Schimbari radicale: afla ce magazine dispar din Romania

Schimbari radicale: afla ce magazine dispar din Romania

Raluca Cristea

Optiunile de shopping ale romanilor se micsoreaza, teoretic, de la luna la luna, cu fiecare decizie a altui si altui retailer de a se retrage din Romania. Povestea este pe cat de simpla, pe atat de extinsa. Extinsa pentru ca a inceput undeva in 2009 si continua la trei ani diferenta si simpla, pentru ca este generata de efectele crizei economice si nimic altceva in plus.

Mai exact, numeroase magazine si branduri aleg sa se retraga de pe piata din Romania pentru ca sumele implicate in costuri nu sunt depasite de castiguri, ba chiar sunt mai mici. In consecinta, cand afacerea nu mai devine rentabila, actionarii aleg sa se retraga definitiv sau sa vanda actiunile celui mai bun comparator.

Mai jos ai lista completa a marilor furnizori de bunuri de larg consum care au ales, incepand cu anul 2009, sa se retraga din atentia clientelei romanesti.

 

Cel mai nou comunicat de acest gen a fost trimis in urma cu cateva zile de compania franceza InterEX care, din cauza pierderilor suferite consecutiv timp de 6 ani, a anuntat ca isi va inchide pe 15 noiembrie cele 10 hipermarketuri prezente pe piata locala. Momentan s-au emis speculatii daca magazinele vor fi inchise definitiv sau vor fi cumparate de Mega Image.



In ultimele doua luni doi retaileri de haine si-au anuntat planul de inchidere a operatiunilor de pe teritoriul Romaniei. A fost vorba mai intai de retailerul Sprider, din Grecia, care va vinde companiei cipriote Naqua Investments cele 17 magazine, in schimbul sumei de 640.000 euro. Cu un comunicat identic au venit si francezii de la KIABI, lantul de magazine cu haine aparut in Romania in 2009. Actionarii Kiabi negociaza momentan pentru vanzarea celor 6 magazine din Bucuresti, Cluj si Constanta.

Mergem incet inapoi in istoria marilor retrageri de pe piata bunurilor de larg consum din Romania. In luna iunie a acestui an, Compania Atlantic Restaurants System a anuntat inchiderea ultimelor doua restaurante Burger KING care mai existau in tara, dupa ce in urma cu doar o saptamana inchisese locatiile Burger KING din Baneasa Shopping City, Plaza Romania si Bucuresti Mall.

 

In ianuarie 2012 compania israeliana Tnuva s-a retras definitiv de pe piata produselor lactate din Romania neputand sa faca fata competitiei marilor producatori, doar compania Danone detinand 35% din vanzarile de lactate locale. In septembrie 2011 Nokia a inchis fabrica din Romania, de la Jucu, iar in anul 2010 s-au inchis trei fabrici de bere: la Cluj (fabrica Ursus), la Blaj (Bergenbier) si la Hateg (Heineken). In cazul plecarilor din urma, partea optimista este ca niciunul dintre acesti furnizori de bauturi nu a parasit definitiv piata din Romania.

2009 a fost anul care a dat startul retragerilor. Coca Cola Company si-a mutat fabrica de la Iasi la Chisinau si le-a inchis pe cele din Oradea si Bucuresti, ramanand doar cu cele din Ploiesti, Timisoara si Vatra Dornei. Elvetienii de la Nestle si-au mutat fabrica din Bucuresti in Bulgaria, aceeasi tara fiind aleasa si de Kraft Food. Nu in ultimul rand, Colgate Palmolive a inchis fabrica de la Brasov pentru a deschide una noua in Polonia.

 

Hipermarketurile Real si Cora - zvonuri de plecare sau adevaruri?

Conform Bloomberg.com, compania nemteasca Metro AG se gandeste la vanzarea diviziei Real din afara Germaniei, aceasta decizie incluzand si lantul Real din Romania. Cel mai interesat cumparator pare sa fie retailerul Auchan, insa nu exista nicio informatie concreta inca, Metro AG putand chiar sa decida mentinerea lantului Real in Romania.

Tot francezii de la Auchan s-au aratat interesati si de cele opt hipermarketuri Cora detinute in Romania de grupul belgian Louis Delhaize, care intentioneaza sa paraseasca tara noastra in favoarea Ucrainei si altor tari din fostul bloc sovietic. Cora Ungaria a fost deja cumparata de Grupul Auchan.


Efectele crizei economice se intensifica si se extind exact ca o panza de paianjen sau, ca un cerc vicios. Se pare ca obiceiurile si tabieturile noastre, pe langa veniturile personale, pot influenta direct economia si, implicit, disparitia si aparitia unor noi jucatori pe piata bunurilor de larg consum.

Obisnuiai sa-ti faci cumparaturile din magazinele care vor disparea sau au disparut din Romania?

Articolul urmator
Dramele care se ascund în spatele celor trei mari artiste din România născute în aceeași zi! Viețile lor par desprinse din filme
Dramele care se ascund în spatele celor trei mari artiste din România născute în aceeași zi! Viețile lor par desprinse din filme
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Raluca (anonim)
    16 septembrie 2012 13:01

    Auchan sunt interesati de lanturile Real si Cora, iar in privinta Carrefour s-a stabilit deja faptul ca, deocamdata, nu se retrag din Romania.

    Anda Dinu
    14 septembrie 2012 13:01

    Mie imi placea la Interex in Giurgiu, mai ales ca in zona unde e nu gasesti alt hipermarket.Numai cine are masina se poate aproviziona sa zicem pe o saptamana de la Kaufland care e la marginea orasului.Cel mai bine ar fi sa se deschida un Carrefour sau un outlet pe locul ala.

    Didi (anonim)
    13 septembrie 2012 12:12

    Despre Carrefour nu se mai stie nimic? Aparusera zvonuri in presa cum ca s-ar retrage si ei...

    Ella
    13 septembrie 2012 11:11

    O singura precizare: nu e vorba de Cora, ci de Carrefour. Cel putin asa s-a scris in Ziarul Financiar, si astia nu obisnuiesc sa scrie prostii.