Nu rata seria de portrete si ateliere initiate de Muzeul Taranului Roman

Nu rata seria de portrete si ateliere initiate de Muzeul Taranului Roman

Madalina Nazalu, redactor Divahair.ro

„Lucrezi cu stanga inauntru si cu dreapta afara, si-l iei frumos, asa, si ti-l intinzi, tragi de el. Dup-aia lucrezi pa marginea lui, asa, si-i dai forma care doresti. Vrei sa faci o oala, faci o forma mai inalta si rotunda, ca o oala. Vrei sa faci o strachina, o-ntinzi. Totu sa lucreaza pa simtu' mainii, trebuie sa simti pamantu' la suflet. Lucrezi cu sufletu', pui suflet acolo. Pai omu', n-a fost facut dan pamant? Eu nu mai poci cu mana, e amortita mana, nu mai simt."

Dumitru Schopu, Vladesti

Muzeul National al Taranului Roman initiaza seria de Portrete / Ateliere dedicate mesterilor batrani si centrelor de mestesuguri pe cale de disparitie. Expozitiile si exercitiile noastre vizuale incearca sa reconstruiasca si sa recupereze, sub semnul urgentei, povestile si reperele pe care ni le ofera inca mestesugurile traditionale, fara a cadea in scenografierea si calchierea traditiei. Am ales ca prim exercitiu schitarea unui portret / atelier de olar ramas printre ultimii care mai lucreaza olarie in Vladestii de Valcea, Dumitru Schiopu. Radiografia noastra isi propune sa urmareasca contururile unei perioade de peste 60 de ani, in care profilul mesterului se recompune pornind de la adevarul meserie furate si reinventate, personalizandu-si ceramica de la oalele de rand lucrate pentru gospodarie si pentru sarbatorile de mosi la creatii artizanale sau populare unicat asa cum erau denumite in perioada anilor  ?70 -  ?80.

 Construite pe mai multe registre, expozitiile noastre dezvaluie o anume stratigrafie care aduna impreuna o serie de priviri compuse pentru a descoperi vizitatorilor mai multe niveluri de lectura a temei: arhivarea traditiei prezenta in relatia colectiei de muzeu cu obiectul patrimonializat, istoria mestesugului, acea mitologie personala care da autenticitate si individualitate profilului de mester cercetat, observarea unei tipologii specifice ceramicii de Vladesti, vechi centru de ceramica romanesc, ritmate din unghiurile de vedere ale documentarii etnografice, antropologice si nu in ultimul rand artistice.

Curator: Lila Passima

Vernisaj: marti, 24 ianuarie 2012, ora 17.30, Sala Irina Nicolau

Demonstratie / atelier la vernisaj: Eugen Patru, olar din Vladesti, ucenicul lui Dumitru Schiopu

Program de vizitare: pana pe 29 februarie 2012, de marti pana duminica, 10.00 - 18.00

Articolul urmator
Dana Budeanu dezvăluie: De ce rata divorțurilor este în continuă creștere în ultima vreme
Dana Budeanu dezvăluie: De ce rata divorțurilor este în continuă creștere în ultima vreme
Test de cultură generală: poţi ghici numele cărții după prima frază din roman?
Incepe quiz
Test de cultură generală: poţi ghici numele cărții după prima frază din roman?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.