Cum porți corect lentilele de contact

Cum porți corect lentilele de contact

Redactor Andreea Baluteanu

Lentilele de contact au apărut precum un miracol în viața persoanelor afectate de probleme vizuale, care au reușit, astfel, să schimbe ochelarii cu un accesoriu mult mai comod și care nu prezintă nicio neplăcere estetică. Iar pentru cei care urau cu înverșunare ochelarii, lentilele de contact au reprezentat salvarea pe care o așteptau dintotdeauna.

Ca să te poți bucura din plin de una dintre cele mai iubite invenții ale medicinei, îți prezentăm în rândurile de mai jos care sunt factorii de care trebuie să ții cont atunci când porți lentile de contact. Așa, poți fi sigură că nu comiți nici cea mai mică greșeală!

Ce trebuie să faci înainte de a-ți aplica lentile de contact

Dacă ai impresia că decizia de a purta lentile de contact este suficientă pentru a te bucura de ajutorul oferit de acestea, suntem pe cale să te contrazicem. Sunt câțiva pași pe care trebuie să îi bifezi, pentru a fi sigură că ești posesoarea lentilelor de contact potrivite.

model cu lentile de contact

În primul rând, trebuie să vorbești cu medicul tău oftalmolog, care te va îndruma spre tipul de lentile de contact adecvate nevoilor tale. Va fi necesar să te supui și unui control, pentru a determina care este tipul de problemă oculară de care suferi și dioptria; atenție, este necesar să repeți examinarea oftalmologică, chiar dacă ai efectuat-o înainte de a-ți pune ochelari, pentru că dioptriile se pot schimba.

Pe lângă dioptrie, lentilele de contact sunt utile și pentru diverse afecțiuni oftalmologice: miopie, hipermetropie, prezbiopie și astigmatism.  Exemplul concret? Modelul de mai jos, care este special conceput pentru persoanele care suferă de astigmatism: lentile de contact săptămânale care oferă hidratarea necesară a ochiului și o senzație de confort!

lentile de contact astigmatism

Johnson&Johnson Acuvue Oasys for Astigmatism bilunare 6 lentile / cutie - 110 lei

Cum să îți aplici și cum să scoți lentilele de contact

Dacă e prima dată când le folosești, e posibil să simți un mic fior de teamă atunci când privești mica și inofensiva lentilă, gândindu-te cum o vei putea plasa corect pe o regiune atât de sensibilă cum este suprafața oculară. Nu te teme, avem cele mai bune sfaturi, care te vor ajuta să aplici lentilele de contact fără nici cea mai mică problemă!

Începe prin a te spăla pe mâini cu apă și săpun, apoi usucă-te bine cu un prosop care nu lasă scame. E pasul pe care e musai să îl respecți de fiecare dată, dacă nu vrei ca lentilele de contact să se transforme din vis împlinit în coșmar.

Specialiștii te sfătuiesc să începi de fiecare dată cu același ochi (de exemplu, cel drept), ca să preîntâmpini riscul de folosi aceeaşi lentilă, alternativ, la ochi diferiți.

Scutură ușor recipientul cu lentilele de contact, pentru a o putea scoate ușor, și nu îți folosi niciodată unghiile: riști să o zgârii! Plasează lentila, curățată în prealabil cu puțină soluție de igienizare, pe degetul arătător al mâinii tale dominante (dreapta, dacă ești dreptace, și viceversa), având din nou grijă să atingi doar pielea. Asigură-te că lentila e așezată în poziția corectă, cu marginile în sus. Dacă vei alege un model cu tehnologie bazată pe hidratare, aplicarea lentilei de contact va fi mult mai confortabilă, produsul lubrifiind ochiul, astfel că abia o vei simți. Modelul de mai jos îți va ușura mult viața de purtătoare de lentile de contact!

lentile air optiz

Alcon / Ciba Vision Lentile contact Air Optix plus HydraGlyde 6 lentile / cutie – 114 lei

Privește înainte și nu focusa pupila, pentru că se poate dovedi mai problematic să așezi lentila de contact. Folosindu-te de degetul arătător al mâinii libere, trage pleoapa superioară în sus, apoi pe cea inferioară în jos, ajutându-te acum de degetul mijlociu al mâinii tale dominante (cea cu lentila). Purtătorii de lentile sunt de părere că, dacă vei privi în sus, îți va fi mai ușor, dar important este să te simți confortabil, așa că poți la fel de bine să menții direcția „înainte”. Aplică lentila extrem de ușor, cu mișcări blânde, asigurându-te că aceasta este centrată pe iris. Trage degetul și închide ochii, apoi privește în jur, de sus în jos și apoi de la stânga la dreapta, pentru ca lentila să adere la suprafața oculară. Da, e atât de simplu!

