Tatăl Deliei Matache a ajuns de la ateu convins la a fi călugăr pe muntele Athos

Tatăl Deliei Matache a ajuns de la ateu convins la a fi călugăr pe muntele Athos

Alida Enache

Deși o vedem constant pe talentata Delia Matache, puțină lume știe cu adevărat cine sunt părinții ei și cine “a făcut-o om mare”. Tatăl biologic al artistei, Ion Matache, are o poveste incredibilă de viață, care te-ar putea emoționa până la lacrimi. Pare de necrezut, dar după ce a fost 40 de ani ateu convins, a ales să se călugărească.

UPDATE 8 noiembrie 2023: Gina Matache, mama Deliei, a dat cărțile pe față cu privire la zvonurile existente în spațiul public despre motivul pentru care fostul soț a ales să se călugărească. Deși mulți credeau că divorțul l-a împins spre un asemenea gest extrem, aceasta a explicat că bărbatul a luat decizia la un deceniu după separare și că nu ar exista o legătură directă între cele două etape din viața sa. Invitată în emisiunea „După faptă și răsplată” de la Metropola TV, a oferit mai multe detalii despre modul în care se raportează la alegerea tatălui fiicelor sale.

„Cumva eram pregătiți pentru asta. Adică n-a venit așa de pe azi pe mâine. Eram pregătiți, știam că asta își dorește. Ce a fost în sufletul lui eu nu am de unde să știu. I-am respectat doar alegerea, atâta tot. Acum...sigur că am avut dezamăgiri și noi în viața noastră, dar nu am căutat să pun întrebări. Ce rost avea? Când un om își dorește ceva, lasă-l! Lasă-l să meargă pe drumul lui! Divorțasem cu mult timp înainte, cred că cu 10 ani în urmă. Am avut diverse afaceri, diverse lovituri, cred că asta, dar n-am stat să mă mai gândesc. Dacă omul își dorește ce vrei să faci? Cred că aș fi făcut cea mai mare greșeală să mă bag. Așa a simțit, da...”, a explicat Gina Matache. 

Aceasta a dezvăluit că bărbatul dădea semne că ar alege calea credinței încă de când formau o familie și la acea vreme ea nu îi înțelegea anumite gesturi făcute în această direcție. Iată ce a mai povestit despre fostul soț:

„Ani de zile el tot făcea pelerinaje pe aici, pe la noi. Eu una nu sunt bisericoasă, chiar deloc. Cred și eu în ceva, nu mă întreba în ce, e mai sus decât noi, dar nu mă duc să stau la slujbe. Aprind și eu o lumânare din când în când, mai ales acum după ce au plecat ai mei, după ce am pierdut-o și pe sora mea. Da, mă mai duc acolo să zic un, eu știu, „Să-i aibă Dumnezeu în pază!”. Dar am zis: „Băi, tu te duci acolo să îmbraci preoți, sunt niște chestii din astea specifice, să facI nu știu ce fântâni”, nu le înțelegeam, nu știam de ce face toate lucrurile astea. Inițial am luat-o ca pe o...„cred că tu vrei răul familiei pentru că noi nu avem atât de mulți bani încât să te duci tu să susții o chestie ca asta”.”

-------------

Știrea inițială

Anul 2004 a fost unul destul de dificil dar și revelator pentru familia celei mai bune voci feminine din România. Pe atunci, Ion Matache și soția sa, Gina, au hotărât să o ia pe drumuri diferite, iar asta l-a determinat pe tatăl artistei să facă o alegere extrem de surprinzătoare. El a hotărât să-și petreacă restul vieții ca un călugăr într-un schit de pe Muntele Athos, deși, timp de 40 de ani, fusese ateu convins. Decizia sa a venit în urma unei întâlniri cu un preot din Piatra Neamț, care a reușit să-l convingă pe bărbat să aleagă calea credinței.

