Nu Skin

Tudor Chiriliă, apel controversat la Klaus Iohannis: "De ce disperarea preoților de a sluji este mai ascultată decât disperarea actorilor de a juca?"

Cristina Gherghina

Tudor Chirilă este revoltat! Solistul trupei Vama le-a transmis un mesaj, sâmbătă, 16 mai, lui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban prin care le cere acestora să îi lase pe actori să își facă meseria, asta după ce lăcașurile de cult au fost redeschise publicului săptămâna trecută. 

Tudor Chirilă este cunoscut drept un om care spune lucrurilor pe nume, tocmai de aceea a cerut explicații privind dreptul actorilor de a reurca pe scenă în fața publicului. Evident, actorul își dorește ca spectacolele să aibă loc în cele mai sigure condiții. 

Îndrăgitul artist vrea să știe de ce actorii nu își pot face meseria, la fel cum fac preoții, asta după ce în ultimele două luni toate concertele și spectacolele au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus. 

În tot acest timp, actorul a încercat să găsească metode pentru a se putea întoarce la ceea ce iubește să facă, munca fiind unul dintre drepturile fundamentale a omului. 

Totodată, Tudor Chirilă a subliniat faptul că atât el, cât și familia lui au respectat cu strictețe restricțiile impuse de autorități. 

Tudor Chirilă, mesaj pentru Klaus Iohannis și Ludovic Orban

Tudor Chirilă, mesaj pentru Klaus Iohannis și Ludovic Orban

"Domnule Klaus Iohannis, preşedinte al României, domnule Ludovic Orban, premier al României, parlamentari, membri ai Guvernului şi membri ai Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Am ales să vă transmit un mesaj video în speranţa că voi primi nişte răspunsuri la întrebările mele, întrebări care vizează breasla din care fac parte. Sunt actor şi muzician. Actor al Teatrului de Comedie din Bucureşti şi actor în diverse proiecte pe care le derulez în regim independent. La fel ca muzica.

Înainte de a formula întrebările, am s-o iau un pic pe ocolite ca să pot să vă fac să înţelegeţi mai bine contextul în care mă adresez. În primul rând, aş vrea să spun că înţeleg că trecem printr-o perioadă în care trebuie să fim responsabili atât faţă de noi, cât şi faţă de cei din jur", a spus artistul.

Sursă foto: Captură Youtube 

"Nu m-am văzut cu colegii de formaţie, nici măcar ca să fac un LIVE"

"Nu m-am văzut cu colegii de formaţie, nici măcar ca să fac un LIVE"

"Am respectat restricţiile impuse de starea de urgenţă timp de două luni. M-am adaptat cum am putut şi am încercat să găsesc soluţii de a-mi face meseria fără să pun pe nimeni în pericol şi fără să mă expun.

În familia mea, ca în orice familie, probabil, există categorii sensibile la COVID-19. Nu m-am văzut cu colegii de formaţie, nici măcar ca să fac un LIVE cu ei dintr-o cameră, am făcut muzică de la distanţă şi am respectat ce era de respectat.

După 2 luni, ca orice om normal care vede un început de relaxare pentru anumite profesii, am început să mă gândesc şi eu la posibilitatea de a-mi exercita un drept fundamental: dreptul la muncă, în condiţii de responsabilitate maximă", a spus Tudor Chirilă pe Youtube

Sursă foto: Facebook 

"Teatrul e o meserie mai veche decât creștinismul"

"Teatrul e o meserie mai veche decât creștinismul"

"Noi, actorii, lucrăm cu publicul. Sigur, nu contribuim la PIB în măsura în care contribuie alte industrii, ni s-a sugerat asta de către autorităţi, ba mai mult, unii ne consideră inutili deşi aş îndrăzni să spun că teatrul e în tot şi în toate, este cultură, iar Uniunea Europeană are nenumărate politici de sprijinire a culturii şi industriilor creative. 

Teatrul e o meserie mai veche decât foarte multe din profesiile din ziua de azi. E mai veche chiar decât creştinismul. Ba, apropo de creştinism, aş spune că religia creştină a împrumutat multe instrumente din arsenalul teatral. Biserica a trebuit să se impună şi nu a fost de ajuns doar răspândirea mesajului christic fără un pic de ajutor din partea teatrului". 

Sursă foto: Facebook 

"Slujbele sunt forme de spectacol"

"Slujbele sunt forme de spectacol"

"În definitiv, slujbele sunt forme de spectacol pentru un public divers, iar mesajul creştin se transmite şi cu ajutorul costumelor. Strucura liturghiei este dramatică, vocea impunătoare a preotului este un avantaj.

În fiecare duminică biserica devine un teatru cu scenă (naos) cu spaţiu pentru spectatori (pridvor sau pronaos), ba chiar cu culisele actorilor – altarul -acolo unde se întâmplă taina creştină, comuniunea cu Dumnezeu, locul pogorârii harului, nu-i aşa? În biserică se cântă căci, iată, mesajul creştin ajunge mai repede la credincioşi prin muzică.

Există metafizică în psaltica cântecelor liturgice, în înlănţuirea monfonică a notelor şi, la ceas de seară, când soarele se pregăteşte să-şi suspende existenţa, fie şi temporar, se întâmplă minuni cu partiturile alea.

Există personaj principal, să zicem preotul paroh, dar el este ajutat de alţi preoţi slujitori sau de diaconi. Ba chiar şi femeia de la lumânări îndeplineşte funcţii multiple, ba vinde lumânări sau cărţi de rugăciune, plasează oamenii în biserică, îi organizează sau face linişte, după caz.

Nu întâmplător auzi credincioşi care spun că unele biserici fac slujbe mai frumoase decât altele. Deci condiţia estetică e importantă. Iar predica nu este oare un monolog bine rostit, bine improvizat?", a mai spus Tudor Chirilă. 

Sursă foto: Facebook 

Surse foto: Facebook

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta