Octavian Bellu și Mariana Bitang au format o echipă imbatabilă în gimnastică, dar și în viața personală. Îi leagă o poveste impresionantă

Octavian Bellu și Mariana Bitang au format o echipă imbatabilă în gimnastică, dar și în viața personală. Îi leagă o poveste impresionantă

Mariana Voinea

Octavian Bellu și Mariana Bitang au format un cuplu de antrenori care a dus numele României pe cele mai înalte culmi ale gimnasticii, iar în viața reală au avut o poveste de dragoste impresionantă, presărată cu momente frumoase, dar și dificile. 

Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost declarați de către Academia Recordurilor Mondiale „cei mai succes antrenori din lume-duo”, reușind să câștige cinci titluri mondiale și două olimpice. Titlul era acordat în anul 2020 pentru că, sub conducerea celor doi antrenori, gimnastele din România obținuseră 305 de medalii la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale și la campionatele europene. Cuplul Octavian Bellu și Mariana Bitang a fost, așadar, cel mai succes cuplu de antrenori din lume, având și o relație romantică în viața reală.

Cel mai reușit duo pe plan personal și profesional

Cei doi au format și un cuplu foarte reușit, dar din păcate viața le-a arătat că drumul spre glorie, atât în gimnastică, dar și în iubire este presărat cu momente foarte dificile. Mariana Bitang și Octavian Bellu și-au oficializat relația de dragoste în anul 2009, când au devenit soț și soție.

Inițial totul a fost o pură speculație, care a devenit realitate odată cu depunerea declarațiilor de avere pe anul 2009 ale Marianei Bitang, în care a menționat pentru prima dată veniturile soțului, Octavian Bellu. Niciunul dintre ei nu a vrut să confirme evenimentul până la acel moment, cei doi încercând zadarnic să-și țină povestea de dragoste departe de ochii presei.

antrenori octavian bellu mariana bitang alaturi de un prieten

Fiecare dintre cei doi tehnicieni a trecut printr-o relație oficială înainte de a se căsători, din urma căreia au rezultat copii. Octavian Bellu a fost căsătorit cu o asistentă medicală cu care are o fată pe nume Iolanda, în timp ce actuala lui soția a fost căsătorită cu Viorel Bitang, antrenor de natație și manager general al CSM Arad, având împreună un băiat pe nume Andrei.

Așa cum am menționat, nu a fost totul roz între ei, un apropiat al familiei declarând că Octavian Bellu ar fi dorit să se sinucidă din cauza geloziei.

Aventura extraconjugală a Marianei Bitang, pricină de sinucidere?

Conform unei dezvăluiri făcute de un apropiat al familiei, cel mai dur moment din relația celor doi ar fi avut loc în Elveția, cu ocazia Campionatelor Mondiale de la Lausanne când, orbit de gelozie, antrenorul ar fi încercat să-și pună capăt zilelor.

Sursa rămasă anonimă mărturisea că Octavian Bellu susținea că Mariana îl înșală cu un medic: „Bellu era un bărbat foarte posesiv. La un moment dat, Mariana mi-a spus că este o problemă, că Bellu ar vrea să se sinucidă. Am intrat peste el în cameră spărgând ușa și am reușit să stopăm un eventual scandal”, a povestit un martor pentru ProSport la vremea respectivă, menționând că antrenorul a fost găsit întins pe o canapea, transpirat și palid.

antrenor octavian bellu inconjurat de gimnaste

Din fericire, totul s-a terminat cu bine și ulterior nu s-au mai înregistrat astfel de episoade, iar Mariana Bitang și Octavian Bellu au continuat să conducă lotul olimpic de gimnastică al României, înregistrând succes după succes.

Scandalul lovirilor aplicate gimnastelor de către antrenori

Nu numai relația lor personală a avut de trecut momente dificile, ci și cariera antrenorilor Octavian Bellu și Marianei Bitang.

Gimnastele au denunțat modul în care foștii antrenori ai lotul lui olimpic le tratau, susținând că cei doi le adresau vorbe dure și le aplicau corecții fizice, lovindu-le de mai multe ori.

Maria Olaru, gimnastă premiată cu aur la Sydney, a susținut că, în urma declarațiilor sale, nu dorește să se declanșeze vreun conflict, iar cartea sa, intitulată „Prețul aurului. Sinceritate incomodă” nu a avut ca scop iscarea unui scandal.

