Ce trebuie să știi atunci când faci investiții imobiliare

Ce trebuie să știi atunci când faci investiții imobiliare

Andreea Constantin

Investițiile imobiliare au fost și sunt sigure și profitabile, indiferent de fluctuațiile economiei generale. Dacă iei în calcul și câteva criterii înainte de a încheia efectiv o tranzacție, atunci vei putea avea o investiție rentabilă, care îți va aduce beneficii.

Evaluează cota de piață

Cota de piață definește procentul vânzărilor într-un anume domeniu ori afacere și arată interesul pentru acel segment. Valorile ridicate dovedesc un potențial crescut și indică că poți face o investiție eficientă care să-și păstreze și să-și crească valoarea în timp. 

O regiune și un oraș cu o cotă de piață bună înseamnă că vei putea alege varianta cea mai convenabilă. Un exemplu care arată oportunitățile unui oraș bun pentru investiții este dat de oferta generoasă de apartamente de vanzare in Cluj. Află mai multe detalii aici.

Stabilește un scop

Orice investiție, indiferent de natura ei, trebuie să aibă un scop. În cazul celor imobiliare, achiziția poate fi destinată locuirii temporare sau permanente, strâns legată de anumiți factori precum  decizia de a te muta într-un alt oraș sau nevoia pentru o a doua locuință, care poate fi închiriată sau folosită drept casă de vacanță. 

Investiția imobiliară poate fi și parte a unei afaceri, de exemplu, ca spațiu pentru o activitate lucrativă, sediu pentru o firmă, ori un atelier personal. Toate acestea sunt elemente care influențează tipul investiției pe care urmează să o faci. 

Gândește pe termen lung 

Ia mereu în calcul că investițiile imobiliare devin rentabile pe termen lung. Zonele în curs de dezvoltare sunt mereu o alegere înțeleaptă pentru investiții. Aceasta atrag rezidenți iar valoare inițială crește pe măsură ce zona se dezvoltă. 

Dacă ai incertitudini asupra evoluției în timp, optează pentru o proprietate într-o zonă care și-a atins punctul maxim de dezvoltare și care oferă toate facilitățile unei locuiri practice. Contează accesul la mijloacele de transport, la spațiile comerciale, oferta legată de instituțiile de învățământ și medicale. Astfel, vei avea garanția unui spațiu cu un potențial stabil în timp.

Analizează ce cumperi

Contează poziția, cartierul și zona în care intenționezi să faci o achiziție. La fel de importante sunt și detaliile legate de construcția în sine, începând cu anul în care aceasta a fost realizată. Pot fi avantajoase și investițiile în construcții noi, dar și în cele vechi, prin asta înțelegând că au fost finalizate cu 20 de ani, sau mai mult, înainte de momentul în care le cumperi. 

Contează la fel de mult structura pereților, izolațiile, starea tehnică a instalațiilor, precum și gradul de risc seismic. Este important să analizezi dacă asupra proprietății planează vreo restricție din punct de vedere legal. 

Ia în calcul costurile adiacente

Investiția într-o locuință vine cu o serie de costuri suplimentare anuale. Este vorba de valoarea impozitului pe proprietate, asigurare și întreținerea acesteia. Toate se raportează la valoarea inițială de piață și se pot modifica în timp. 

Tot la capitolul costuri suplimentare intră și cheltuielile pe care este necesar să le faci legat de renovare și amenajare. A ști care este valoarea acestora este un demers necesar înainte de finalizarea tranzacției propriu-zise. 

Folosește credite bancare

Creditele bancare clasice și cele ipotecare sunt o modalitate foarte bună prin care pot face investiții imobiliare care să-ți aducă beneficii. Închirierea și concesionarea sunt soluții practice prin care o locuință achiziționată prin credit va putea fi achitată fără un efort major. 

Nu te teme de fluctuațiile ratelor. Chiar dacă acestea există, diferențele sunt de cele mai multe ori mici, iar oscilația este mereu în ambele sensuri, adică rata poate să crească, dar și să scadă. 

Apelează la experți

Este foarte utilă experiența proprie și este lăudabilă dorința de a te descurca pe cont propriu, dar domeniul imobiliar este unul foarte vast cu o multitudine de aspecte particulare, cu segmente de nișă și detalii foarte specifice. 

În consecință, cere ajutorul și consilierea specialiștilor în imobiliare. Colaborarea cu aceștia nu poate fi decât benefică pentru că te va ajuta să faci cele mai bune alegeri, care să fie potrivite cu nevoile și mai ales cu așteptările tale. 

Investițiile imobiliare îți pot asigura capitalul pe care-l deții și îl pot face profitabil, cu atât mai mult cu cât piața imobiliară este mereu cea mai stabilă componentă economică. Unul dintre secretele reușitei rămâne acela de a fi calculat și de a căuta cu atenție soluția optimă.    

Surse foto: Shutterstock.com

Articolul urmator
Totul despre cârtița cu nas stelat
Totul despre cârtița cu nas stelat
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.