22 motive pentru care tinerii din ziua de azi nu mai merg la întâlniri romantice

22 motive pentru care tinerii din ziua de azi nu mai merg la întâlniri romantice

Lorena Pintilie

Să te întâlnești cu un posibil partener poate să fie de-a dreptul emoționant; sentimentele te copleșesc și de multe ori chiar te sperie. „Oare o să fie ceea ce îmi doresc? Dacă nu îmi va plăcea de acea persoană? Sper să nu mă fac de râs. Dar dacă nu sunt eu ceea ce caută?”, sunt doar câteva dintre întrebările care îți vin în minte înainte să pornești spre locul unde v-ați dat întâlnire. E normal să te simți sufocat de o tonă de întrebări, dar oare e normal să îți faci atât de multe griji? Da și nu! 

Acest joc al seducției poate fi complicat, mai ales dacă vine la pachet cu neîncredere și frica de penibil sau de a rata oportunitatea. Dar, în același timp, poate fie simplu și plăcut, chiar relaxant de la un anumit punct. Ne-ar plăcea să spunem că totul depinde de tine, dar lucrurile nu stau chiar așa. Haide să vedem împreună de ce tinerilor nu le mai face plăcere să iasă la întâlniri.

Dacă nu ai mai ieșit de ceva timp la o întâlnire, e posibil să fii destul de confuz/ă în legătură cu unele terminologii care au apărut în ultima vreme în materie de „dating”. Dar odată ce înțelegi despre ce este vorba, te asigurăm că lucrurile se vor simplifica, iar teama de a cunoaște pe cineva nou va dispărea aproape în totalitate, sperăm noi.

Când te uiți în jur și vezi tot mai puțini tineri dispuși să iasă la întâlniri, îți vine să te retragi în carapacea ta și să spui pas, dar ar trebui să știi că această rezistență venită din partea celor din Generația Z este cauzată de dezinformarea prin care trec; paradoxal, având în vedere tona de informații la care sunt expuși zilnic.

Tinerii adoră să socializeze, le place la nebunie să creeze noi conexiuni și nu le este frică să își expună părerile și obiectivele față de cei din jur. De asemenea, se pricep de minune să se susțină și să se motiveze reciproc. Cei din Generația Z sunt adevărați justițiari, dorind să existe egalitate de șanse pentru toată lumea, lucru ce îi face mai puțin predispuși la discriminare. Dar, cu toate acestea, sunt sceptici atunci când vine vorba de întâlniri. De ce?

Ce trebuie să faci neapărat după o despărțire, conform specialiștilor

Tinerii din ziua de azi sunt deschiși și nu se tem să arate ceea ce își doresc. Tocmai de aceea au devenit mai selectivi când vine vorba de alegerea persoanelor cu care se întâlnesc. Astfel, rămân singuri după lungi încercări de a găsi iubitul/iubita perfect/ă. Dacă și tu te simți în aceeași situație, ți-am pregătit o listă cu termenii folosiți în materie de dating, care te vor ajuta să îți dai seama care e adevărata problemă când vine vorba de întâlniri.

22 termeni de dating care explică de ce Generația Z preferă să rămână singură

1. Cushioning (a avea „o plasă de siguranță”)

Acest termen descrie o situație în care cineva te păstrează în preajmă doar pentru a avea cu cine să vorbească și să flirteze chiar dacă tocmai au intrat, sau sunt deja într-o relație. Aceste persoane nonșalante folosesc oamenii ca pe o plasă de siguranță, sau ca pe ceva pe care să se bazeze în cazul în care noua lor relație nu funcționează.

2. Ghosting (a ignora subit pe cineva)

Acest termen este bine cunoscut în lumea întâlnirilor și înseamnă că cineva a încetat din senin să îți mai răspundă la mesaje și apeluri. Ei încetează brusc să interacționeze cu tine, dispărând fără explicații.; practic, te ignoră fără vreun motiv. Dacă ți s-a întâmplat vreodată așa ceva, atunci probabil că te-ai întrebat ce a mers prost, sau dacă ai făcut tu ceva care să îndepărteze acea persoană. Cu toate acestea, situația nu a avut nimic de-a face cu tine.

femeie care se uita trista la telefon

De asemenea, s-ar putea să auzi despre „soft ghosting”, care este o formă mai ușoară a acestui fenomen. Persoana va întrerupe treptat comunicarea, dar îi vor plăcea în continuare mesajele sau comentariile tale. Cu alte cuvnte, nu te vor ignora total, îți vor acorda atenție din când în când, doar când ei simt nevoia.

