Rețete delicioase
Înapoi la

Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete

Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete

Redactor Raluca Margean

Tarta cu praz este o prăjitură sărată delicioasă și rafinată, care poate fi servită ca aperitiv sau fel principal în diverse ocazii. Această tartă conține un strat principal de praz, care este completat cu alte ingrediente precum brânză, ouă, smântână, bacon, ciuperci sau ierburi aromatice. Îți prezentăm în acest articol mai multe rețete de tartă cu praz, toate extrem de gustoase și ușor de preparat!

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Calorii:
300
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete

Caracteristici

Beneficiile pe care le are prazul

Prazul este o legumă din familia Amaryllidaceae care include și ceapa, usturoiul, eșalota și arpagicul. Ca și gust, prazul reprezintă o versiune blândă a unei cepe, cu aceeași aromă de bază, dar cu o intensitate mult mai mică.

Această legumă este bogată în nutrienți și astfel are o mulțime de beneficii pentru sănătate, precum:

1. Sursă excelentă de antioxidanți. Prazul conține vitaminele C, K și beta-caroten care au proprietăți antiinflamatoare și anti-îmbătrânire. Carotenoizii includ zeaxantina și luteină care protejează ochii, reducând riscul de cataractă și degenerescența maculară legată de vârstă. Vitamina K ajută la menținerea oaselor sănătoase și reducerea riscului de osteoporoză.

2. Sănătos pentru inimă, contribuind la reducerea riscului de accident vascular cerebral. Prazul este o sursă bună de acid folic și B6, care lucrează pentru a menține nivelurile scăzute de homocisteină, prevenind deteriorarea arterelor și reducerea formării cheagurilor de sânge. Kaempferolul ajută organismul să producă oxid nitric, un gaz care declanșează relaxarea și lărgirea arterelor, scăzând tensiunea arterială și îmbunătățind circulația sângelui. Alte vitamine B din praz includ tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3) și cantități  mai mici de acid pantotenic.

3. Are proprietăți anti-cancer. Ca și alte legume din familia sa, prazul conține compuși de sulf care sunt asociați cu risc redus de cancer, în special cancerul de sân și cancerul colorectal. De asemenea, prazul conțin fibre alimentare, care mențin microbiomul intestinal sănătos și contribuie la stimularea imunității naturale.

4. Sursă bună de minerale. Prazul conține fier pentru menținerea globulelor roșii care transportă oxigen către țesuturi. De asemenea, prazul conține și mangan, care este important pentru reglarea funcției nervoase, absorbția grăsimilor și carbohidraților, reglarea zahărului din sânge și stimularea organismului să formeze țesut conjunctiv, oase și factori de coagulare a sângelui. Un alt mineral important din compoziția prazului este potasiul. Acesta, împreună cu conținutul scăzut de sodiu ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Cel mai bun praz: cum îl alegi și depozitezi

Prazul este în general disponibil pe tot parcursul anului de la magazinele alimentare sau supermarketuri. Iată câteva sfaturi pentru a alege cel mai bun praz pentru tarta ta:

  1. Alege prazul cu mai multe porțiuni albe și verde deschis, deoarece majoritatea părților verde închis vor fi îndepărtate, cu excepția cazului în care sunt utilizate pentru supă.
  2. Caută întotdeauna praz proaspăt, ferm și viu colorat.
  3. Evită prazul decolorat, galben, vânăt, crăpat sau stricat.
  4. Alege praz de dimensiuni mici până la mijlocii, deoarece acesta va fi mai fraged și mai puțin lemnos.
  5. Pune prazul nespălat într-o pungă de plastic și păstrează-l la frigider până la două săptămâni.

Pentru a pregăti prazul pentru desertul tău delicios, taie rădăcinile și frunzele de culoare verde închis. Apoi clătește-l bine pentru a îndepărta excesul de murdărie. Îl poți tăia fie pe lungime și apoi îl clătești sub apă rece, fie cubulețe și îl înmoi în apă rece pentru a îndepărta murdăria.​

Momente potrivite pentru a găti tarta cu praz

Tarta cu praz este potrivită pentru mai multe ocazii, atât evenimente speciale, cât și mese obișnuite cu familia.

De exemplu, poți găti tartă cu praz pentru petreceri, întâlniri cu prietenii sau alte evenimente sociale. În aceste situații, se poate tăia în porții mici și servită ca un aperitiv sofisticat.