„Sunt și pasaje dure în ea, dar asta am trăit, așa am simțit. Nu spun că e o carte bună sau rea. Nu e o carte polemică, nu mă răfuiesc cu nimeni, relatez așa cum am văzut eu viața prin ochii mei. Mi-am asumat tot ce am scris. Mă gândesc că sunt tabere pro, contra. Unii mă vor condamna, alții mă vor felicita, dar nu pot eu să mă lupt cu acei oameni, să le explic pentru că nu ăsta e scopul, să conving oamenii. Dacă sunt eu un om de bună credință, trag nădejde că și oamenii mă vor lua ca atare”, a afirmat Maria Olaru declarându-se împăcată cu tot ceea ce sâ-a întâmplat și menționând că nu condamnă pe nimeni în acest sens.

Meritele Marianei Bitang recunoscute de președintele Federației Române de Gimnastică

Pe de altă parte, Carmencita Constantin, președintele Federației Române de Gimnastică a vorbit la un moment dat, în anul 2023, despre problemele actuale și trecute ale gimnasticii românești, inclusiv despre cazul scandalos în care a fost implicată Amalia Puflea. Președinta Federației Române de gimnastică s-a referit și la proiectul „Țară, țară, vrem campioane”, fără a aminti numele inițiatorilor Octavian Bellu și Mariana Bitang.

Scandalul Amaliei Puflea a fost cap de afiș al întregii mass-media, deoarece timp de patru luni sportiva de performanță nu a ajuns la echipa Dinamo București din cauză că tatăl ei, în custodia căruia se afla în urma divorțului de fosta soție, a refuzat sistematic să-și dea acordul ca fiica lui să vină la Dinamo.

Grație Marianei Bitang și apelului telefonic inițiat către tatăl Amaliei, acesta a fost de acord să ca fiica lui să fie legitimată ca sportivă la CS Dinamo.

Dacă Mariana Bitang nu se implica în rezolvarea acestui caz, Amalia Puflea ar fi fost istorie pentru gimnastica de mare performanță. Să nu se uite faptul că acest program Țară, țară, vrem campioane le-a descoperit și lansat pentru marea performanță pe aproape toate fetele care sunt acum la Deva și nu numai. Cu aceste fete se va defila pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Îi este foarte ușor federației să sugereze că acest program îi aparține când, de fapt, nu a avut nici o contribuție la lansarea și dezvoltarea lui. Meritul le apaține în totalitate, Marianei Bitang și lui Octavian Bellu”, declarau surse apropiate ale Amaliei.

Totodată, numele marilor antrenori Mariana Bitang și Octavian Bellu au fost omise în totalitate fără intenție și fără a nega meritele de coordonatori și inițiatori ai proiectului „Țară, țară, vrem campioane”. Federația Română de Gimnastică acordă un rol extrem de important acestui proiect în rezultatele noii generații de gimnaste, iar experiența și profesionalismul antrenorilor au reprezentat elemente vitale pentru succes.

Ce mai face Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică?

După ce s-a retras din gimnastică la vârsta de 72 de ani, fostul antrenor a dispărut o bună perioadă din spațiul public, fiind acum profesor în Austria la o unitate de învățământ, conform jurnalistului Decebal Rădulescu de la Digi Sport.

L-am întâlnit pe stradă și nu am apucat să stăm prea mult de vorbă. Mi-a spus că i-ar plăcea să vină la o emisiune, dar să-i spun dinainte cu câteva zile pentru că este profesor în Austria”, a declarat jurnalistul. Octavian Bellu a absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport, promoția 1974 specializarea gimnastică și și-a început cariera ca și profesor de educație fizică în Valea Călugărească, ulterior devenind antrenor de gimnastică la Clubul Sportiv Petrolul din Ploiești.

Antrenorul și-a dovedit abilitatea de a descoperi noi talente pe care le-a adus pe culmile gloriei și în 1981 a lucrat ca și antrenor la lotul feminin de gimnastică al României la Deva, iar în 1990 a fost antrenor coordonator până în 2005.

Un cuplu reușit atât din punct de vedere romantic, cât și profesional, ale cărui merite au fost recunoscute de-a lungul timpului, Octavian Bellu și Mariana Bitang vor rămâne în sufletele românilor după ce au dus numele României pe cele mai înalte culme ale gimnasticii.

Surse foto:  facebook.comfacebook.comfacebook.comfacebook.com 

Surse articol: ziaruldeiasi.rociao.roplaysport.rolibertatea.ro sportpesurse.roprosport.roplaysport.ro

Articolul urmator
Angela Similea s-a bucurat de un real succes în carieră, dar de multe clipe grele pe plan personal. Ce poveste de viață tumultoasă ascunde
Angela Similea s-a bucurat de un real succes în carieră, dar de multe clipe grele pe plan personal. Ce poveste de viață tumultoasă ascunde
Cu ce fel de poveste se aseamana viata ta?
Incepe quiz
Cu ce fel de poveste se aseamana viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (37)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.