În ceea ce privește scoaterea lentilelor de contact, primul pas este reprezentat tot de curățarea cu atenție a mâinilor. Folosește apoi picăturile oftalmologice, care îți vor hidrata ochiul și vor preîntâmpina orice neplăcere: varianta de mai jos împiedică și formarea depunerilor, pentru un confort sporit la purtare.

picaturi

Bausch & Lomb Picături oftalmologice Renu Lubricating & Rewetting Drops 8ml – 19 lei

Privește în sus și trage de pleoapa inferioară în jos, cu degetul mijlociu al mâinii dominante. Folosind arătătorul, trage foarte ușor lentila spre partea albă a ochiului, unde o poți apuca, între degetul mare și index, pentru a o extrage cu delicatețe. Scufundă apoi lentila în soluția de întreținere și repetă procedura la celălalt ochi.

Reguli de igienă care te vor ajuta să previi infecțiile

Așa cum am mai spus, este imperios necesar să îți speli bine mâinile înainte de a-ți aplica și după ce îți scoți lentilele de contact, evitând însă săpunurile foarte uleioase sau prea parfumate, precum și cremele de mâini ultrahidratante, care vor lăsa o peliculă de grăsime pe lentilele tale.

De asemenea, nu uita, sub nicio formă, să igienizezi lentilele de contact după purtare, curățându-le cu o soluție de întreținere și păstrându-le în recipientul special. Freacă ușor atunci când le cureți, ca să te asiguri că le dezinfectezi așa cum trebuie. În ciuda tuturor recomandărilor auzite de la diverși binevoitori, nu folosi apă minerală sau plată (nici măcar din cea purificată), mixuri homemade sau salivă pentru a curăța lentilele, ci un produs specializat. Soluția de întreţinere Zenoptic Double Moisturizing care curăță, dezinfectează, hidratează, lubrifiază, clătește și umezește ochiul, având un efect antibacterian de top, este preferata noastră!

solutie intretinere lensa

Solutie de curatare si intretinere lentile de contact ZENOPTIC Double Moisturizing 120 ml – 25 de lei redusă de la 35 de lei

Lentilele de contact și machiajul pot lega o relație armonioasă, dacă știi cum să le împaci! Pune-ți lentilele înainte de a aplica machiajul; nu doar vei vedea mai bine, dar vei fi mai în siguranță, evitând să le murdărești cu fard sau rimel. Apelează la farduri cremă, non-alergenice, și demachiază-te abia după ce ai scos lentilele.

Înlocuiește neapărat lentilele de contact la intervalul recomandat de medic sau producător și procedează la fel în cazul soluției de curățare!

Nu în ultimul rând, nu purta lentile de contact colorate fără o discuție în prealabil cu medicul tău. De asemenea, nu cumpăra sub nicio formă produse de gen de la vânzători stradali, ci alege o locație specializată, în care poți avea încredere, precum lentilele de contact pentru astigmatism verzi ColourVUE 3Tones Green de pe lensa.ro!

lentile verzi Lensa

ColourVUE 3Tones Green - lentile de contact torice pentru astigmatism - trimestriale - 90 de purtări (1 lentilă/cutie) – 89 de lei

Lentilele de contact sunt o variantă mai comodă, preferată de multe persoane în locul clasicilor ochelari! Ține cont de recomandările noastre și nu îți vei mai pune probleme legate de purtarea lor corectă! Și pentru că vrem să știm cum este viața ta cu lentile, te rugăm să completezi formularul de mai jos. 

Îți mulțumim pentru răbdare! Ai câștigat o soluție de întreținere Zenoptic de la lensa.ro. Vei primi toate detaliile despre cum vei intra în posesia premiului pe adresa de email lăsată în formularul nostru.

Ce jachetă office să porţi în funcţie de personalitate
Incepe quiz
Ce jachetă office să porţi în funcţie de personalitate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (43)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.