Viața inconfundabilei Sanda Țăranu, una dintre cele mai iubite crainice ale Televiziunii Române din toate timpurile

Viața inconfundabilei Sanda Țăranu, una dintre cele mai iubite crainice ale Televiziunii Române din toate timpurile

Ramona Jurubita

Nu e român să nu o știe pe inconfundabila Sanda Țăranu! Actriță, jurnalistă, traducătoare și fostă crainică de radio și televiziune (1963 - 1998), una dintre cele mai muncitoare și iubite prezențe din istoria postului național Televiziunea Română. Pe data de 7 ianuarie 2024, ea a împlinit 85 de ani și este aproape neschimbată pentru că are aceeași energie ca în tinerețe și nu și-a pierdut deloc frumusețea, chiar dacă ridurile i-au acoperit fața.

UPDATE 17 martie 2023: Deși are 85 de ani, vârsta nu o împiedică să fie încă foarte activă și să se bucure de viață. Într-un interviu recent, acordat pentru Click, Sanda Țăranu a dezvăluit secretul care o menține în formă și a povestit ce face în perioada aceasta. Iată ce a declarat:

„Sunt bine, muncesc! Am o mulțime de treburi în perioada aceasta. Trebuie să plătesc taxele, impozitele la stat, facturile în fiecare lună și tot așa. Mai am și alte preocupări dar nu vreau momentan să vorbesc despre ele pentru că îmi doresc să îmi iasă. Este vorba de ceva de scris, o să vedeți dacă o să iasă, despre ce este vorba. În rest, merg destul de mult pe jos pentru că mersul pe jos face piciorul frumos! Uneori merg pe zi și câte patru ore pentru că locurile în care trebuie să ajung eu nu sunt mijloace de transport în comun. Atunci când merg trebuie să am grijă să nu alunec, să nu calc strâmb, să nu apară incidente neplăcute.”

Fosta prezentatoare de știri trăiește din plin fiecare clipă și nu lasă nicio zi să treacă fără să se bucure de tot ce o înconjoară. În timpul plimbărilor sale, care sunt lungi de cele mai multe ori, privește în jur și chiar socializează cu oamenii pe care îi întâlnește. 

„Atunci când merg pe jos îmi place să admir oamenii, natura și pomii care îmi apar în față. Oamenii cu care mă întâlnesc sunt foarte drăguți cu mine, mă recunosc pe stradă de multe ori și îmi spun asta sau mă ajută atunci când văd ei că am nevoie de ceva.”, a mai spus pentru Click.

Deși nu se mai află în lumina reflectoarelor și îi este dor de acea perioadă, Sanda Țăranu continuă să fie permanent informată despre ce se întâmplă în lume. Are microbul jurnalismului în sânge și pare că nu va renunța niciodată la obiceiurile care au format-o în cele patru decenii de carieră.

„Mă gândesc cu drag de acele momente din televiziune, dar nu trăiesc în trecut. Sunt foarte bine ancorată în realitate. Mi-a plăcut toată viața mea să fiu informată.”, a mărturisit pentru aceeași sursă.

-----------

Știrea inițială

Sanda Țăranu a a avut o carieră impresionantă și nicio clipă nu s-a plâns că petrecea foarte mult timp la locul de muncă. Pe lângă dragostea pentru micul ecran, ea a avut o altă mare pasiune la care a trebuit să renunțe ca să urmeze șansa care i-a ieșit în cale atunci când a început colaborarea cu Televiziunea Română pentru diverse emisiuni, în timpul studenției.

Sanda Țăranu în tinerețe, pe vremea când prezenta Telejurnalul

Înainte să apară pe micile ecrane, ea a studiat la Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică și se pregătea pentru cariera de actriță, dar viața a dus-o pe alt drum și a făcut-o să devină una dintre cele mai cunoscute crainice ale Televiziunii Naționale. A descoperit în timp că îi plăcea ceea ce făcea și a decis că ar fi cazul să își dedice tot timpul meseriei care a consacrat-o. Sanda Țăranu a câștigat ușor simpatia publicului și oamenii o priveau cu admirație de fiecare dată când apărea la televizor. Ea a fost prezentă în casele oamenilor prin intermediul micilor ecrane timp de aproximativ 40 de ani.

