Ce flori să nu plantezi niciodată în grădină lângă legume. Uite motivul

Ce flori să nu plantezi niciodată în grădină lângă legume. Uite motivul

Ramona Jurubita

Pasionații de grădinărit știu care sunt regulile de care trebuie să țină cont în momentul în care își organizează grădina. Dar dacă tu ți-ai descoperit de curând această pasiune, ar trebui să afli cât mai multe detalii despre munca pe care o vei avea de făcut, ca să te asiguri că nu îți compromiți culturile. Stai la curte sau ai un teren pe care îți dorești să plantezi flori și legume, dar nu știi dacă le poți alătura? Din rândurile de mai jos vei înțelege, fără probleme, care sunt soiurile pe care nu ar trebui să le plantezi niciodată împreună.

Legumele au nevoie de soare pentru a se dezvolta, așa că plantarea unor flori înalte sau a unor tufișuri decorative nu le-ar face deloc bine. Razele soarelui nu vor pătrunde prin desișul frunzelor, iar culturile de leguminoase nu vor crește suficient.

Grădină de legume și flori

Leandrul, măzărichea parfumată, degețelul roșu, gladiolele, floarea-soarelui, daliile și trandafirii fac parte din categoria florilor de talie înaltă. De asemenea, substanțele secretate de floarea-soarelui pot afecta chiar și iarba, făcând-o să se usuce. 

Dacă vrei neapărat să pui și flori și legume în grădină, ar trebui să te asiguri că toate se află în mediul propice, așa că ar fi indicat să împarți terenul în două. Astfel, fiecare va primi suficientă căldură, lumină și umiditate.

Într-adevăr, nivelul de umiditate este diferit de la o plantă la alta și nu ai putea să uzi orhideea, limba soacrei sau cactusul așa des cum uzi conopida, țelina și salata. Ți-ar fi greu să protejezi floriole de excesul de umiditate și ți-ar fi imposibil să te bucuri de roade gustoase dacă ai lăsa restul plantelor să se usuce.

Un alt detaliu esențial de care ar trebui să ții cont când „te inițiezi” în arta grădinăritului este alăturarea soiurilor. Există anumite plante care își fac rău una alteia prin intermediul substanțelor pe care le secretă și care pot interacționa într-un mod nefavorabil. De exemplu, florile cu bulb (ghioceii, lalelele, narcisele, zambilele) sunt responsabile de răspândirea în sol a unei cantități mari de alcaloizi. Aceste substanțe împiedică dezvoltarea armonioasă a legumelor.

Zambile colorate în grădină

Sursa foto: Unsplash

Iată explicația științifică, oferită de specialiștii în horticultură: la începutul verii – când legumele încep să crească – se scutură petalele florilor care s-au arătat pe timp de primăvară în toată splendoarea lor. Odată cu ele, cad și semințele care împrăștie alcaloizi în jur, blocând astfel procesul de creștere a legumelor plantate în apropiere.

Gălbenelele sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a ține la distanță anumiți dăunători, dar, în același timp, secretă substanțe care sunt periculoase pentru plantele cu păstăi precum fasolea sau mazărea.

Nu-i așa că nu îți dorești ca munca ta să fie în zadar? Din acest motiv, se recomandă păstrarea unei distanțe între fructe și legume.

De reținut! Plantele care se inhibă una pe alta și care nu ar trebui alăturate se numesc alelopate.

Florile care pot proteja legumele din grădină

Crăițele galbene au un parfum amărui și împiedică muștele să depună ouă pe florile anumitor legume, cum ar fi roșiile. Limba mielului alungă fluturii albi care atacă mai multe tipuri de culturi, iar levănțica ține departe gândacul de Colorado.

Florile parfumate și pline de nectar pot atrage în grădina ta insectele care mănâncă puricii și ouăle de omizi. Astfel, în mod indirect, unele plante îți ajută cultura de legume să se dezvolte, protejând-o de dăunători. „Salvatoarele” (albinele și gărgărițele) ar trebui să fie atrase de plantele melifere (producătoare de nectar) printre care se numără: floarea-soarelui, trandafirul, teiul, socul, salvia, salcâmul.

Totul este foarte simplu dacă respecți sfaturile specialiștilor și te vei bucura atât de o priveliște încântătoare, cât și de mâncare sănătoasă și gustoasă. Deja vizualizezi imaginea terenului tău plin cu nuanțe vii și arome deosebite? Atunci nu îți rămâne decât să treci la plantat și să îngrijești fiecare soi în parte, ținând cont de nevoile sale.

Descoperă: 3 tipuri de plante ornamentale pentru un decor de vis

Surse articol: ImpactCumsaLibertateapentrufemei

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Cat de fericit este iubitul tau langa tine?
Incepe quiz
Cat de fericit este iubitul tau langa tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.