Cinci semne concrete că nu ai trecut încă peste despărțire (și asta te împiedică să găsești dragostea)

Cinci semne concrete că nu ai trecut încă peste despărțire (și asta te împiedică să găsești dragostea)

Lorena Pintilie

Trecerea printr-o despărțire poate fi un proces greoi și foarte dureros din punct de vedere emoțional. Este nevoie de timp și multă muncă pentru a merge mai departe. Însă, uneori, oricât de mult timp ar trece, există șanse să te simți încă „prins/ă” în fosta relație.

Ți-am pregătit o listă cu cinci semne concrete care îți arată că încă nu ai reușit să treci peste fosta relație, chiar dacă ai depus foarte multe eforturi în acest sens.

În ciuda faptului că poate ai impresia că ai reușit să treci peste fosta relație și că fostul partener este demult uitat, există șanse destul de mari să te înșeli. Chiar dacă ai impresia că nu mai ești prins/ă în mrejele fostului iubit/fostei iubite, poate că inima ta încă înoată melancolică printre amintirile create cu persoana pe care încerci să o dai uitării. Acest comportament repetitiv este principalul motiv pentru care nu ai reușit să îți găsești pe altcineva, chiar dacă a trecut mult timp de la ultima relație pe care ai avut-o.

Vezi cele cinci semne care îți indică faptul că încă trăiești în trecut.

Lidia Fecioru ne învață: ce complimente să-i faci unui bărbat ca să se îndrăgostească nebunește de tine

1. Simți nevoia să-i demonstrezi fostului/fostei că duci o viață superbă fără el/ea

În loc să postezi poze cu cineva nou, în încercarea de a-l/a o face gelos/geloasă pe fostul partener/fosta parteneră, încearcă mai degrabă să creezi o conexiune cu persoana respectivă, căci cine știe, poate îți va aduce fericire. Nu este deloc în regulă să începi o nouă relație doar de dragul de a atrage atenția fostului iubit/fostei iubite, făcându-l/o să creadă că duci o viață de vis alături de noua ta pereche. Deși ești încă supărat/ă din cauza modului în care te-a tratat fostul/fosta, nu este sănătos să-ți canalizezi toată atenția asupra lui/ei, cu scopul de a te răzbuna. Preocuparea pentru modul în care percepe el/ea postările tale din social media nu ar trebui să fie prioritatea ta. În schimb, concentrează-te pe oamenii noi care vor să își facă loc în sufletul tău și dă-le voie, sincer, să te cunoască.

2. Te gândești non stop la fosta relație

Când nu ai trecut peste o despărțire, mintea îți poate fi constant ocupată de gânduri despre fostul partener/fosta parteneră. Realizezi că te gândești constant la trecutul pe care l-ați avut împreună, la activitățile pe care le întreprinde în prezent și chiar la o posibilă împăcare. Dacă nu reușești să renunți la aceste gânduri și ele interferează cu viața ta de zi cu zi, s-ar putea să rămâi blocat/ă în timp. În plus, dacă încă ții legătura cu persoana care ți-a fost iubit/ă odată, s-ar putea să îți fie greu să faci un pas în direcția unei noi relații. E clar că încă ai sentimente pentru el/ea, iar acest lucru te împiedică să construiești o legătură amoroasă cu altcineva. Dorința de a rămâne singur/ă va persista, deoarece te agăți de speranța unei potențiale reconcilieri. Cea mai sănătoasă alegere în acest punct ar fi să tai orice fel de relație cu persoana respectivă pentru a te putea detașa total de ceea ce a fost, concentrându-te pe ceea ce va fi.

3. Tinzi să compari fosta relație/fostul partener cu ceea ce trăiești în prezent

Un alt semn clar al atașamentului față de fosta relație se materializează atunci când începi să compari în mod repetat potențialii parteneri cu cel vechi. Practic, fără să realizezi, îți idealizezi fostul/fosta și devii nostalgic/ă atunci când vorbești despre trecutul împreună cu el/ea. De asemenea, ai impresia că nimeni nu se poate ridica la înălțimea lui/ei și cauți prilejul pentru a aduce vorba de calitățile sale. Această tendință de a-ți idealiza fostul partener poate face dificilă formarea de noi conexiuni. În plus, Indiferent de acțiunile actualei persoane din viața ta, te trezești că faci constant comparații cu cel/cea din trecutul tău.