„Eu am avut șansa să fiu numai eu cu cel care mă privea și mă asculta. Nu era nimeni în jurul meu care să mă bruieze, deci să mai împart atenția și cu altcineva. Și atunci se crea un fel de intimitate între mine și cel care mă privea. Dar mie îmi veneau scrisori în care îmi spuneau: Am sentimentul că vorbiți numai cu mine. Și așa era. Trebuie să-i dai importanță telespectatorului, el este important, pentru el faci tot ce faci.”, a povestit fosta prezentatoare TV.

Distinsa Sanda Țăranu a vorbit cu mult drag despre meseria ei și a explicat că există o condiție esențială ca să poți transmite informațiile în mod corect la televizor și să poți intra în sufletul telespectatorilor. Secretul ei este dragostea pentru oameni și este de părere că nu poți alege această profesie dacă nu ai respect și apreciere pentru cei din jur.

„Să știți că în scrisorile care îmi veneau și îmi veneau foarte multe scrisori, niciodată nu-mi spuneau că mă iubesc. Știți cu ce începeau cele mai multe scrisroi? ”Vă scriu pentru că numai în dumneavoastră am încredere”. Mie mi-a plăcut cuvântul ăsta poate că mai mult decât iubire. Dar fără iubire nu se poate. Cine nu iubește oamenii să nu facă această meserie.”, a mai spus vedeta de televiziune.

Sanda Țăranu la „Mic dejun cu un campion”, pe TVR

Celebra Sanda Țăranu a povestit în emisiunea „Mic dejun cu un campion” despre începutul carierei sale și a recunoscut că nu a fost atrasă deloc la început, dar în timp a prins drag de ceea ce însemna emoția directului și a continuat să muncească din plăcere și să se dedice trup și suflet. 

„Pentru mine, televiziunea n-a fost mirajul care a fost pentru alții sau poate mai este și acum, pentru că nu mi-a plăcut. Mi se părea că aici nu pot să creez nimic, aici tu trebuie să comunici, nu înveți un rol, nu înveți textul acela care ți se aduce ca să îl prezinți. Trebuie să știi să comunici cu oamenii.”, a spus cu sinceritate.

Deși televiziunea este viața ei, fosta crainică a mărturisit că în prezent nu mai urmărește știrile cu bucurie pentru că suferă când vede ce se întâmplă în lume. Ea încearcă să se ferească de negativismul pe care îl transmit unele canale de știri, mai ales de când a început pandemia și totul în jur a devenit mai complicat. Știrile și emisiunile care se difuzează în prezent la televizor nu îi stârnesc deloc interesul și fosta crainică preferă să citească o carte, decât să se uite la ceva ce nu îi aduce nicio satisfacție.

„Uitându-mă la situația jenantă în care se află TVR și alte televiziuni, prefer de multe ori să sting televizorul și să mă întorc la cărțile mele”, a povestit ea, intr-un interviu pentru „Weekend Adevărul”.

În perioada critică, atunci când era stare de urgență în România, vedeta a realizat cât este de grea singurătatea și a încercat să găsească tot felul de lucruri de făcut ca să își distragă atenția de la probleme.

„Nu stau chiar tot timpul acasă, folosesc acel interval 11-13 ca să ies din casă, să merg cumparături. Iar acasă…nu pot să spun că mă plictisesc. Spre exemplu, acum mi-a împrumutat o vecină o carte foarte interesantă :” Şurik”, un roman și de dragoste, dar care prezintă și tabloul unei perioade foarte grele din Rusia de după cel de-al Doilea Război Mondial. Apoi ascult muzică – obișnuiesc să ascult Radio Romania Muzical, care retransmite lucrari mai vechi, pe care îmi place să le reascult. Mă uit puţin și la televizor, dar nu rezist mult: e foarte greu de suportat ceea ce se intâmplă la această oră în lume. Curăţenie nu prea fac, pentru că la mine în general e curat tot timpul. În plus, femeia care mă ajută la curăţenie nu se poate deplasa acum, așa că sunt nevoită să am grijă și să păstrez curat în casă. Nu pot spune nici că stau toată ziua in bucătărie, pentru că în ultima vreme m-am specializat in salate.”, a spus ea.

Sanda Țăranu la 82 de ani, în platoul emisiunii Acces Direct

Citește și: Sanda Țăranu, operată de urgență, la 80 de ani! Află starea curentă a legendarei prezentatoare!

