Cinci probleme care pot apărea când porţi lentile de contact şi cum le rezolvi

Ionelia Olteanu

Lentilele de contact reprezintă alternativa ideală pentru ochelarii de vedere. Pe lângă faptul că sunt confortabil de purtat, sunt foarte uşor de manevrat şi schimbă viaţa multor oameni. Cei care poartă deja lentile consideră că sunt extrem de convenabile, pe lângă efectul estetic. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu miopie gravă care au nevoie de ochelari extrem de groşi.

Datorită progreselor care s-au făcut în domeniul oftalmologic, în prezent lentilele de contact sunt moi, subţiri şi flexibile, menţinându-şi hidratarea pentru un confort sporit. Astfel de produse găseşti cu siguranţă pe site-ul Lensa, de unde poţi să alegi lentilele care ţi se potrivesc.

aplicare lentila

Probleme pe care le întâmpini când porți lentile de contact și cele mai bune soluții

Pentru a fi eficiente, lentilele de contact necesită multă atenţie în manevrare şi îngrijire. Chiar şi o mică greşeală poate conduce la o infecţie oculară agresivă ce provoacă orbire permanentă. Pentru că nu este vorba despre un produs cosmetic, ci despre unul medical, lentilele trebuie utilizate în mod responsabil.

Există o serie de probleme ce pot apărea atunci când porţi lentile de contact şi pe care trebuie să le rezolvi înainte să ajungi la afecţiuni grave.

1. Purtarea îndelungată a lentilelor

Aceasta este o problemă comună în rândul purtătorilor de lentile, care sunt tentaţi să le poarte chiar şi în afara intervalului recomandat de medic, lucru dăunător pentru ochi deoarece corneea are nevoie de oxigen pentru a se menţine sănătoasă. De aceea este recomandat să scoţi lentilele de contact atunci când nu mai ai nevoie de ele, pentru a oferi ochilor o pauză şi pentru a creşte fluxul de oxigen. Dacă este vorba despre lentile moi, acestea creează un mediu cald şi umed în care microorganismele precum bacterii, paraziţi sau fungi se dezvoltă.

lentile de contact

Johnson&Jhonson Acuvue Oasys săptămânale, 6 lentile,  78 de lei

 

Dacă te confrunţi cu această problemă, este recomandat să apelezi la produsul Acuvue Oasys de la Lensa care permite ochiului să respire în mod natural întreaga zi, iar lentilele îşi păstrează calităţile de lubrifiere pe toată perioada de purtare.

2. Dormitul cu lentile

Dacă obişnuieşti să adormi cu lentilele de contact, trebuie să ştii că menţinerea ochilor închişi creează un mediul cald şi umed. Acest lucru creşte activitatea microorganismelor care au pătruns deja în lentile.

Purtarea lentilelor de contact în timpul somnului poate cauza zgârieturi pe cornee, pentru că acestea pot aluneca din ochi fără ca tu să îţi dai seama. Ia în calcul faptul că acest obicei este cauza principală a ulcerului cornean, o infecţie a ochilor extrem de dureroasă, dar şi costisitoare în ceea ce priveşte tratarea. În cazuri severe, ulcerul corneei poate duce la orbire permanentă, iar transplantul de cornee  devine singurul mod de recuperare a vederii.

lentile de contact lensa

                                  Air Optix Night & Day,197 de lei

 

Pentru a evita astfel de probleme, este recomandată scoaterea lentilelor de contact înainte de somn, sau poţi să alegi lentilele Air Optix Night & Day Aqua de la Lensa, pe care le poţi purta chiar şi noaptea. Acestea sunt confecţionate dintr-un material foarte fin, rezistent la depuneri.

3. Contactul cu apa

Persoanele care poartă lentile ar trebui să ştie că este corect să le scoată înainte de a lua contact cu orice sursă de apă, fie că este vorba despre înot în piscină sau mare, despre un duş sau chiar spălatul pe faţă.

În orice sursă de apă pot exista organisme infecţioase şi bacterii dăunătoare. Acestea pot fi inofensive pentru organism, dar pot provoca și mari probleme ochilor, mai ales dacă porţi lentile.

Atunci când înoţi sau faci baie trebuie să ţii cont de mai mulţi factori dăunători, cum ar fi clorul sau murdăria care pătrund între ochi şi lentilele de contact. Acest lucru permite organismelor infecţioase să invadeze corneea şi să provoace infecţii grave ale ochilor care pot duce la orbire.

4. Curăţarea lentilelor cu soluţii greşite

Multe persoane nu îşi dau seama de gravitatea acestui lucru. Poţi la fel de bine să arunci lentilele la gunoi şi apoi să le porţi iar. Este exact acelaşi lucru. Aşa cum am menţionat deja, toate sursele de apă conţin forme de organisme infecţioase.

Clătirea lentilelor de contact cu apă de la robinet este echivalentă cu infectarea intenţionată a propriilor ochi.

Pentru a preveni astfel de probleme, tot Lensa îţi vine în ajutor cu soluţia de curăţare şi întreţinere Zenoptic Double Moisturizing. Aceasta îndepărtează eficient germenii şi păstrează lentilele hidratate, astfel încât să fie confortabile pe întreaga perioadă de purtare.

solutie de curatat lentile

Soluţie de curăţare şi întreţinere lentile de contact Zenoptic Double Moisturizing, 25 de lei.

5. Cumpărarea lentilelor fără prescripţie medicală

Pentru a evita aşteptarea şi primirea unei reţete de la medic, multe persoane preferă să cumpere lentilele de contact din locuri nepotrivite, cum ar fi piaţa sau magazine nespecializate şi neautorizate. Cele care sunt achiziţionate fără o recomandare adecvată de la un oftalmolog/optometrist nu asigură confortul necesar. Corneea este mult prea sensibilă şi importantă pentru a o supune la asemenea riscuri.

Dacă vrei să porţi lentile cosmetice, care doar îţi colorează ochii, asigură-te totuşi că le cumperi din locuri sigure, specializate. Recomandarea noastră? Lensa.ro!

lentile de contact lensa

Bausch & Lomb Pure Vision, 121 de lei

lentile colorate

Bausch & Lomb Softlens Natural Colors, 119 lei

Lensa este locul perfect unde găseşti atât lentile de contact, cât şi lentile colorate care să nu dăuneze sănătăţii ochilor tăi şi care să îţi asigure o purtare confortabilă şi sigură.

Și pentru că vrem să știm cum este viața ta cu lentile, te rugăm să completezi formularul de mai jos. 

Îți mulțumim pentru răbdare! Ai câștigat o soluție de întreținere Zenoptic de la lensa.ro. Vei primi toate detaliile despre cum vei intra în posesia premiului pe adresa de email lăsată în formularul nostru.

Surse foto: IStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.