Imagine cu Delia Matache și Ion Matache când avea barbă lungă
 Delia Matache și tatăl ei, Ion Matache

 Sursa foto: Youtube

„Până la 40 de ani eram ateu. Abia atunci am învățat prima dată „Tatăl Nostru’. Era în anul 2004, când am luat contact pentru prima oară cu biserica. Un prieten mi-a povestit despre un preot din Piatra Neamț, iar după ce l-am cunoscut pe acesta, viață mea s-a schimbat. Am intrat la părintele Gherasim, am intrat în sala de mese, unde se făcea rugăciunea. Eram nou-venit în grup. În momentul în care mi-a rostit numele, apoi pe cele ale fetelor mele și pe al Georgetei, deși mă văzuse prima oara, m-am blocat”, a mărturisit tatăl Deliei în trecut.

Imagine cu Ion Matache la botezul nepoatei sale
 Ion Matache la botezul nepoatei sale

Deși au fost uimite de hotărârea tatălui lor, Delia și Sora ei, Oana Miheț, l-au susținut pe tot parcursul acestui proces. Ion Matache s-a întors în țară în anul 2018 din cauza unor probleme grave de sănătate. Inițial, acesta s-a confruntat cu mari dureri la piciorul pe care și l-a fracturat în perioada cât a trăit la mănăstire, iar apoi starea sa s-a agravat. În primăvara anului 2018, el trecea deja prin cea de-a treia intervenție chirurgicală, în urma căreia i-a fost extirpată o tumoră, dar și un rinichi. După un timp, acesta a fost diagnosticat și cu o boală autoimună.

“Suntem legați de mâini și de picioare, ce-o vrea Dumnezeu. E boală autoimună. Si e greu când te uiți la om și nu știi cum să îl ajuți. Boala asta nu este deloc ușoară. Are dureri”, spunea Gina Matache, fosta sa soție, care l-a susținut în cele mai negre momente ale vieții.

Imagine cu Delia și întreaga sa familie
Toată familia Deliei, de Paște, 2018

Cum se înțelege Delia Matache cu tatăl ei

Cântăreața a mărturisit în trecut că se înțelege mult mai bine cu părinții ei, față de cum o făcea în copilărie. Pe atunci, mama și tatăl ei erau mai reci, dar experiențele prin care au trecut împreună pe parcursul timpului i-au adus tot mai aproape unul de celălalt.

„Eram apropiați, dar nu era genul de apropiere pe care o ai azi. De exemplu, acum cu mama și cu tata am altă apropiere, sunt alți oameni. Atunci nu aș spune că erau la fel. Acum, da, sunt mai umani, mai calzi. Normal că se schimbă tipul de relaționare în momentul în care tu ești super stabilizat și ești bine, normal că se simt mândri.”, a mărturisit Delia.

Deși este foarte de mândru de fiica sa, Ion Matache și-ar dori ca aceasta să urmeze calea credinței și să-ți facă mai mult timp pentru biserică.

„Mi-ar plăcea să se îndrepte și să se apropie de Dumnezeu. Pentru un om care trăiește în showbiz e mai greu, așa, dintr-o dată. Delia crede în Dumnezeu, dar nu are timp de biserică. Când era în clasa întâi se ducea la Patriarhie și pupa toate icoanele. Apoi a zburat puiul, face și ea ce vede în lume”, a mai povestit tatăl artistei.”, a povestit tatăl artistei.

Delia Matache s-a născut și a copilărit în București alături de familia sa. Cea care a susținut-o și a îndrumat-o pe tot parcursul carierei sale este mama ei, Gina Matache, interpretă de muzică populară. La doi ani după divorțul de Ion Matache, Gina Matache a început o relație cu Jon Mocanu, care a durat 10 ani. Cei doi au fost căsătoriți timp de un an.

Citește și: Ce nu știai despre Delia, cea mai bună voce a României

Surse foto: Instagram, Youtube

Surse articol: FanatikCancanCapital

Articolul urmator
Puținele amintiri pe care le are Cabral cu tatăl care l-a părăsit când era mic: „Nu pot fi toți părinți”
Puținele amintiri pe care le are Cabral cu tatăl care l-a părăsit când era mic: „Nu pot fi toți părinți”
Cat de mult iti plac baietii rai?
Incepe quiz
Cat de mult iti plac baietii rai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.