Rețete delicioase
Înapoi la

Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi

Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi

Redactor Andreea Baluteanu

Perioada de post e mai mult decât dovada obedienței față de poruncile religiei, ea reprezintă o binemeritată pauză pentru trup și un antrenament al disciplinei pentru minte. Face bine și la suflet. Din aceste motive, tot mai multe persoane adoptă o dietă de post chiar dacă nu o fac neapărat din rațiuni ce țin de spiritualitate.

Pe de altă parte, aceste restricții gastronomice pot pune anumite provocări și ne vor pune imaginația la încercare. Dacă te-ai săturat de aceleași clasice salată orientală și pate vegetal, îți recomandăm o minune de chiftele de post cu cartofi și morcovi. Sunt gustoase, sățioase, nutritive, ușor de preparat și, de ce să nu o recunoaștem, ieftine!

Timp de gătire:
15-30 minute
45-60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi

Caracteristici

Chiftele de cartofi și morcov la cuptor

Nu ai cum să nu ai câțiva cartofi și morcovi prin casă! Adaugă o mână de condimente și plusează cu câteva ingrediente speciale (așa cum sunt arahidele) pentru un deliciu vegetarian care poate deveni ușor o marcă înregistrată în dieta ta.

Iată de ce ai nevoie pentru aceste chifteluțe de cartofi și morcov la cuptor!

Ingrediente

  • 2 morcovi medii fierți
  • 1 cartof mare fiert
  • 1 ceapă verde
  • ¼ linguriță de sare
  • 2 linguri de făină de porumb (sau făină convențională)
  • 6 linguri de arahide mărunțite (opțional)

Modalitate de prepare

  1. Începe această rețetă fabulos de gustoasă dând pe răzătoarea mare cartoful și morcovii. E important pentru reușita preparatului să nu le fierbi până ce își pierd de tot consistența.
  2. Amestecă mixul cu făina, sarea și ceapa tăiată mărunt.
  3. Amestecă folosind o furculiță.
  4. Cu mâinile date prin făină, ca să ai aderență mai bună, formează chifteluțe de post cu cartofi și morcovi.
  5. La final, dă-le prin arahidele pisate mărunt și pune-la la cuptor într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  6. Lasă-le să se rumenească irezistibil timp de 25 de minute.

Truc: dacă coaja de arahidă se desprinde vremelnic de pe chiftele, poți folosi o jumătate de ou bătut pentru o mai bună adeziune, caz în care ai trișa însă la post! 

O altă rețetă după care te vei linge pe degete aduce în ecuație cartofii dulci și lintea pentru a „lega” chiftelele.

Ingrediente

  • 30 grame de linte clătită și uscată
  • 1 ceapă medie mărunțită
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 morcov decojit și tăiat mărunt
  • ½ cană de cartofi dulci la cuptor
  • ½ cană de roșii cherry la cuptor
  • 1/3 cană nuci
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • Sare și piper după gust

Modalitate de prepare

  1. Mai întâi, coace la cuptor cartofii și roșiile cu ulei de măsline, dar nu le ține mai mult de 20 de minute. Trebuie să le „îmblânzești” consistența, nu să le prepari integral pentru consum.
  2. În acest răstimp, prăjește la foc mic ceapa, usturoiul și morcovii pentru circa 5 minute.
  3. Dă prin blender cartofii și roșiile alături de nuci și lingura de ulei de măsline.
  4. Adaugă pasta rezultată la pasul de mai sus pe foc, alături de mixul cu ceapă, usturoi și morcovi, și mai ține 5 minute la prăjit.
  5. Adaugă lintea, mai gătește încă un minut sau două și îndepărtează pentru a se răci.
  6. Urmează să formezi chifteluțele pe care le coci la cuptor pentru 30 de minute.

Chifteluțe mexicane: cea mai simplă rețetă pentru începători!

Chifteluțe de dovlecei cu cartofi și morcovi la cuptor

Vrei ca mixul tău să fie și mai nutritiv? Atunci trebuie să încerci rețeta de mai jos de chifteluțe cu cartofi și morcovi, ce aduce în ecuație și dovlecelul. Cum mixul nu mai e de post, am adăugat ou, pe care îl poți înlocui cu brânză rasă, dacă preferi. Folosește amidon, făină sau praf de copt pentru a transforma rețeta într-una specifică postului.

