Scrisoarea înduioșătoare, plină de sfaturi înțelepte, a lui Charlie Chaplin către fiica sa, Geraldine

Scrisoarea înduioșătoare, plină de sfaturi înțelepte, a lui Charlie Chaplin către fiica sa, Geraldine

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Charlie Chaplin a fost o figură notorie în industria cinematografică și a fost considerat unul dintre cele mai mari staruri ale secolului XX. A fost actor desăvârșit, iar personajele inventate de el au fost și sunt cele mai imitate și în prezent, fiind un adevărat simbol al comediei.

Umorul său incontestabil a adus întotdeauna un zâmbet larg pe chipul privitorilor, însă în ciuda faptului că a fost un om vesel, cu o personalitate efervescentă și destinat să aducă fericire în sufletul oamenilor, a fost o persoană foarte profundă și sensibilă.

În urmă cu 56 de ani, pe când fiica sa, Geraldine, se afla într-un mare impas în viața ei și avea nevoie de cuvinte de încurajare, Charlie Chaplin i-a oferit câteva învățături înțelepte, redactând o scrisoare în care și-a pus inima pe tavă. Și-a rupt o bucățică din suflet pentru copilul său disperat, care nu mai reușea să vadă nimic bun la orizont și care credea că lumea se prăbușește în jurul său.

Scrisoarea a fost redactată de către Charlie Chaplin când avea vârsta de 76 de ani, chiar în noaptea Crăciunului anului 1965. Aflând că fiica sa se chinuie să își facă un rost în lumea dansului, în Paris, un mediu nemilos, în care pentru a ajunge pe culmile gloriei nu era suficient doar talentul și munca.

Charlie Chaplin i-a oferit o alinare fiicei sale, care pe atunci avea doar 21 de ani. Cuvintele sale i-au rămas moștenire și dăinuie și acum, fiind un exemplu pentru orice părinte care vrea să își încurajeze copilul atunci când întâlnește un obstacol în viață.

Charlie Chaplin și fiica lui, Geraldine. Sursa foto: Instagram

Scrisoarea lui Charlie Chaplin pentru fiica lui, Geraldine

Fiica mea,

S-a lăsat seara. Este noaptea de Crăciun. Toate războaiele fără nume din micul meu castel s-au potolit. Nu vreau să-i trezesc pe fratele și sora ta. Chiar și mama ta doarme. Știi, oare, câte nopți am stat lângă patul tău când erai mică și îți spuneam basme despre frumoasa din pădurea adormită, despre dragonul care nu doarme niciodată? Și când somnul îmi învingea bătrânii ochi râdeam de el și îi ziceam: 'Pleacă de aici, somnul meu e țesut din visurile fiicei mele!'
Am văzut ce visuri ai, Geraldine, ți-am văzut viitorul și am văzut destinul. Am văzut o fată dansând pe scenă, o zână care plutește pe cer. Am auzit publicul spunând: 'O vedeți pe fata aceasta? Este fiica unui bufon bătrân. Îi mai știți numele? Îl chema Charlie.' Da, eu sunt Charlie! Sunt bufonul acela bătrân! Azi este rândul tău. Dansează! Eu am dansat în pantaloni zdrențăroși, dar tu dansezi în rochie de mătase, ca o prințesă. Dansurile și aplauzele te vor înălța la cer. Zboară! Zboară acolo! Dar vino și cu picioarele pe pământ! Trebuie să vezi viața oamenilor, viața dansatorilor de pe stradă, care dansează tremurând de frig, înfometați. Am fost ca ei, Geraldine. În acele nopți magice când tu adormeai legănată de poveștile mele, eu stăteam treaz.

În lumea în care trăiești, nu există numai dansuri și muzică, Geraldine! La miezul nopții, când părăsești sala de spectacol, poți uita de admiratorii bogați, dar nu uita să întrebi șoferul taxiului, care te va duce acasă, de soția ta. Iar dacă nu are bani de scutece pentru viitorul copil, pune-i niște bani în buzunar. Mergi din când în când cu metroul sau cu autobuzul, mergi și cunoaște-ți orașul.

Fii mai atentă în jurul tău, la oameni! Privește văduvele și copiii orfani. Spune-ți măcar o dată pe zi: 'Sunt ca ei!' Da, ești ca ei, fiica mea! Mai mult decât atât. Arta, înainte să dea aripi omului, pentru a-și lua zborul, îi rupe picioarele. Și dacă va veni ziua când te vei simți mai presus decât publicul, părăsește scena. Ia primul taxi și mergi prin periferiile Parisului. Îl știu foarte bine! Acolo vei vedea multe dansatoare ca tine, poate chiar mai frumoase, mai grațioase, mai mândre. Nu vei avea parte de reflectoarele orbitoare ale teatrului tău. Reflectorul lor este luna.

Uită-te cu atenție! Nu dansează mai bine decât tine? Recunoaște, fetița mea! Întotdeauna se va găsi cineva care dansează, joacă mai bine decât tine! Dar ține minte: în familia lui Charlie Chaplin nu a certat nimeni șoferul de taxi, nu a râs de oamenii săraci care locuiesc pe malurile Senei. Eu voi muri, iar tu îți continui viața.