3. Laybe (începerea unei noi relații „pansament” chiar după încheierea unei relații toxice)

Acest termen descrie o persoană care încă se află într-o relație, dar care este pe cale să se încheie. Această persoană caută o potențială aventură de o noapte, flirtând cu alții, astfel încât să aibă pe cineva atunci când romantismul din actuala relație se termină. Practic, aceste persoane caută un înlocuitor pentru fostul partener, de teamă să nu rămână prea mult timp singure.

4. Eclipsing (eclipsarea partenerului)

Acest termen poate fi folosit atunci când observi o schimbare bruscă în comportamentul partenerului cu care tocmai ai intrat într-o relație. Practic, partenerul tău începe să preia din hobby-urile tale însușindu-și-le. Este normal să arăți interes față de lucrurile preferate de către partenerul tău, dar asta nu înseamnă că trebuie să preiei în tocmai felul de a fi al acestuia. Nu te pierde pe tine în încercarea de a părea îndrăgostit. 

Cum să transformi o despărțire în cel mai bun lucru din viața ta

5. Flashpanning (sclipire de moment)

Flashpanning descrie o persoană care renunță la o relație imediat ce entuziasmul scade. Aceste persoane se bucură de nopțile incitante și de zilele distractive și simt că nu se pot sătura de partenerul lor, până când relația începe să intre într-o zonă a monotoniei. Atunci se plictisesc, își pierd interesul și trec la următoarea relație.

6. Slow Fade (dispariția lentă)

Un slow fade este similar cu soft ghosting, dar descrie momentul în care cineva cu care te-ai întâlnit devine din ce în ce mai puțin disponibil. Cealaltă persoană va vorbi și va ieși în continuare cu tine, dar toate acestea se vor întâmpla mai rar, până când interesul se va pierde în totalitate. Relația se estompează încet, până când pierdeți complet contactul. Groaznic... nici nu e de mirare că Generația Z vrea să fie singură!

7. Umfriend (iubit/ă fără angajamente)

Un „umfriend” este o persoană cu care poți face lucruri tipice de relație chiar și atunci când nu sunteți într-un parteneriat amoros, practic un fel de „prieteni cu beneficii”. Amândoi aveți o înțelegere reciprocă a situației, ceea ce o face distractivă, incitantă și lipsită de interese serioase.

8. Type-Casting (o persoană pretențioasă și extrem de strictă în alegerile sale)

Cineva care face type-casting este pretențios în privința persoanelor cu care se întâlnește; poate chiar extrem de pretențios. De exemplu, se poate întâmpla ca luna aceasta să-și dorească să iasă doar cu un anumit semn astrologic, pe când luna viitoare își dorește doar întâlniri cu persoane brunete sau înalte. Ideea e că fixurile acestea vin și dispar cât ai clipi, deci nu te poți baza niciodată pe „gusturile” unei astfel de persoane, mai ales cînd vine vorba de parteneri.

Tânără stând singură la masa unui local uitându-se la telefonul ei

9. Fluffer (o persoană care pregătește emoțional pe cineva, apoi se retrage)

Un fluffer pregătește o altă persoană pentru o relație. Îi dă sfaturi, o ajută, dar nu intră niciodată cu ea într-o relație. De multe ori, un fluffer va fi alături de o persoană pe care o place nespus de mult, dar de dragul ei, o va ajuta să intre într-o relație cu altcineva, considerând că ei nu sunt suficient de buni, sau pregătiți emoțional pentru a intra într-o relație de durată.

10. Benching (a lăsa pe cineva ca rezervă)

Dacă cineva te pune pe plan secundar în timp ce se întâlnește cu alții, înseamnă că „te pune pe bară”. Practic, ajungi să fii o rezervă pentru acele persoane; ești un bibelou frumos care stă bine pe raft. Vor arunca din când în când câte un ochi ca să mai vadă ce faci, dar nu vei prezenta niciodată foarte mult interes pentru ele. S-ar putea să observi că își petrec timpul cu tine doar atunci când nu au alte opțiuni.

