Gradina de rosii: soiuri si intretinere

Gradina de rosii: soiuri si intretinere

Viorica Ghinea, redactor

Rosiile sunt cele mai populare legume ale verii, deoarece reusesc sa dea culoare, gust si aroma oricarui preparat. Profita de ele in aceasta perioada si consuma cat mai multe, pentru ca reprezinta o sursa importanta de minerale si vitamine pentru organism.

Asadar, daca ai spatiu in curte, nu ezita sa iti faci propria gradina de rosii. Bineinteles, inainte trebuie sa te informezi despre soiuri si necesitatile lor, pentru a te putea bucura de niste rosii de gradina proaspete, sanatoase si frumoase.

Soiuri potrivite pentru gradina de rosii

Exista mai multe soiuri de rosii, insa cele mai potrivite pentru gradina si pentru climatul nostru sunt acestea:

- Rosii tip prunisoara: soi carnos de dimensiune mica, cu forma ovala, aproape fara seminte. Sunt folosite atat proaspete, cat si pentru suc, pasta de tomate sau ca rosii in bulion. Sunt rezistente la daunatori si boli si nu necesita eforturi mari pentru ingrijire.

- Rosii inima de bou: carnoase si gustoase, rosiile din acest soi sunt printre cele mai apreciate. Cresc mari si au forma de inima, fiind usor ascutite la varf. Ele se folosesc in special la salate, pentru ca au pulpa apetisanta si consistenta.

- Rosii cherry: sunt populare datorita aspectului, dar si al gustului dulce-acrisor. Pot fi folosite la diferite preparate festive, deoarece dau un aer aparte si complementeaza usor aroma celorlalte ingrediente.

- Rosii Orange Queen: sunt suculente, delicioase, au putine seminte si nu sunt foarte acide. Innobileaza orice sos sau salata datorita culorii vibrante si gustului deosebit.

- Rosii Beefmaster: soi de rosii mari, cu aroma usoara si gust dulce. Sunt ideale pentru salate si sandwich-uri.  Acestea se dezvolta cel mai bine in soluri drenate bine.

Gradina de rosii: sfaturi generale pentru intretinere

O gradina de rosii nu este greu de intretinut, deoarece nu necesita o ingrijire pretentioasa, insa trebuie sa tii cont de fiecare categorie de cerinte. Rosiile au nevoie de mult soare, de multa apa si de un sol bogat in substante hranitoare.

recolta bogata de rosii

- Alege un loc cu multa lumina, deoarece rosiile iubesc soarele si caldura, dar in acelasi timp locul ales trebuie sa fie un spatiu care poate proteja plantele de vanturi puternice.

- Pregateste locul ales pentru cultivare, adaugand ingrasamant natural, deoarece rosiile au nevoie de sol bogat in materie organica, pentru a se dezvolta corespunzator.  

- Atunci cand cultivi rasadurile, tine cont ca trebuie sa lasi o distanta de 30-40 de cm intre ele, deoarece au nevoie de spatiu pentru a creste.  

- Uda cu regularitate gradina de rosii, in special in faza incipienta. Faptul ca uiti sau nu ai timp sa le adaugi apa la timp, dar incerci sa te recompensezi mai tarziu, poate duce la aparitia mucegaiului. In plus, este indicat sa pui apa doar pe pamant, nu pe frunzele plantei, deoarece acestea nu agreeaza picurii grei.

- Dupa ce rosiile incep sa se coaca, poti sa mai reduci din cantitatea de apa, pentru ca acestea sa fie mai gustoase. Insa nu neglija de tot udatul, deoarece plantele se vor ofili sau nu vor mai avea putere sa tina florile si fructele.

- Dupa ce observi ca au inceput sa se coaca primele rosii, poti sa adaugi ingrasamant natural in jurul tulpinilor, pentru a incuraja cresterea si dezvoltarea noilor fructe.

- Verifica mereu frunzele, pentru a putea observa din timp daca au boli sau daunatori. Astfel vei putea sa tii la distanta problemele care iti ameninta viitoarea recolta.

- Nu uita sa indepartezi frunzele din jurul fructelor, pentru ca acestea sa se coaca frumos. Acest procedeu trebuie realizat in momentul in care rosiile au crescut suficient, dar inca nu au inceput sa-si schimbe culoarea. Astfel soarele va putea ajunge mai bine la ele, va creste fluxul de aer si se va reduce riscul de aparitie a bolilor.

- Daca ai planuit sa ai o recolta mare, trebuie sa tii cont ca rosiile se pot coace in acelasi timp, ceea ce iti va da o mare bataie de cap. De aceea este recomandat sa nu le plantezi pe toate odata. Pune in pamant un alt set dupa trei saptamani.

Alege soiurile preferate sau pe cele care sunt mai usor de intretinut pentru gradina de rosii si ingrijeste-le corespunzator pentru a te putea bucura de o recolta bogata, demna de invidiat. Datorita aspectului vesel si gustului aparte, rosiile vor deveni cu usurinta rasfatatele gradinii tale.

 

Articolul urmator
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.