Povestea tumultoasă de viață a Vasilicăi Tastaman. S-a întors în țară, după 20 de ani, pentru un ultim rol, dar a apucat să-și joace doar propria moarte

Povestea tumultoasă de viață a Vasilicăi Tastaman. S-a întors în țară, după 20 de ani, pentru un ultim rol, dar a apucat să-și joace doar propria moarte

Anca Marcus

Vasilica Tastaman, o prezență strălucitoare pe scenele de teatru ale lumii, sărbătorea anul acesta 90 de ani. Cu un talent remarcabil și o viață fascinantă, a captivat publicul nu doar prin rolurile sale, ci și prin sex-appeal-ul tulburător.

Plecarea sa la 48 de ani în Suedia părea să fi coincis cu sfârșitul carierei, iar revenirea pentru un ultim rol a fost umbrită de tragica sa moarte. Află întreaga poveste de viață a celebrei actrițe.

Vasilica Tastaman s-a născut pe 6 octombrie 1933 la Brăila și, deși a crescut într-o familie modestă, și-a găsit drumul către teatru și artă încă de la o vârstă fragedă.

Copilăria ei a fost marcată de pierderea tatălui

Pierderea tatălui la doar 14 ani a fost o grea încercare pentru ea, dar nu a renunțat la visul său. Absența unui sprijin financiar pentru studii nu a descurajat-o, iar pasiunea pentru teatru a condus-o către o serie de oportunități neașteptate.

„Probabil că pasiunea mea de spectatoare i-a impresionat, promiţându-mi primul rol de copil ce se va ivi într-o piesă. Aveam 12 ani! Şi într-adevăr, repertoriul cuprindea destule texte cu fetiţe obraznice şi copii orfani.

Într-o zi, în mahalaua mea a apărut o doamnă care căuta copilul-actor. Astfel am fost depistată, astfel mi s-a hotărât destinul”, povestea în Revista Teatrul din 1972.

Debutul său în lumea teatrului a avut loc în 1949, pe scena orașului său natal, marcând începutul unei cariere strălucite.

Portret cu Vasilica Tastaman în tinerețe

La vârsta de 16 ani, cu toate că anterior fusese ucenică la o fabrică de textile din zonă, Vasilica Tastaman a fost descoperită de talentata actriță Elvira Petreanu, care i-a oferit lecții de dicție pentru a corecta accentul moldovenesc.

Fără a avea studii formale în arta teatrală, Vasilica Tastaman a reușit să impresioneze publicul și criticii deopotrivă, câștigându-și locul pe scene prestigioase precum cele ale teatrelor Giulești și Bulandra.

Lucia Sturdza Bulandra a fost „norocul” ei în viață

La vârsta de 18 ani, Vasilica Tastaman a devenit actriță la Teatrul Giulești din București, o oportunitate pe care a primit-o de la doamna director Elena Deleanu.

Primele zile la Teatrul Giulești au fost dificile, cu sacrificii considerabile. Într-un an, a dormit în teatru, întinzându-se pe patru scaune și încălzindu-se cu un reșou.

Situația era mai bună în timpul spectacolelor clasice, când apăreau decorațiuni pe scenă, iar Vasilica putea folosi o canapea pentru odihnă.

Un an am dormit la Teatrul din Giuleşti pe patru scaune… şi aveam un reşou. Când se jucau spectacole clasice, o duceam mai bine; în decor apărea câte o sofa şi maşiniştii mă întrebau dacă vreau să o lase pe scenă ca să dorm pe ea”, povestea actrița.

Vasilica Tastaman alături de colegii ei de teatru, în perioada debutului ei

Cariera sa vibrantă a fost profund influențată de una dintre cele mai mari figuri ale scenei românești, Lucia Sturdza Bulandra.

În calitate de angajată a Teatrului Municipal București (astăzi Teatrul Bulandra), Tastaman era unul dintre actorii preferați ai femeii. Într-o zi, aflând că artista intenționa să părăsească teatrul și Bucureștiul, doamna Bulandra a dorit să afle motivele acestei decizii. În cadrul discuției, s-a descoperit că actrița nu avea unde să locuiască; aflând aceste detalii, Lucia Sturdza Bulandra a intervenit personal, cerând ajutorul Primăriei pentru a obține o locuință pentru Vasilica Tastaman.

Chiar dacă primarul a refuzat inițial, doamna Bulandra a insistat, ajungând să implore în genunchi ajutorul autorităților. În cele din urmă, Vasilica a obținut o locuință cu ajutorul direcționat al Luciei Sturdza Bulandra.

În 1961, Radu Beligan a înființat Teatrul de Comedie, iar printre actorii selectați pentru acest proiect se numărau Ştefan Ciubotăraşu, Mircea Şeptilici și Vasilica Tastaman, marcând astfel o nouă etapă în parcursul său artistic.

Vasilica Tastaman a fost căsătorită de două ori

Vasilica Tastaman a fost o figură iconică care a captivat inimile actorilor celebri și ale multor personalități din acele vremuri. Cu un sex-appeal fermecător și o voce inconfundabilă, a cucerit publicul anilor ’60-’80.