Cele mai bune sfaturi despre relații amoroase pe care nu ți le-a dat nimeni până acum

11. Breadcrumbing (a ține pe cineva suficient de aproape, dar fără a intra într-o relație)

Breadcrumbing este similar cu benching, deoarece persoana depune suficient efort pentru a menține interesul cuiva, dar fără să îi dea de înțeles că vrea să fie într-o relație cu el/ea. Vor să te știe acolo chiar dacă se întâlnesc cu altcineva, așa că vor comunica în continuare fără a avea un interes clar.

Această persoană va flirta doar atât cât să te țină în preajmă. Se referă, de asemenea, la ceea ce face un fost iubit atunci când începi o nouă relație.

12. Exing (a rămâne interesat de fostul partener)

Acest termen se referă la momentul în care cineva încă flirtează cu fostul partener. Aceste persoane intră în relații din care tind să iasă foarte repede și să se împace mai apoi, doar pentru a menține vie drama ce îi face să se simtă bine și în centrul atenției. Nu sunt pregătite să facă pași înspre o relație de durată, ci preferă să se angajeze în relații superficiale din care să iasă și să se întoarcă după bunul plac.

13. White Clawing (a te agăța de o persoană atractivă chiar dacă nu prezintă alt interes pentru tine)

White clawing înseamnă că te întâlnești cu cineva atractiv, dar pe care nu îl consideri tocmai sufletul tău pereche. Nu ai foarte multe lucruri în comun cu acel cineva, ba chiar ți se pare ușor prostuț/ă sau plictisitor/plictisitoare, dar rămâi într-o relație de dragul aparențelor. La urma urmei, partenerul/a tău/ta arată trăznet, ce mai contează cât și cum rezonați. Rămâi cu partenerul tău pentru că arată bine, chiar dacă știi că nu va dura.

14. Yellow Carding (a bârfi partenerul)

Momentul în care ești într-o relație toxică, dar nu vrei să recunoști asta și începi să îți vorbești partenerul de rău se numește yellow carding. Chiar dacă rămâi în continuare în acea relație, tinzi să scoți la suprafață toate defectele partenerului ori de câte ori ai ocazia. Nici vorbă de iubire într-o asemenea situație, nu?

15. Paperclipping (dorința de a rămâne într-o relație fără prea multe angajamente)

Atunci când te întâlnești cu cineva, dar lucrurile nu avansează de ceva timp în nicio direcție, iar atunci simți nevoia să te îndepărtezi dar perechea ta îți dă apă la moară doar ca să nu pleci, înseamnă că ești într-o situație de „paperclipping”. Dacă este așa, persoana cu care te întâlnești va simți că te pregătești să te îndepărtezi și va aduce în discuție posibilitatea de a face următorul pas. Fac acest lucru pentru a te menține interesat/ă, continuând, de fapt, idila fără angajament.

16. Roach (o persoană care continuă să se vadă cu alte persoane chiar și când se află într-o relație)

Atunci când cineva cu care te vezi de ceva timp folosește încă aplicații de dating, înseamnă că acea persoană aplică „roaching-ul”. Cel/cea care folosește în continuare aceste aplicații pentru a se întâlni cu alții, găsește imediat un argument cât se poate de prostesc, de forma, „scuze, dar nu știam că ce e între noi e ceva serios!”, în momentul în care îl/o confrunți. 

barbat in aplicatie de dating

17. Kittenfishing (o persoană care se dă drept altceva/altcineva înainte să o cunoști oficial)

Mulți dintre noi am practicat „kittenfishing-ul”, sau „catfishing”. Acest termen descrie momentul în care cineva alterează adevărul despre propria persoană, înainte de a vă vedea față în față, din dorința de a impresiona. Da, ai făcut și tu asta, suntem siguri, ai întins la maxim adevărul despre tine, înflorind pe ici pe colo câte o poveste de dragul de a fi mai interesant/ă, nu-i așa? Nu te învinovățește nimeni, cu toții am făcut-o la un moment dat.

Problema apare abia atunci cînd unele persoane folosesc poze false, sau foarte vechi, care nu reflectă realitatea actuală despre ele. Astfel că, atunci când te întâlnești prima dată cu ele, ai impresia că stai cu altcineva de vorbă.