Dacă dorești să prepari o cină specială pentru familie, tarta cu praz poate fi o opțiune excelentă. O poți servi cu o salată proaspătă pentru un echilibru perfect. Sau dacă vrei să o servești la un brunch de weekend, o poți asocia cu ouă ochiuri și fructe proaspete.

De asemenea, o idee bună este să iei cu tine tarta cu praz la un picnic deoarece este ușor de transportat și poate fi servită la temperatura camerei. Sau o poți oferi în dar gazdei tale, când ești invitată la o petrecere sau cină între prieteni.

Cu alte cuvinte, tarta cu praz poate fi savurată în diverse contexte și momente. Este o modalitate excelentă de a introduce legume în dietă și poate fi apreciată de membrii familiei de toate vârstele.

Tartă cu praz și brânză

Tarta cu praz pe o farfurie rotundă
Sursa foto:iStock.com

Gătește această delicioasă tartă cu praz și brânză și papilele tale gustative îți vor mulțumi.

Ingrediente:

  • 5 bucăți de praz mediu
  • 2 linguri de unt nesărat
  • 1/2 linguriță sare de mare fină, plus mai multă după gust
  • 1/2 până la 3/4 căni smântână
  • 1/4 linguriță piper negru proaspăt măcinat
  • 1/2 până la 3/4 cană de brânză rasă sau parmezan

Ingrediente pentru aluatul de tartă:

  • 1/4 căni de făină universală
  • 1-2 linguri de zahăr (opțional)
  • 1/8 linguriță sare
  • 1/2 cană unt nesărat, tăiat în bucăți
  • 3 linguri de apă foarte rece

Mod de preparare:

  1. Pentru a face aluatul de plăcintă, combină într-un castron mare făina, zahărul și sarea. Pune bucățile de unt în castron deasupra amestecului de făină.
  2. Amestecă untul în făină până obții o textură cu bucăți de unt de mărimea unui bob de mazăre în aluat.
  3. Toarnă 2 linguri de apă foarte rece și amestecă până când se îmbină. Adaugă încă o lingură de apă dacă rămâne prea uscată, apoi pune amestecul pe o suprafață de lucru bine făinată.
  4. Frământă o dată sau de două ori pentru a forma o minge de aluat.
  5. Turtește aluatul într-o formă de disc de aproximativ 2.5 cm grosime, înfășoară-l strâns în folie de plastic și pune-l în frigider cel puțin 30 de minute.​
  6. Preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius.
  7. Curăță prazul, îndepărtând capătul rădăcinii și frunzele verde închis, apoi taie-l pe jumătate pe lungime și apoi în felii subțiri. Clătește orice murdărie de pe prazul feliat, dacă este necesar.
  8. Topește untul într-o tigaie mare sau tigaie la foc mediu. Adaugă prazul feliat și stropește-l cu sare. Gătește, amestecând din când în când, până ce prazul este foarte fraged, aproximativ 10 minute.
  9. Adaugă smântâna, redu focul la mic și lasă să se gătească aproximativ 5 minute. Ia amestecul de pe foc și adaugă piperul.
  10. Așază aluatul într-o tavă rotundă pentru tartă de 22 cm. Lasă aluatul să cadă în tavă, nu îl întinde pentru că altfel se va micșora la copt.
  11. Adaugă amestecul de praz în aluat și întinde-l într-un strat uniform. Stropește-l cu brânză și introdu tava în cuptor pentru aproximativ 35 de minute sau când aluatul devine auriu.
  12. Lasă tarta să stea cel puțin 10 minute înainte de a o tăia. ​

Tartă cu praz și ciuperci

Tartă cu ciuperci pe fund de lemn
Sursa foto:iStock.com

Această tartă cu praz și ciuperci este cremoasă și aromată, fiind perfectă pentru micul dejun, brunch, prânz sau o cină ușoară.