În volumul „Vasilica Tastaman. Femeia fatală a României – Volumul X”, Boerescu Dan-Silviu o prezintă astfel pe actriță: „Femeia care a despărțit-o pe Anda Călugăreanu de Dan Tufaru, iubita lui Gheorghe Dinică și a altor vedete, dar și soția celebrului antrenor de la Steaua, Emeric Jenei, a fost o actriță talentată și cu mult sex appeal, care a răvășit efectiv lumea artistică a României din anii ʼ60-ʼ80.”

Viața sa amoroasă tumultuoasă a fost în centrul atenției, fiind măritată de două ori. Prima căsătorie a fost cu celebrul antrenor de la Steaua, Emeric Jenei, alături de care a avut un fiu, Călin, singurul copil al său. „Sunt căsătorită cu un sportiv cunoscut, cu fotbalistul! Emeric Jenei, antrenor la clubul Steaua, şi am un băiat, Călin.

În afară de teatru, iubesc mult automobilismul şi teatrul de păpuşi. Dacă nu făceam teatru, aș fi devenit o mamă cu mulţi copii, mulţi... şapte, opt”, spunea actrița într-un interviu din anii 70.

Vasilica Tastaman alături de primul ei soș Emric Janei
Vasilica Tastaman alături de primul ei soț, Emeric Jenei

Apoi, destinul i-a adus o pasiune fulgerătoare pentru actorul Dan Tufaru, care era cu 11 ani mai tânăr decât ea.

Actorul Vladimir Găitan își amintea, la un moment dat, cum a început povestea de iubire dintre Vasilica Tastaman și Dan Tufaru: „Eram la Moscova cu ei. Acolo s-a produs un foc voltaic, acolo s-a îndrăgostit Dan de Vasilica. A fost dureros mai apoi, pentru că Dan era căsătorit cu Anda Călugăreanu”.

Tastaman a divorțat de Emeric Jenei, iar Dan Tufaru s-a despărțit de Anda Călugăreanu. În ciuda pasiunii, căsnicia lor a fost marcată de năbădăi, momente de ceartă, derapaje erotice din partea actriței și probleme legate de consumul de alcool al lui Dan Tufaru. S-au despărțit după aproape un deceniu.

La 48 de ani a plecat din România

La vârsta de 48 de ani, în 1981, Vasilica Tastaman decide să se stabilească în Suedia, unde continuă să-și desfășoare cariera scenică la teatrul din Malmö.

Actrița a dezvăluit că hotărârea de a rămâne în Suedia a fost determinată de o serie de motive, inclusiv dorința de liniște și oportunitatea de a oferi băiatului ei o perspectivă diferită și mai largă asupra lumii.

Înainte de a pleca, actrița avea o prietenă apropiată în Suedia, Mihaela Buta, fostă colegă de la Teatrul de Comedie, care o invitase în vizită de mai multe ori. În ciuda inițialului ei scepticism, după sosirea în Stockholm, Tastaman s-a simțit minunat, iar gazdele au încurajat-o să rămână.

Motivația principală pentru a rămâne în Suedia a fost legată și de beneficiile oferite de statul nordic, care asigură un nivel ridicat de susținere pentru cetățeni. Astfel, a considerat că această țară ar fi un mediu mai propice pentru dezvoltarea și educația fiului său.

Cu toate acestea, în 2003, după 20 de ani petrecuți în țara nordică, actrița s-a întors în România pentru a juca într-un spectacol la Teatrul de Comedie. Însă a murit înainte ca visul ei să devină realitate, din cauza unei hemoragii digestive.

Prestigioasa carieră a Vasilicăi Tastaman

Moștenirea artistică a Vasilicăi Tastaman este una vastă și diversă, cuprinzând o impresionantă varietate de roluri atât pe scenă, cât și în filme.

Timp de aproape 30 de ani, a strălucit în roluri marcante precum Nicole în „Burghezul gentilom" de Moliere sau Elena în „Troilus şi Cresida" de W. Shakespeare, aducându-le la viață cu talent și umor aparte.

Vasilica Tastaman a strălucit pe scenele teatrelor alături de nume ilustre precum Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru sau Radu Beligan.

În lumea filmului românesc, a lăsat amprenta sa într-o serie de pelicule memorabile, aducând farmec și profunzime rolurilor interpretate. Printre acestea se numără contribuțiile la „D-ale carnavalului'', „Toamna se numără bobocii'', „Păcală'', „Veronica'' sau „Nea Marin miliardar”.

Cu o carieră impresionantă și contribuții remarcabile atât în teatru, cât și în cinematografie, Vasilica Tastaman a lăsat o amprentă profundă în istoria artistică a României, fiind apreciată pentru talentul, versatilitatea și pasiunea sa pentru artă.

Povestea de viață a bunicii Gherghina. Și-a dedicat viața creșterii nepoatei care a făcut-o vedetă în online: „De la doi ani a părăsit-o mama ei. Mi-a lăsat-o în brațe și a plecat"

Surse foto: Facebook, Facebook, Facebook, Captură Youtube

Surse articol: NewsWeek, Wowbiz, Viva, Ciao, Agerpress

Articolul urmator
Povestea de viață a frumoasei Ileana Lazariuc. Artista a dat România pe viața discretă din Dubai, după 17 ani în care a fost în atenția publicului
Povestea de viață a frumoasei Ileana Lazariuc. Artista a dat România pe viața discretă din Dubai, după 17 ani în care a fost în atenția publicului
Ce misiune vei avea dupa moarte?
Incepe quiz
Ce misiune vei avea dupa moarte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.