Mărturiile cutremurătoare ale românilor scăpați din infernul din Israel. "Nişte cetăţeni ne-au deschis uşile buncărelor lor şi ne-au lăsat să intrăm"

Mărturiile cutremurătoare ale românilor scăpați din infernul din Israel. "Nişte cetăţeni ne-au deschis uşile buncărelor lor şi ne-au lăsat să intrăm"

Anca Marcus

În mijlocul conflictului devastator care a avut loc în Israel, mai mulți români, în special pelerini, s-au trezit într-un coșmar de neimaginat. Ceea ce părea a fi o călătorie religioasă s-a transformat într-o experiență traumatică, în care acești oameni au fost martori la scene cumplite de război și teroare.

Una dintre persoanele care au trecut prin această experiență este Adriana Stoicescu, fostă președintă a Tribunalului Timiș, care plecase în Israel pentru un pelerinaj în Țara Sfântă.

Adriana Stoicescu, zâbmitoare, în cămașă albă

Cu toate că această călătorie era inițial destinată rugăciunii și reflecției, pe 7 octombrie, Adriana și alți pelerini s-au trezit în mijlocul unei situații devastatoare.

Pe pagina ei de Facebook, Adriana Stoicescu a postat imagini cu teroriști înarmați pe străzile din Tel Aviv. Într-o postare ulterioară, femeia a descris această experiență ca fiind "șocantă" și a subliniat că, deși poate părea un om aparent simplu pentru mulți, ea contează pentru oameni care nu o cunosc și nu au vorbit niciodată cu ea.

În ciuda dificultăților și a traumelor, Adriana Stoicescu a revenit în țară și a simțit că este binecuvântată.

Ea a mulțumit pentru sprijinul primit și a menționat că, în aceste momente, oamenii au fost pentru ea o sursă de iubire și grija.

De asemenea, a apreciat profesionalismul și empatia consulilor români din Israel.

În urmă cu ceva timp, o persoană pe care am considerat-o prietenă, mi-a spus următoarele cuvinte: 

'Tu nu ai nimic. Nu ai soț, nu ai copii, acum ți-a murit și tatăl. Ce mai, ești un nimeni ce nu are nimic. Și, totuși, ești încă în picioare.'

Nu am comentat în niciun fel, întorcând, astfel, și celălalt obraz. Apoi, gândindu-mă la cuvintele ei, am început să îmi pun întrebări. Cine sunt eu? Ce rol am? Care îmi e chemarea? Am plecat în Israel sperând că găsesc un răspuns.

M-am întors șocată. Sunt un om puternic, dar ceea ce am trăit m-a dărâmat. Ceea ce am aflat, cu siguranță, este că, așa nimeni și nimic, cum se pare că sunt, contez pentru niște oameni.

Care nu mă cunosc și nu au vorbit cu mine niciodată. Care, probabil, dacă ne întâlnim pe stradă, nu mă vor recunoaște.

Prin voi am simțit că există ceva ce depășește granițele omeniei și empatiei. Prin voi am simțit iubirea și grija. Și da, poate nu îmi știu încă menirea, dar știu că sunt binecuvântată.

Vă mulțumesc pentru cuvintele de îmbărbătare și mesaje, pentru rugăciuni, pentru că v-ați oferit să mă ajutați și, în general, pentru că existați.

Acum, de Luna Rozariului, aveți un loc special în rugăciunile mele. Mulțumiri speciale și toată considerația pentru consulul României la Haifa și consulul României la Tel Aviv.

Profesionalismul, empatia, răbdarea lor ne-au adus alinare. Felicitări autorităților române pentru modul în care au acționat! Suntem ACASĂ”, scris Adriana Stoicescu pe Facebook.

Sute de români, martori la ororile din Israel 

Ierusalim, capitala Israelului

Această poveste este doar una dintre multele mărturii ale românilor care au trecut prin momente de coșmar în timpul conflictului din Israel.