18. Dial Toning (cineva care pare atras de tine, dar după prima întâlnire nu te mai contactează)

Acest termen descrie o experiență prin care treci de obicei când cunoști o persoană de care îți place într-un context precum o petrecere, sau o ieșire în club. Acolo, întâlnești pe cineva care îți trezește interes și crezi că totul este reciproc, mai ales că cealaltă persoană îți cere numărul de telefon, sau contul de instagram, de pildă. Apoi, câteva zile mai târziu, aștepți cu nerăbdare un semn, dar nimic. Apoi începi să te întrebi de ce ți-a mai cerut numărul dacă oricum nu era interesat/ă de tine.

Sfatul specialistului: cum îți dai seama că ești într-o relație unilaterală

19. Firedooring (o persoană disponibilă doar sub proprii termeni)

S-ar putea să fi experimentat „firedooring” fără să îți dai seama. Este atunci când cineva îți trimite un mesaj și tu îi răspunzi mereu. Cu toate acestea, atunci când tu îi trimiți un mesaj, te ignoră și nu îți răspunde ore sau zile întregi. Această persoană va fi impasibilă, cu excepția cazului în care ei sunt cei care au contactat primii.

20. Microcheating (înșelat emoțional, fără contact fizic)

„Microcheating” are loc într-o relație serioasă, plină de angajamente, în care unul dintre parteneri îl „înșală emoțional” pe celălalt. Practic, nu se întâmplă nimic fizic între unul dintre parteneri și o persoană din exteriorul relației, ci doar flirturi și apropouri. Înșelătoria emoțională nu se transformă niciodată în fizică, dar creează oportunități dacă apare dorința.

Fată singură într-un local, citind o carte

21. Glamboozled (momentul în care partenerul tău anulează planurile pe ultima sută de metri)

„Glamboozled” este atunci când te aranjezi și ești gata să ieși în oraș, iar apoi partenerul tău anulează planurile. Uneori, el/ea poate chiar să nu apară, lăsându-te cu ochii în soare, fără să îți dea vreo explicație. Ei bine, profită de faptul că te-ai aranjat și cheamă-ți niște prieteni cu care să îți petreci seara, ieși în oraș si simte-te bine, e pierderea lui/ei că a anulat planurile pe ultima sută de metri.

22. Pocketing (atunci când partenerul nu te prezintă familiei sau prietenilor)

„Pocketing” descrie o poveste de dragoste în care persoana cu care te vezi nu te prezintă prietenilor sau familiei sale. Deși acest comportament este normal la începutul relației, nu ar trebui să dureze prea mult până să se decidă să îți facă cunoștință cu cei dragi lui/ei.

Acest fenonem arată că cineva își ține viața amoroasă separată de restul vieții sale. În cele mai multe relații sănătoase, ambii parteneri vor să o facă cunoscută, iar dacă după câteva luni de relație perechea ta nu îți dă de înțeles că ar vrea să îi cunoști familia, înseamnă că încearcă să ascundă ceva.

Cum să te îmbraci la prima întâlnire: 6 sfaturi utile

Acum că ți-am explicat câțiva dintre termenii folosiți de cei din Generația Z ca argument la întrebarea, „de ce nu vrei să ieși la întâlniri?”, poți trage singur/ă o concluzie. Da, este greu să mai ieși cu cineva știind că poți să treci prin situațiile descrise mai sus, dar la urma urmei, trebuie să fii conștient/ă că nu se întâmplă mereu așa. De obicei, dacă ai suficientă încredere în tine și îți cunoști cu adevărat interesele, te poți feri de astfel de situații care să te facă să spui „ieșitul cu noi persoane nu-i de mine”.

Atât timp cât găsești pe cineva care îți aduce bucurie în viață și te tratează bine, aceste lucruri nu vor mai conta, vor fi doar niște termeni pompoși folosiți ca scuză atunci când nu vrei să ieși la o întâlnire. Crede-ne, nu ești singurul/singura care se simte copleșit/ă de toate aceste cuvinte și situații, ca tine mai sunt mulți alții. Dar important este să ai încredere în tine și în deciziile tale. Amintește-ți că trebuie să faci doar ceea ce simți că este bine pentru tine și nu lăsa aceasta presiune de „a fi singur” să își pună amprenta asupra vieții tale.

Surse foto: iStock, Pixabay, Unspalsh

Surse articol: Power of Positivity

Articolul urmator
10 semne că își pierde interesul față de tine și cum să le gestionezi
10 semne că își pierde interesul față de tine și cum să le gestionezi
Ce vei face de Ziua Îndrăgostiților?
Incepe quiz
Ce vei face de Ziua Îndrăgostiților?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.