De ce sa speli, de acum înainte, căpșunele în apă cu sare

De ce sa speli, de acum înainte, căpșunele în apă cu sare

Lorena Pintilie

Căpșunele sunt cele mai cumpărate fructe în perioada de început a sezonului estival. Alături de cireșe, aceste fructe nu își fac lipsită prezența din casele românilor. Fie că le achiziționezi din piață sau aprozar sau le culegi din propria grădină, ar trebui să știi cum să le speli înainte de a le consuma. Exact, ai citit bine. Căpșunele nu se spală doar prin apă curată, ci trebuie clătite în apă cu sare. Vezi de ce este important să nu omiți acest pas înainte de a pune fructele pe masă.

Indiferent cum alegi să le consumi, proaspete, pisate, în gemuri și dulceață sau incluse în deserturi, căpșunele, ca orice alt aliment proaspăt de altfel, ar trebui curățate și spălate cu atenție. Acestea au pe suprafața lor pământ, nisip sau praf, care trebuie îndepărtate înainte de consum. Însă, nu doar exteriorul trebuie curățat cu atenție, ci și interiorul.

Depozitarea corecta a fructelor si legumelor

Mai mult, în interiorul alimentului se pot ascunde mici insecte și larve care se hrănesc cu miezul lui și pe care, mai mult decât sigur, nu vrei să le ingerezi. Cum poți îndepărta „musafirii nedoriți”? Foarte simplu! Amestecă puțină sare într-un bol cu apă rece și spală căpșunele cu apa „fermecată” pe care ai pregătit-o.

Cum să pregătești amestecul

Dizolvă o lingură de sare într-un bol plin cu apă rece și lasă fructele să stea acolo timp de aproximativ 15 minute. Astfel, în contact cu salinitatea din apă, toți paraziții aflați în interiorul lor vor ieși la suprafață. În plus, în cazul în care nu știai, sarea potențează gustul căpșunei, făcând-o de două ori mai gustoasă. După ce le-ai scos din apa sărată, clătește-le sub un jet de apă proaspătă și rece, apoi le poți consuma fără probleme.

De asemenea, pentru a fi sigur/ă că legumele și fructele pe care le cumperi nu conțin urme de pesticide, spală-le cu apă și bicarbonat de sodiu. E destul de probabil ca aproape toate alimentele pe care le cumperi de la aprozar să aibă în interiorul cojii rămășițe de pesticide și alte substanțe toxice. Pentru a scăpa de toxicitate, asigură-te că sunt spălate în apă cu bicarbonat.

Umple chiuveta sau un lighean mai mare cu apă și dizolvă conținutul unui pliculeț de bicarbonat de sodiu. Adaugă apoi legumele și lasă-le timp de 20 de minute, timp în care bicarbonatul își va face efectul de „purificare”. Astfel, pesticidele din produse vor fi eliminate, fiind de 10 ori mai sigure pentru consum.

Bine de știut, nu?

Surse foto: Freepik 

Surse articol: Ego

Articolul urmator
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.9 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.