Ingrediente pentru aluat:

  • 200 gr făină universală
  • 1/4 linguriță sare fină de masă
  • 100 gr unt nesărat foarte rece
  • 65 ml apă foarte rece

Ingrediente pentru umplutură:

  • 2 bucăți de praz mici
  • 1/2 lingură ulei de măsline
  • 1 linguriță de usturoi tocat
  • 200 gr ciuperci cupa albă
  • 4 ouă mari
  • 300 ml smântână grasă
  • 1 1/2 linguriță sare fină de masă
  • 1/2 linguriță piper
  • 1 linguriță amestec de ierburi uscate
  • 40 gr brânză Cheddar rasă sau altă brânză la alegere

Mod de preparare:

  1. Combină făina și sarea cu untul foarte rece, tăiat cubulețe mici. Amestecă până obții o textură de firimituri subțiri. Adaugă încet apa rece.
  2. Turtește aluatul într-o formă de disc de aproximativ 2.5 cm grosime, pune-l între două foi de hârtie de copt și apoi întinde-l într-o formă rotundă mare, subțire. Pune aluatul la frigider să se odihnească cel puțin 1 oră.
  3. Scoate aluatul din frigider și lasă-l la temperatura camerei aproximativ 5 minute. Scoate hârtia de copt și pune-o într-o tavă de plăcintă de aproximativ 25 cm lățime și 4 cm înălțime cu fund detașabil.
  4. Pune aluatul în tavă (fără să-l întinzi) și taie orice exces de aluat de pe margine. Pe fundul aluatului fă niște găuri mici cu o furculiță, apoi pune-l la frigider pentru cel puțin 2 ore, de preferință peste noapte.
  5. Preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius. În timp ce se încălzește, pune aluatul la congelator.
  6. Când s-a încins cuptorul, introdu tava cu aluat și coace timp de 15 -20 minute. Pune deoparte să se răcească.
  7. Spală și curăță prazul, apoi taie-l mărunt. Încinge o cratiță mare cu ulei de măsline și adaugă usturoiul tocat, apoi prazul. Gătește la foc mediu timp de 5-10 minute sau până prazul devine moale, fraged și translucid. Pune apoi deoparte.
  8. Curăță ciupercile și taie-le în felii subțiri și pune-le deoparte.
  9. Pune ouăle, smântâna, sarea, piperul și ierburile uscate într-un castron mare și amestecă până la omogenizare. Adaugă brânza rasă și amestecă până se omogenizează. Opțional, păstrează puțin din brânză pentru a presăra la final tarta cu praz.
  10. Pune prazul fiert și ciupercile feliate subțire pe fundul crustei de plăcintă semi-coaptă (un strat de praz, un strat de ciuperci, alt strat de praz, alt strat de ciuperci).
  11. Toarnă amestecul de ouă peste legume și coace timp de 40- 50 de minute  sau până când umplutura este complet coptă și întărită.
  12. Lasă puțin la răcit, apoi scoate tarta din tavă și servește.

Tartă cu praz: rețeta franțuzească

Bucată de plăcintă cu spanac,ouă, ceapă
Sursa foto:iStock.com

Tarta cu praz în stil franțuzesc, cunoscută sub numele de "Tarte au Poireaux" este cea mai simplă rețetă pe care o poți face. Iată ingredientele și modul de preparare!

Ingrediente pentru aluat (Pâte Brisée):

  • 1 1/4 căni de făină
  • 1/2 cană de unt rece, tăiat în cuburi
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/4 cană de apă rece

Ingrediente pentru umplutură:

  • 4-5 bucăți de praz mare, curățate și tăiate subțire
  • 2 linguri de unt
  • 3 ouă
  • 1 cană de smântână sau lapte
  • Sare și piper, după gust
  • O mână de brânză Gruyere sau Emmental, rasă

Mod de preparare:

  1. Amestecă într-un bol făina și sarea. Adaugă cuburile de unt și amestecă-le în făină până când obții o textură cu firimituri.
  2. Adaugă apă rece treptat și amestecă până când aluatul se leagă. Formează un disc, înfășoară-l în folie de plastic și lasă-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
  3. Într-o tigaie mare, topește untul și călește prazul tăiat subțire până când devine moale. Lasă apoi să se răcească.
  4. Preîncălzește cuptorul la 200°C.
  5. Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină și transferă-l într-o formă de tartă.
  6. Amestecă ouăle și smântâna într-un bol. Adaugă prazul sotat și amestecă bine. Condimentează cu sare și piper după gust.
  7. Toarnă amestecul de ouă și praz peste aluatul din forma de tartă. Presară brânza rasă deasupra.
  8. Coace în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când tarta este aurie și umplutura este coaptă.
  9. Lasă să se răcească puțin înainte de a tăia și de a servi.

