Povestea de viață a Floricăi Bagdasar, prima femeie ministru din istoria României și soția doctorului Bagdasar

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

În urmă cu mai bine de 70 de ani, Florica Bagdasar a format, împreună cu soțul ei, Dumitru Bagdasar, cel mai renumit cuplul de medici din țara noastră, ce a inovat lumea medicală și a operat la unison, reușind să salveze zeci de vieți la acea vreme. Medicul a fost și prima femeie ministru din România, o adevărată premieră a anilor '40. 

Află, în galeria foto, povestea incredibilă de viață a Floricăi Bagdasar, ruptă parcă din imaginația unui scriitor de romane!

S-a născut într-o familie modestă

S-a născut într-o familie modestă

Florica Bagdasar, născută Ciumetti, în anul 1901, în Macedonia, și-a petrecut prima parte a vieții într-o familie machedoromână. Tatăl său a fost profesor de matematică, iar unchiul său a fost filologul, ligvistul și folcloristul român Pericle Papahagi. În adolescență, Florica Bagdasar a terminat liceul în Roman, Moldova, în 1920, din cauza refugiului din timpul Primului Război Mondial. Cinci ani mai târziu, la vârsta de 24 de ani, a obținut diploma de doctor în chirurgie și medicină, urmând ca în 1927 să se căsătorească cu medicul Dumitru Bagdasar.

Sursa foto: Wikipedia

Și-a aprofundat studiile în America, alături de Dumitru Bagdasar

Și-a aprofundat studiile în America, alături de Dumitru Bagdasar

După ce s-a căsătorit cu medicul Dumitru Bagdasar, Florica Bagdasar a plecat în Statele Unite ale Americii alături de acesta, pentru specializare. Ea a urmat cursuri de sănătate publică la Harvard, în timp ce soțul ei a operat alături de părintele neurochirugiei mondiale, doctorul Harvey Cushing. Florica Bagdasar a primit și bursa de merit Rockefeller, la vârsta de 28 de ani.

Sursa foto: Captură video

S-a specializat pe neuropsihiatrie infantilă

S-a specializat pe neuropsihiatrie infantilă

Florica Bagdasar s-a întors în România în anul 1929, la vârsta de 28 de ani, alături de soțul ei. Ea a primit definitivarea de medic primar în psihiatrie tot în același an și și-a dedicat viața studiilor neuropsihiatrice ale copiilor. A lucrat ani de zile alături de colaboratoarea sa Florica Nicolescu, iar împreună au realizat materiale didactice pentru școli primare, pentru a-i ajuta pe copii să descopere dragostea pentru învățătură. Ea a lansat chiar propriul abecedar și un manual de aritmetică pentru copii și a ajutat la modernizarea educației românești.

Sursa foto: Captură video

Au trăit o viață perfect normală

Au trăit o viață perfect normală

La vârsta de 34 de ani, Florica Bagdasar a născut-o pe fiica ei, Alexandra. În prezent în vârstă de 85 de ani, Alexandra Bellow, locuiește în SUA și a fost căsătorită între anii 1974-1985 cu Saul Bellow, câștigător al premiului Nobel pentru literatură. Alexandra își amintește că părinții săi nu au avut niciodată pretenția unui trai de lux, în ciuda pozițiilor importante pe care le dețineau. Au trăit modest, fără privilejii sau alte pretenții.

"Nu i-a interesat niciodată să se mute într-o vilă la şosea, aşa cum făceau mai toţi demnitarii. Goana după avere, obiecte de artă de valoare, haine luxoase era departe de preocupările lor, lucru pe care mi l-au transmis şi mie. Nu-mi amintesc să fi făcut parte din cluburi speciale, cu privilegii. Eram un copil normal. Din când în când, e drept, mergeam cu maşina ministerială a părinţilor mei, la ocazii speciale. Mi-era însă jenă să fiu dusă până la destinaţie, aşa că-l rugam pe şofer să mă lase la o distanţă oarecare de locul în care trebuia să ajung şi continuam drumul pe jos.", a mărturisit fiica soților Bagdasar, potrivit Adevarul.

Sursa foto: Facebook

Surse foto: Facebook, Captura YouTube

Articolul urmator Ce mănâncă foarte des Prima Doamnă a României. Este felul ei de mâncare preferat și chiar îl gătește acasă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.