Rețete delicioase Înapoi la

Cel mai rafinat desert: prăjitură cu mousse din ciocolată albă și mentă

Joi, 17.11.2016
de Alexa Galgau
Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Cel mai rafinat desert: prăjitură cu mousse din ciocolată albă și mentă

Caracteristici

Combinația între cacao și mentă este una pe care o vei întâlni numai la cele mai selecte deserturi, iar cele două arome se completează perfect, pentru că menta oferă o notă de prospețime unică, fără a tăia din savoarea gustului de ciocolată. Dacă vorbim despre mousse de mentă, rafinamentul este adus la cote maxime, datorită texturii fine a acestuia.

Prăjitura cu mousse de mentă, făcut din ciocolată albă de calitate, se remarcă prin „tandrețea” cu care aromele îți răsfață papilele gustative! Încearcă și tu această rețetă perfectă!

Prăjitură cu mousse de mentă

Dacă îți place să faci experimente „îndrăznețe” în bucătărie, această prăjitură cu mousse de mentă va fi o provocare plăcută pentru tine, fără să fie deosebit de dificilă, mai ales dacă lucrezi cu grijă. Ceea ce ar putea crea anumite probleme este plasarea blatului în forma cu inel în care vei turna crema de mentă, însă, dacă nu te simți sigură să urmezi întocmai instrucțiunile, poți face anumite modificări care să îți ușureze munca.

Ingrediente pentru blatul de cacao*:

  • 100 g făină de migdale;
  • 90 g zahăr pudră, cernut;
  • 60 g făină albă;
  • 60 g pudră de cacao de calitate, neîndulcită;
  • 4 ouă;
  • 1 gălbenuș;
  • 4 albușuri;
  • 30 g zahăr pudră foarte fin;
  • 2 linguri de unt topit.

*Dacă preferi prăjitura simplă, fără blat, poți să faci doar mousse-ul!

Ingrediente pentru mousse-ul de mentă:

  • 2 lingurițe de gelatină;
  • 2 linguri de apă rece;
  • 3 gălbenușuri;
  • 100 g zahăr;
  • 125 ml lapte fierbinte;
  • 240 g ciocolată albă de calitate, tăiată mărunt SAU fulgi de ciocolată albă;
  • 1 lingurița și jumătate de extract de mentă;
  • puțin colorant alimentar verde (opțional);
  • 325 ml frișcă lichidă.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius și tapetează cu hârtie de copt o tavă pentru foi de aluat de 30x43 cm.

  2. Amestecă făina de migdale, zahărul pudră, făina, ouăle întregi, pudra de cacao și gălbenușurile până se omogenizează, cu ajutorul unui mixer.

  3. Într-un vas separat, bate albușurile până încep să formeze o spumă moale, apoi presară deasupra zahărul foarte fin, puțin câte puțin, continuând să bați spuma până devine tare și lucioasă.

  4. Ia spuma cu o spatulă de silicon și adaug-o în amestecul cu făină de migdale, prin împăturire, astfel încât să nu scoți aerul din aluat. Adaugă în același mod și untul topit, apoi toarnă aluatul în tavă și lasă-l la cuptor circa 8 minute, până devine maleabil (atunci când apeși o porțiune a aluatului, aceasta revine la forma inițială). Scoate blatul de la cuptor si lasă-l să se răcească puțin înainte de a lucra cu el.

  5. Pune o hârtie de copt peste tavă, apoi întoarce-o invers pentru a scoate blatul. Dezlipește cu mare grijă hârtia de pe acesta și taie marginile pentru a-l uniformiza.

  6. Pregătește un inel pentru prăjituri reglabil, cu diametrul de 18 cm. Acum va trebui să decupezi blatul astfel încât să creezi baza prăjiturii, dar și marginile acesteia. Presează forma în blat, astfel încât să decupezi baza prăjiturii, apoi pune-o cu grijă în formă (taie forma cât mai la marginea blatului, ca să poți decupa pereții prăjiturii). Acum taie fâșii din blat pentru a le lipi de marginea inelului pentru mousse. E posibil să trebuiască să „peticești” puțin pentru a realiza perfect marginea prăjiturii. La sfârșit ar trebui să ai o formă în care să poți turna mousse-ul. Dacă ți se pare prea complicat, poți pur și simplu să tai două cercuri din blat cu inelul pentru mousse și să le pui la baza acestuia, pentru un blat gros, fără pereți.

  7. Pune cele două linguri de apă într-o cratiță medie și presară deasupra pudra de gelatină, apoi las-o să stea circa 1 minut. Adaugă gălbenușurile și zahărul, amestecă bine, apoi toarnă mixul peste laptele fierbinte (pus circa 30 de secunde la microunde înainte). Încinge amestecul pe foc mediu, amestecând încontinuu până se îngroașă (7-10 minute). Când este gata, ar trebui să formeze o peliculă consistentă pe lingură. Acum adaugă ciocolata albă și integreaz-o cu un tel până se topește și obții o cremă de culoare omogenă (fără striații). Lasă crema la răcit.

  8. După ce se răcește puțin crema, adaugă extractul de mentă și colorantul, dacă folosești. Bate frișca și apoi adaug-o cu grijă peste crema de mentă, astfel încât să obții o compoziție aerată și fină.

  9. Toarnă mousse-ul de mentă în forma pregătită anterior și pune-l la congelator 2-3 ore, dacă vrei să îl servești în aceeași zi, sau la frigider, peste noapte, dacă vrei să îl servești a doua zi. Decorează-l cu sticksuri de ciocolată și frunze de mentă.

O prăjitură cu mousse de mentă este un desert care îi va da gata chiar și pe cei mai pretențioși prieteni, așa că trebuie să adaugi această rețetă în caietul tău cu deserturi favorite.

Iată și cum să faci un mousse de cocos delicios!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016