Reacția Marei Bănică cu privire la neregulile din taberele pentru copii. „Vreau ca părinții să știe că este extrem de riscant să își trimită vara asta copiii aici”

Reacția Marei Bănică cu privire la neregulile din taberele pentru copii. „Vreau ca părinții să știe că este extrem de riscant să își trimită vara asta copiii aici”

Lorena Pintilie

Cunoscuta jurnalistă Mara Bănică a reacționat pe pagina sa de Facebook fiind complet siderată de condițiile în care urma să-și petreacă vacanța fiul său, Dima, alături de alți colegi și profesori, la o tabără din Cheile Grădiștei. În urmă cu mai puțin de o săptămână, zeci de copii au fost transportați la spital cu toxiinfecție alimentară după ce au fost cazați în același complex. „Este extrem de riscant să își trimită vara asta copiii aici”, le-a transmis aceasta părinților din România.

Marți, 27 iunie, mai mulți copii aflați în tabără la Poiana Brașov, la un complex turistic din Cheile Grădiștei, au fost transportați de urgență la spital după ce starea lor de sănătate a început să se deterioreze în urma cinei. Zeci de copii s-au plâns de dureri abdominale puternice și stări de greață. După ce au fost transportați la spital, s-a aflat că cei mici suferă de toxiinfecții alimentare cauzate de alimentele consumate în timpul cinei. Nu mai puțin de 85 de minori au fost evaluați de către paramedici chiar la fața locului, 28 dintre ei au fost transportați la spital, în timp ce 11 au fost internați.

În urma verificărilor făcute au fost găsite mai multe nereguli sanitare, inspectorii ANPC amendând reprezentanții complexului cu 2.000 de lei. Cu toate acestea, patronul a declarat că cei mici s-au îmbolnăvit înainte de a ajunge la locație, din cauza gustărilor consumate pe parcursul drumului până în Poiana Brașov.

Este oficial, nouă lege în România! Actul sexual cu un minor sub 16 ani este considerat viol

Mara Bănică trage un semnal de alarmă

La doar câteva zile după incident, Mara Bănică, jurnalistă cunoscută în România, a distribuit pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care trage un semnal de alarmă cu privire la locurile în care copiii își petrec vacanțele.

Fiul său, Dima, urma să meargă la același complex la sfârșit de săptămână, împreună cu alți colegi și profesorii colegiului la care este înscris. Odată ajunsă la fața locului, Mara Bănică a început să facă cercetări legate de igienizarea locației și regulile de curățenie pe care ar trebui să le urmeze angajații localului. Siderată de cele văzute, jurnalista a făcut apel la Direcția Sanitar Veterinară Brașov unde a aflat că sursa de apă de la complexul unde Dima trebuia să se cazeze este sigilată, adică nu există o sursă de apă potabilă sigură în toată locația.

Vedeta a început imediat să filmeze neregulile observate în incinta localului și s-a asigurat prin postarea sa că părinții vor afla condițiile în care sunt ținuți odraslele lor timp de o săptămână, „Dragi părinți, vara asta Complexul Cheile Grădiștei are ecoli. Țineți copiii acasă”, a scris aceasta.

Sunt în vacanță la Poiana Brașov. Ar fi trebuit să fie o săptămâna liniștită, să vin astăzi acasă pentru că Dima urma să plece în tabăra la Cheile Grădiștei, o tabăra organizată de britishcamps. Miercuri (28 iunie), apar în presă și în jurnalele de știri o serie de informații conform cărora zeci de copii aflați la Complexul Cheile Grădiștei au fost internați în spital cu toxiinfecție alimentară. Ne panicăm. Ce se întâmplă cu următoarea serie? Mai pleacă Dima în tabăra? Nimeni nu știe nimic. Profesorii sună peste tot, informațiile sunt evazive <da, restaurantul este deschis, copiii pot veni>. Joi (29 iunie) liniște. Nimeni nu știe nimic. Astăzi (vineri, 30 iunie), de dimineață, plec spre locație unde profesorii fuseseră primiți în restaurant împreună cu copiii rămași și primiseră gustări. Pe ușa scria ! Pe bune? Renovare? Îi filmez pe angajați cu telefonul și plec spre Direcția Sanitar Veterinară Brașov. Unde aflu de la directorul adjunct așa: sursa de apă este sigilată (copiii nu se pot spăla nici măcar pe dinți) în urmă existenței bacteriei ecoli (ceva extrem de grav, trece greu, se împrăștie repede și se tratează a la long cu antibiotic)”, a scris aceasta pe pagina sa de Facebook.

Profesorii de la Coșbuc au decis să anuleze tabăra. Pun acest mesaj și vă rog distribuiți-l pentru că în acest loc sunt așteptați copii din multe județe. Vreau că părinții să știe că este extrem de riscant să își trimită vara asta copiii aici. Vreau că organizatorii britishcamps să își asume faptul că anulează tabăra. Și, mai mult decât orice, vreau că patronii de la Complexul Cheile Grădiștei să nu mai încerce să fenteze legea. Să înțeleagă că oricâte pile ar avea în județ, la tot felul de instituții, nu trebuie să mai primească turiști anul acesta. Cu atât mai puțin copii. Scriu cu furia unui părinte care a fost mințit, trombonit și îmbrobodit de un sistem de doi bani. În concluzie, dragi părinți, vara asta Complexul Cheile Grădiștei are ecoli. Țineți copiii acasă”, au fost cuvintele Marei Bănică la scurt timp după ce a simțit pe propria piele cum simte un părinte al cărui copil este pus în pericol.

Doi bărbați au ajuns la Institutul „Matei Balș” cu o boală rară, după ce au consumat mâncare la conservă

Incidentul nu este unul izolat. La începutul anului, 28 de copii cazați la o pensiune din Poiana Brașov s-au confruntat cu aceleași probleme, după ce ar fi consumat alimente spălate și gătite cu apă nepotabilă. Minorii au declarat atunci că au mâncat ciorbă preparată cu apă nepotabilă provenită din aceeași sursă cu apa de la dușuri, care „mirosea extrem de urât”. Pensiunea a fost închisă de către Direcția de Sănătate Publică. 

Surse foto: Facebook - Mara Bănică 

Surse articol: Observator, DCnews

Articolul urmator
Gabriela Firea trage un semnal de alarmă: „România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii care mor în accidente rutiere"
Gabriela Firea trage un semnal de alarmă: „România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii care mor în accidente rutiere"
Ce costum de baie trebuie sa porti vara asta?
Incepe quiz
Ce costum de baie trebuie sa porti vara asta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.