt altul. De fapt, poetul român s-a inspirat din stilul Gabrielei și chiar a descris perioada în care cei doi au fost împreună ca fiind nu numai cea mai fericită din viața lui, ci și cea mai productivă, ca scriitor. 

În aceea perioadă, poetul român a scris volumele 11 elegii, Oul și Sfera, Laus Ptolemaei, Necuvintele și În dulcele stil clasic.

Sursă foto: Imgur

Dragoste cu năbădăi

Dragoste cu năbădăi

Pe vremea când s-au cunoscut, Nichita Stănescu era deja un scriitor consacrat. El avea la aceea vreme 31, iar Gabriela Melinescu avea doar 22 de ani. 

Au trăit o poveste de dragoste cu năbădăi, iar în cele din urmă iubirea lor s-a stins. Poetul chiar a recunoscut că el a fost motivul pentru care relația s-a încheiat. 

"Am avut şi eu o mare iubire totală, dusă nu până la capăt, ci până în pânzele albe ale capătului", spunea poetul despre marea sa iubire.

În amintirea Gabrielei Melinescu, Stănescu a scris poezia "A mea", despre care Ștefan Agopian, prieten bun al poetului, crede că este "una dintre cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura noastră".

După despărțire, Gabriela s-a mutat în Suedia, dar nu l-a uitat niciodată pe Nichita.

Sursă foto: Imgur

"Doi creatori nu prea pot convieţui"

"Doi creatori nu prea pot convieţui"

La rândul său, Gabriela Melinescu i-a dedicat câteva cuvinte poetului român în volumele pe care aceasta le-a publicat în Suedia.

"Doi creatori nu prea pot convieţui. Era foarte greu de trăit cu un om care era un panteon întreg de persoane", spunea Gabriela despre Nichita.

Gabriela Melinescu s-a născut la data de 16 august 1942 și este o eseistă, scriitoare, pictoriță și traducătoare română, respectiv suedeză. În anul 1975 aceasta se mută în Suedia și se căsătorește cu René Coeckelberghs.

Sursă foto: Libertatea

Surse foto: Imgur

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (6)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta