Heath Ledger, monstrul sacru mort la 29 de ani de supradoză. Ce s-a întamplat în ultimele zile din viața unui uriaș al filmului

Laura Voica

În 2008, când Heath Ledger a murit de supradoză, era în cel mai înalt punct al carierei sale. Fusese nominalizat la premiile Oscar în 2005 pentru portretizarea lui Ennis Del Mar din ”Brokeback Mountain”. În 2007, el a fost unul dintre cei șapte actori care l-au jucat pe Bob Dylan, într-un alt film premiat „I’m not There” și, desigur, următoarea lui interpretare, rolul lui Joker în filmul ”The Dark Knight” al lui Christopher Nolan, rol care i-a adus și mai multă recunoaștere și faimă. Din păcate, el nu s-a bucurat de nimic din toate acestea, murind tragic din cauza unei supradoze de droguri, pe 22 ianuarie 2008, la doar 28 de ani, în timp ce ”The Dark Knight” era în post-producție.

Cu câteva luni înainte de moartea sa, în timp ce lucra la ceea a devenit ultima sa performanță, în filmul ”The Imaginarium of Doctor Parnassus”, Heath Ledger a avut ceea ce unii dintre colegii și prietenii săi descriau drept insomnie. Ledger avea probleme foarte mari cu somnul și în nevoia disperată de a se odihni, lua un cocktail puternic de somnifere, alături de alte medicamente eliberate pe bază de rețetă.

Din păcate, pastilele nu îl ajutau foarte mult. Prietenul lui, Gerry Grennell, care a locuit cu el pentru câteva luni în perioada aia, a declarat pentru revista People Magazine:

”Îl aud și acum rătăcind prin apartament. Mă ridic și îi spun: „Hai, omule, întoarce-te în pat, trebuie să lucrezi mâine.” El răspunde: „Nu pot să dorm, omule”.”

Căderea lui Heath Ledger a început cu luni în urmă, când partenera de viață și mama fiicei sale de 2 ani, Michelle Williams, l-a părăsit și l-a dat afară din casa lor din Brooklyn. Motivul despărțirii nu a fost niciodată dezvăluit pe deplin de Williams, dar cele mai multe surse spun că aceasta se săturase de stilul lui de viață și de consumul lui azbuziv de droguri.

După despărțirea lor, Heath Ledger s-a mutat într-un apartament din SoHo, din Manhattan. Acolo a luat combinația de medicamente care i-a provocat moartea. Când s-a mutat, Ledger lucra la ceea ce avea să devină rolul definitoriu al carierei sale, Joker în filmul ”The Dark Knight”.

Imersiunea sa în rol și angajamentul său aproape nebunesc față de personaj l-au consumat mult, fizic și mental. Își dorea ca performanța sa să fie imprevizibilă. Regizorul, Christopher Nolan, a spus despre prestația sa:

”O mulțime din ceea ce a făcut Heath în acest rol, a discutat cu mine, mi-a dat indicii despre ceea ce urmează să facă, sau am vorbit puțin, eu încercând să îi fiu public în prestanța sa. Dar mult se baza pe neprevăzut și cred că asta a și dorit, să-și joace cărtile mai aproape de inimă.”

În timpul filmărilor pentru  ”The Dark Knight”, boala și insomnia lui Ledger s-au agravat, iar apropiații lui s-au preocupat mai mult de starea sa mentală. Sora sa, Kate, de care era foarte apropiat, nu este de acord cu faptul că rolul a jucat un rol în moartea sa, spunând:

”Sincer, aș spune ca este exact invers. Avea un simț al umorului uimitor și cred că doar familia și prietenii săi apropiați știau cu adevărat asta. Și se distra foarte mult la filmări. Nu era absolut deloc deprimat de rolul Joker.

Kate a fost, de asemenea, una dintre ultimele persoane cu care Heath Ledger a vorbit la telefon, cu o seară înainte de a fi găsit mort din cauza unei combinații de oxicodonă, hidrocodonă, diazepam și doxilamină. Ea a spus că nu părea că este în depresie și că ar avea gânduri de suicid.

 

Așa cum se întâmplă în orice situație de genul acesta, au existat și speculații cu privire la moartea lui. Supradoza a fost luată în mod intenționnat ? Oare a încercat să se omoare în noaptea aceea întunecată? Răspunsul celor mai apropiați a fost un „nu” răsunător. Tatăl său însă, îl învinuiește pentru propria moarte, dar nu crede că a fost sinucidere, spunând:

”A fost total vina lui. Nu era nimeni acolo - a întins mâna spre pastile și le-a luat. Le-a pus în corpul lui. Nu poți acuza pe nimeni în această situație. Este greu de acceptat pentru că l-am iubit atât de mult și eram atât de mândru de el. Sora lui i-a spus la telefon cu o seară înainte să nu ia medicamentele pe bază de rețetă combinate cu somniferele. El a spus: „Katie, Katie, sunt bine. Știu ce fac.' Habar n-a avut.”

Tatăl lui Heath Ledger și-a dedicat ultimii 12 ani în avertizarea oamenilor despre efectele periculoase ale pastilelor care l-au ucis pe Heath.

Astăzi, la 12 ani de la moartea tragică a lui Heath Ledger, moștenirea lui rămâne încă mare. A câștigat un premiu Oscar post-mortum pentru rolul strălucit din ”The Dark Knight”. În același timp, laudele pentru acest rol dar și pentru altele, ca cel din Brokeback Mountain, nu au făcut decât să se înmulțescă.

Moștenirea morții sale de supradoză trăiește și ea, din păcate, prin activitatea pe care a făcut-o tatăl său și prin modul în care le-a afectat pe Michelle Williams și pe fiica lor.

Williams pare să se fi împăcat cu moartea sa tragică, chiar dacă ea nu o va putea înțelege niciodată pe deplin. Într-un interviu acordat revistei Vanity Fair, ea a spus:

”Într-un mod ciudat, îmi lipsește acel an, deoarece toate posibilitățile care existau atunci au dispărut. Nu mi s-ar fi părut ciudat dacă ar fi intrat pe ușă sau dacă ar fi apărut în spatele unui tufiș. A fost un an de gândire, aș spune magică cu posibilități infinte. Într-un fel, sunt tristă să las totul în urmă. Am găsit multiple semnificații în legătură cu circumstanțele morții sale, dar pentru evenimentul propriu-zis încă nu ... Nu pot găsi un sens pentru asta.”

Ca atâtea dintre cele mai strălucitoare stele arzătoare, precum River Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Chris Farley și multe altele, steaua lui Heath Ledger a ars departe rapid din cauza drogurilor, dar moștenirea lui nu o va face niciodată.

Surse foto: Getty

Articolul urmator Îi seamănă leit regretatului ei tată. Cât de mare a crescut Matilda, fiica lui Heath Ledger

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.