Chiftele de dovlecei: afla cum sa le prepari

Ingrediente

  • 2-3 dovlecei medii dați pe răzătoare
  • 2 morcovi medii dați pe răzătoare
  • 1 cartof mediu dat pe răzătoare
  • 1 lingură de usturoi pudră
  • 1 ceașcă de amidon de porumb
  • 2 ouă
  • Sare și piper după gust

Modalitate de prepare

  1. Dă pe răzătoare legumele, apoi elimină orice exces de apă strângând mixul în palmă. Vrei ca acest preparat să fie cât mai crispy pentru un gust bun.
  2. Adaugă restul ingredientelor (sare, piper, usturoi pudră, ouă și amidon).
  3. Formează chifteluțe din circa două linguri de „aluat”.
  4. Pune la cuptor, într-o tavă cu foaie de copt, până ce se rumenesc. Alternativ, le poți frige în baie de ulei pentru 8-9 minute.

Poftă bună!

Cu ce se leagă chiftelele de cartofi de post

Una dintre cele mai provocatoare întrebări pe care ți le pui atunci când intenționezi să prepari chiftele de post cu cartofi și morcovi este: „cu ce se leagă”.

farfurii cu chiftelute pe un blat albastru alaturi de sos de rosii si sos de usturoi

Răspunsul evident ar fi cu ou, dar cum îți e imposibil să îl folosești pentru că nu dorești un preparat „de dulce”, varianta cea mai evidentă e pesmetul. Pâinea uscată măcinată poate fi combinată cu lapte de soia sau lapte de migdale.

Dacă nu dorești să folosești pesmet, tot mai evitat în ultima vreme, poți recurge la făină integrală ca agent de legare. Și făina de năut e un adaos de succes.

Alergică la gluten sau pur și simplu dornică să minimizezi utilizarea acestui ingredient? Atunci adu în mix elemente precum făina de orez sau cea de hrișcă, cu un potențial alergen mult mai scăzut.

Dacă dorești un preparat vegan de cea mai înaltă calitate, poți adăuga și semințe de chia, utilizate pentru că „gelatinizează” și absorb cu succes lichidul.

Și praful de copt poate să închege chiftelele tale de post.

Cum poți consuma chiftelele de cartofi cu morcov la cuptor

Chiftelele de cartofi cu morcovi la cuptor sunt incredibil de gustoase, dar cine spune că nu poți intensifica și mai mult savoarea preparatului? Un sos de roșii e un ingredient nelipsit din combinații magice.

Iată o rețetă savuroasă!

  • 3 roșii mărunțite
  • 1 cățel de usturoi zdrobit
  • 1 ceapă mărunțită
  • 1 lingură de sos de tomate
  • 1 legătură de pătrunjel
  • ¼ cană de nuci (semințe) de pin mărunțite

Combină toate ingredientele într-un bol.

Poți să pregătești și un sos de usturoi magic pentru aceste chiftele de post cu cartofi și morcovi.

Mai jos, rețeta:

  • ¼ ceapă verde mărunțită
  • 3 căței de usturoi mărunțiți
  • 1 ceașcă de iaurt grecesc
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • ½ lingură de coajă de lămâie
  • ½ lingură de ulei de măsline
  • Sare și piper după gust.

La fel, combină aceste ingrediente și presară pe chiftele.

Desigur că poți servi și alături de o salată sau cu cartofi prăjiți, deși această ultimă asociere e „calorioasă”.

Chiftele de post cu cartofi și morcovi: nu e așa că, după materialul nostru de astăzi, ți-a și lăsat gura apă? Suntem curioase tu cu ce combini!

Surse foto: iStock

Surse articol: mecooks.com, onegreenplanet.org, tiffycooks.com/, realitatea.net/

Articolul urmator
10 rețete rapide cu conopidă
10 rețete rapide cu conopidă
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.