Sute de români au fost nevoiți să trăiască în mijlocul unui război despre care credeau că numai la televizor pot fi văzute.

Ana Baniciu și Raluka se aflau în Israel când a izbucnit infernul

Printre aceștia se numără și vedetele Ana Baniciu și Raluka. Cele două, au reușit să plece imediat după izbucnirea războiului, dar au trecut prin clipe de groază după izbucnirea exploziilor, găsind refugiu într-un buncăr aflat la subsolul clădirii unde au fost cazate.

Ana Baniciu si Raluka

„Ne bucurăm tare mult că am ajuns acasă, a fost foarte serioasă treaba, noi nu ne-am aşteptat să fie chiar atât de serioasă.

Când au început ieri dimineaţă sirenele pe strada noastră, atunci ne-am dat seama că trebuie să coborâm în buncăr şi de acolo a început teroarea.

În buncăr, ai 30-40 de secunde să cobori, după care auzi exploziile, este totul cumva calculat. Am numărat la un moment dat cu Raluca 8 explozii, una după alta.

Era exact o stare de război care nouă ne e străină, acesta e şi motivul pentru care ne-am speriat foarte tare. Apoi am vrut să ieşim pe stradă, am crezut că s-a terminat.

Pe stradă am mai auzit o dată sirena, nişte cetăţeni ne-au deschis uşile buncărelor lor şi ne-au lăsat să intrăm, şi atunci ne-am dat seama că treaba e foarte serioasă, pentru că a dispărut orice om de pe stradă”, povește, îngrozită, Ana Baniciu.

Story publicat de Ana Baniciu din aeroportul din Israel, cu românii care fug de război

Autoritățile sar în ajutorul românilor aflați în Israel

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a furnizat informații cruciale cu privire la situația acestor pelerini și la măsurile luate pentru întoarcerea lor în siguranță în România.

Potrivit lui Vasile Bănescu, într-o proporție semnificativă, pelerinii români care se aflau în Israel s-au întors cu bine acasă.

Aproximativ 300 de persoane au revenit deja, iar alții urmează să se întoarcă în țară odată ce vor fi obținute aprobările necesare din partea autorităților militare.

Este de subliniat că Patriarhia Română a menținut o comunicare constantă cu Ministerul Afacerilor Externe și cu Ambasada României în Israel pentru a se asigura că pelerinii sunt în siguranță și că pot reveni în țară în cel mai scurt timp posibil.

„Într-o foarte mare proporţie, pelerinii români s-au întors deja cu bine acasă. Alaltăieri aproape 300, ieri la fel.

Cei care urmează să se întoarcă sunt cazaţi în locuri sigure şi vor reveni cu zboruri ce decolează în funcţie de aprobările autorităţilor militare.

Patriarhia Română a comunicat de la începutul conflictului în mod constant cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Ambasada României în Israel, în mod direct cu excelenţa sa domnul ambasador Radu Ioanid”, a precizat Bănescu.

Ce se întâmplă în Israel

Israel a intrat într-o stare de conflict armat în urma unui atac neașteptat al grupării Hamas. În decurs de două zile de violențe intense, peste o mie de persoane au murit.

Armata israeliană a demarat o mobilizare masivă de trupe și încearcă să recâștige controlul asupra mai multor regiuni din sudul țării.

Așadar, în lumina evenimentelor dramatice din Israel, este important ca cetățenii români să fie conștienți de riscurile potențiale și de sfaturile autorităților române pentru a evita situațiile periculoase în călătoriile lor. 

Televiziunea de stat rusească le-a spus telespectatorilor să se pregătească de război nuclear

Surse foto: Freepik, Facebook, Getty Images

Surse articol: Click, G4Media, România Europa Liberă, Antena 3

Articolul urmator
"Te rog eu frumos să lași oamenii în pace"! Reacția lui Puya la adresa personalului de la pază din timpul unui concert la Costinești
"Te rog eu frumos să lași oamenii în pace"! Reacția lui Puya la adresa personalului de la pază din timpul unui concert la Costinești
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.