Tartă cu praz și bacon

Plăcintă cu bacon tăiată felii
Sursa foto:iStock.com

Pentru a fi mai ușor și rapid, poți alege să faci această rețetă de tartă cu praz cu aluat foietaj gata preparat. 

Ingrediente:

  • 1 lingură ulei de măsline
  • 3 bucăți de praz, felii subțiri
  • pachet de 375 g aluat foietaj gata preparat
  • 150 g cremă de brânză cu usturoi și ierburi
  • 4 bucăți de bacon, tăiate
  • 100 g brânză Emmental rasă

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200C.
  2. Încinge uleiul într-o tigaie, apoi prăjește ușor prazul până se înmoaie, aproximativ 5 minute.
  3. Desfă aluatul pe o tavă de copt. Întinde crema de brânză peste aluat, lăsând 3 cm pe margini.
  4. Presară deasupra praz, bacon și Emmental ras.
  5. Întoarce marginile aluatului peste umplutură și coace 20 de minute până devine auriu.

Tartă cu praz de post

Plăcintă vegetariană într-un vas pe masă
Sursa foto:iStock.com

Aceasta este de fapt o plăcintă cu praz, ușor de făcut și absolut delicioasă. Este o alegere pentru un prânz sau o cină sănătoasă! 

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg făină
  • 500 ml apă caldă
  • 5 linguri de ulei

Ingrediente umplutură:

  • 2 kg cartofi fierți și mărunțiți
  • 5 buc de praz
  • Sare, piper, cimbru uscat

Mod de preparare:

  1. Combină făina cu uleiul și apoi amestecă bine până obții aluatul.
  2. Întinde-l pe o suprafață de lucru bine făinată, taie-l în două bucăți și întinde-le bine până devin subțiri ca foile de foietaj.
  3. Taie prazul felii subțiri și călește-l în puțin ulei.
  4. Fierbe cartofii, mărunțește-i bine, adaugă sare, piper după gust și puțin cimbru uscat.
  5. Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt întinde prima folie de aluat. Toarnă deasupra primul rând de cartofi, apoi pe următorul rând amestecul cu praz.
  6. Acoperă cu cea de-a doua folie de aluat și apasă ușor marginile ca să se lipească aluatul.
  7. Unge cu puțin ulei, crestează ușor cu cuțitul aluatul și apoi introdu tava în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius. Lasă la gătit timp de 40 de minute.
  8. Scoate din cuptor, lasă la răcit și servește. 

Tartă cu praz fără aluat

Plăcintă în tavă pe un blat negru
Sursa foto:iStock.com

Dacă vrei să faci o tartă de praz, dar nu ai timp să faci aluatul sau să mergi la supermarket să cumperi foietaj, avem o veste bună pentru tine: o poți face fără aluat. Iată ingredientele și pașii de preparare!

Ingrediente:

  • 30 g caşcaval ras
  • 2 bucăți de praz curățate și tăiate subțiri
  • 50 g pesmet
  • 2 linguriţe unt
  • 120 g brânză de vaci
  • 1 ou
  • 250 g ciuperci tăiate
  • Sare, piper și cimbru

Mod de preparare:

  1. Topeşte untul într-o tigaie, apoi adaugă ciupercile şi prazul. Călește până se înmoaie și adaugă sare, piper şi cimbru după gust.
  2. Separat, amestecă brânza de vaci cu oul bătut.
  3. Toarnă jumătate din compoziţia de ciuperci şi praz într-un vas termorezistent şi pune deasupra amestecul din brânză de vaci și ou. Completează apoi cu restul de ciuperci şi praz.
  4. Amestecă caşcavalul cu pesmetul şi toarnă-l peste compoziția din vasul termorezistent.
  5. Preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius și introduci vasul în cuptor. Lasă-l să se gătească timp de 20-25 de minute sau până devine aurie.

Așadar, tarta cu praz este o opțiune versatilă și apetisantă care poate fi adaptată pentru a satisface toate gusturile. Inspiră-te din rețele noastre și gătește un prânz sau cină delicioase!

Citește și: 25 de rețete simple pe care le poți face oricând

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Lacrosseallergy.comThespruceeats.comAbakingjourney.comBbcgoodfood.com

Articolul urmator
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.