E esențial să eviți comparațiile de genul acesta. E clar că nu îți dorești ca viitorii „companioni” să audă constant povești despre cei ce au trecut la un moment dat prin viața ta. În niciun caz nu evalua persoana actuală pe baza acțiunilor sau comportamentelor fostului partener. În schimb, ar trebui să cauți pe cineva care te merită cu adevărat, în loc să te mulțumești cu puținul pe care îl primeai în trecut.

Tânără care plânge în timp ce stă cu spatele la ușa de la intrare a casei.

4. Eviți să te atașezi emoțional

După o despărțire, este normal să simți nevoia de a te proteja de orice legătură emoțională și să eziți să te deschizi față de persoanele noi din anturajul tău. Această barieră însă poate împiedica dezvoltarea unor conexiuni sănătoase. Poate că relația anterioară ți-a indus stări de abandon sau nu te-ai putut manifesta la potențial maxim, de aceea acum ți-e frică să te expui. Crezi că situația se va repeta și în noile tale relații, astfel că preferi să menții o anumită distanță față de cei care vor să te cunoască.

Dar nu uita că acum ești într-o poveste nouă, personajele diferă, iar firul narativ îl poți scrie tu de la început, adăugând detaliile după bunul plac. Persoana din fața ta nu te-a rănit, nu te-a subjugat și nici nu ți-a interzis să te manifești așa cum îți dorești, așa că de ce te temi? Prin urmare, este crucial să nu o faci responsabilă pentru experiențele negative pe care le-ai avut în trecut. Este de înțeles că ai pornit la drum cu un bagaj emoțional încărcat, dar asta nu înseamnă că trebuie să creezi o distanță între tine și noul partener/noua parteneră. Încearcă să te deschizi și să vorbești despre piedicile pe care le resimți. La urma urmei, unde sunt doi puterea crește, iar noul iubit/noua iubită te-ar putea ajuta să lași în urma ta „bagajul” de care nu mai ai nevoie.

Opt motive pentru care nu-ți găsești adevărata dragoste, conform legilor Karmei

5. Nu mai ai încredere în propria persoană

Dacă ești încă blocat/ă în fosta relație, s-ar putea să resimți o scădere a stimei de sine, care parcă „îți taie craca de sub picioare”. Îți pui la îndoială valoarea și te cataloghezi drept un partener neadecvat. Aceste convingeri negative pot duce la dificultăți în a merge mai departe în viață.

Faptul că relația anterioară nu a rezistat nu înseamnă că și următoarea ta relație va urma același tipar. Fiecare persoană are nevoi și preferințe unice atunci când vine vorba de parteneriate amoroase. Și, cel mai probabil, ceea ce aveai tu de oferit nu era ceea ce căuta fosta ta pereche, însă nu înseamnă că ești o persoană rea, un iubit/o iubită iresponsabil/ă sau un om fără scrupule, ci erai doar nepotrivit/ă. Următoarea persoană cu care te întâlnești ar putea să te vadă ca fiind perechea sa perfectă. Te vei simți apreciat/ă și valorificat/ă la adevăratul tău potențial, ceea ce îți va da un boost de încredere. Doar pentru că persoana anterioară nu a putut să te iubească în modul potrivit nu înseamnă că nu ești demn/ă de iubire.

Este important să ne amintim că vindecarea după o despărțire este o călătorie personală, iar procesul fiecăruia este unic, dar asta nu înseamnă că nu poți cere ajutor. Dacă simți că te regăsești într-unul dintre aceste tipare, caută sprijin în sânul familiei, al unui grup de prieteni buni sau chiar de la un profesionist. Nu uita, iubirea este nelimitată, trebuie doar să ai răbdare, căci „bucățica ta” este deja pusă deoparte!

Surse foto: Freepik

Surse articol: Collective World

Articolul urmator
13 semne clare de la Univers că un fost se va întoarce în viața ta 
13 semne clare de la Univers că un fost se va întoarce în viața ta 
Cum va arata viata ta peste 5 ani?
Incepe quiz
Cum va arata viata ta peste 5 ani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.