Sanda Țăranu se încarcă cu energie și cu optimism în fiecare vară pe care o petrece la casa pe care o are la Breaza și de care o leagă foarte multe amintiri create alături de soțul ei decedat în urmă cu 11 ani. Ea a fost căsătorită cu Nicolae Țăranu, prim solist al Teatrului de Operetă din Bucureşti. Sanda Țăranu l-a iubit enorm pe soțul ei și i-a dedicat și o carte, intitulată „Conversații în foaier”, pe care o ține acum la loc de cinste în locuința de la Breaza, alături de poze cu ei din tinerețe.

„Sunt la Breaza din mai. Mă simt foarte bine aici, sunt deconectată de la tot ce înseamnă știri negative și am activități frumoase. La o casă cu curte nu prea te plictisești. Ba, din contră, nu ai timp să stai. Am făcut curat prin livadă, am curățat pomii. E superb aici, e păcat că nu prea mai sunt muncitori care să te ajute. E sezonul prunelor, al merelor, al roșiilor. Mă pregătesc să fac câteva conserve, ca de obicei.", a declarat aceasta pentru Click.

Din păcate, cei doi nu au avut copii și au trăit singuri și uniți de pasiunea comună pentru muncă. Și-au dedicat viața carierei și au considerat că le-ar fi mai bine dacă nu ar aduce pe lume un copil pentru care ar fi fost nevoiți să își sacrifice locurile de muncă sau pe care ar fi trebuit să îl neglijeze ca să se implice la fel de mult în treburile de la serviciu.

„Acum simt mai mult lucrul ăsta, atunci nu. Pentru că munceam ca bezmeticii… Iubeam amândoi copiii, dar n-am fi vrut să-i lăsăm așa la joacă, pe stradă, cu cheia de gât și noi să fim la serviciu. Probabil că eu m-aș fi lăsat de meserie.”, a declarat ea la „Acces Direct de Weekend”, emisiune care se difuzează pe Antena 1.

Deși au trecut două decenii de când Sanda Țăranu s-a retras din lumina reflectoarelor, ea încă este o persoană apreciată de public și oamenii nu o vor uita ușor. În fiecare an pe 7 ianuarie, rețelele sociale sunt pline de postări cu urări pentru îndrăgita vedetă.

Și numele mari din televiziunea zilelor noastre o apreciază pe cea care a devenit un simbol pentru jurnalismul românesc. Cei care au ocazia în prezent să obțină un interviu cu ea se simt onorați pentru că reușesc să o aibă în față.

„Mi se pare imposibil ca oricine din ţara asta să n-o cunoască pe Sanda Ţăranu. Chiar dacă au trecut anii și s-au succedat atâtea generaţii, dar măcar din amintirile părinţilor, imaginea chipului ei zâmbitor și carismatic s-a păstrat în memoria colectivă. Sigur că pentru cei care au acum în jur de 40 de ani, obișnuinţa de a o fi văzut pe posturile Televiziunii Române este încă prezentă.”, a spus Ileana Ploscaru Panait, producător la TVR1.

Vedeta încearcă acum să trăiască liniștită și se mută în funcție de sezon, când la București, când la Breaza, acolo unde îi place cel mai mult. Are o casă în mijlocul naturii, cu gard verde și multe flori, iar toamna face conserve din fructele pe care le culege dintr-o livadă aflată în apropierea casei, ca să aibă provizii și să suporte mai ușor iernile petrecute în Capitală.

În afară de „Telejurnal”, buletinul de știri de la TVR1, Sanda Țăranu a prezentat și multe spectacole și festivaluri de pe vremea comunismului. După Revoluție, ea a rămas colaborator al Televiziunii Române și vocea ei se auzea la emisiuni precum „Teleenciclopedia” și „Un zâmbet pentru vârsta a treia”.

Citește și: Cum arată Stela Enache la 71 de ani și ce face ca să se mențină așa

Surse foto: YoutubeYoutubeYoutubeYoutubeYoutube

Surse articol: TvrOkmagazineLibertateapentrufemeiClickGandulClick

Articolul urmator
Cum a început, de fapt, iubirea dintre Cleopatra Stratan și Edward Sanda. „M-am îndrăgostit de el la prima vedere"
Cum a început, de fapt, iubirea dintre Cleopatra Stratan și Edward Sanda. „M-am îndrăgostit de el la prima vedere"
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (64)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.