Citește și: „Mic dejun la Tiffany’s”, de Truman Capote, romanul unei protagoniste legendare

Am stat foarte mult într-un circ și tot timpul îmi făceam griji pentru cei care fac echilibristică. Și trebuie să-ți mai spun că oamenii cad cel mai des pe pământul tare, mai des decât artiștii de pe sârmă. Poate la vreo petrecere fastuoasă vei fi fermecată de strălucirea unui diamant (...) Poate, într-o zi te va cuceri chipul frumos al unui prinț. Poate acea zi vei fi acel echilibrist pe sârmă, iar căderea va fi inevitabilă. Dorința mea este să înțelegi cu adevărat ce am vrut să îți spun. Charlie a îmbătrânit, Geraldine. Mai devreme sau mai târziu, rochiile albe de scenă, vor fi înlocuite cu haine de doliu, pe care le vei îmbrăca pentru a veni la mormântul meu. Nu vreau să te întristez. Uită-te însă în oglindă din când în când: acolo vei vedea trăsăturile mele, în venele tale curge sângele meu. Chiar și atunci când sângele nu-mi va mai curge prin vene, să nu uiți că Charlie a fost tatăl tău. Nu am fost un înger, dar am încercat să fiu om. Încearcă și tu!

Te sărut, Geraldine! Al tău, Charlie.

Decembrie 1965.

O parte din scrisoarea originală redactată de Charlie Chaplin pentru fiica lui. Sursa: Imgur

Charlie Chaplin, "nemuritorul" comediei

Charlie Chaplin a trăit 88 de ani pe acest Pământ, însă moștenirea artistică pe care a lăsat-o lumii dăinuie și în zilele noastre. Generațiile trecute și viitoare știu cine este când îi aud numele marelui comedian, iar emoția pe care o oferea spectatorilor în timpul pieselor de teatru sau a rolurilor de pe micul ecran este unică și inegalabilă. Marele actor a venit pe lume la pachet cu un destin nefericit și în niște împrejurări care nu păreau deloc să îi ofere șansa de a străluci mai târziu în viață. Charlie Chaplin s-a născut la Londra, în 1889, dintr-un vocalist și o cântăreață. 

Părinții săi au divorțat când actorul avea mai puțin de trei ani, iar el a rămas să locuiască alături de mama și tatăl său vitreg. Tatăl său era alcoolic și nu a avut o relație bună cu el, însă câțiva ani mai târziu, după ce mama sa a fost internată la un azil pentru probleme cu persoane psihice, el a ajuns să locuiască alături de el, fratele lui, Sydney, dar și de concubina tatălui său.

Când Charlie Chaplin avea vârsta de 12 ani tatăl său a decedat, din cauza consumului excesiv de băuturi alcoolice, iar concubina tatălui său nu s-a preocupat de soara lui și a fratelui său, astfel că a ajuns să locuiască împreună cu o organizație de artiști. A locuit în mai multe case pentru săraci din Londra, iar stilul său de viață precar l-a inspirat să creeze personaje de comedie mai târziu.

A ajuns în America în anul 1910, când a făcut și primul tur cu grupul condus de impresarul Fred Karno. Ani de zile și-a construit cariera, alături de mai multe grupuri de comedie, susținând diverse spectacole și începând să scrie scenarii pentru filme. Primele create au fost făcute pentru studiourile Keystone, conduse de regizorul de film Mack Sennett. Publicul a avut șansa să îl vadă pentru prima oară pe Charlie Chaplin într-un rol de compoziție în 1914, în filmul de debut "Making a Living". Și-a creat singur celebrul costum "Vagabond" format din pantaloni largi, pantofi mari, baston, melon, dar și mustața îngustă.

Patru căsnicii și 11 copii

A excelat în viața personală și a devenit treptat un nume sonor în industrie, însă în viața personală nu a fost foarte statornic. A fost căsătorit de patru ori cu Mildred Harris, între anii 1918-1920, cu Lita Grey, între 1924-1927, cu Paulette Goddard, între 1936-1942, dar și cu Ooona O'Neill, între 1943 și 1977. Din căsniciile sale au rezultat 11 copii, iar Geraldine, cea pentru care a redactat faimoasa scrisoare, trăiește și în prezent, având vârsta de 76 de ani.

Geraldine Chaplin, în serialul "The Crown". Sursa: Instagram

Geraldine a fost primul născut al familiei Chaplin. Bunicul său a fost Eugene O'Neill, distins cu premiul Nobel pentru literatură. Ea a ales o carieră artistică, precum tatăl ei, așa cum reiese și din rândurile scrisorii. A primit o educație aleasă, la Geneva și, deși și-a dorit să fie balerină, a renunțat în favoarea actoriei.A fost nominalizată la Globurile de Aur în 1966 pentru rolul său din pelicula "Doctorul Zhivago", iar ultimul rău rol este cel a lui Wallis Simpson, soția lui Eduard al VIII-lea al Regatului Unit, din producția Netflix "The Crown", lansată în 2016. 

 

Surse articol: Blansh / Romatimes / PopSugar

Surse foto: Getty, Instagram, Youtube

Articolul urmator
Totul despre Fuego și viața lui plină de grele încercări: „Aș da orice ca să-i mai pot asculta sfaturile și să mă pot bucura de prezența lui"
Totul despre Fuego și viața lui plină de grele încercări: „Aș da orice ca să-i mai pot asculta sfaturile și să mă pot bucura de prezența lui"
Catre ce se indreapta relatia voastra?
Incepe quiz
Catre ce se indreapta relatia voastra?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.