Andiva - beneficii, proprietati terapeutice si dezavantaje

Andiva - beneficii, proprietati terapeutice si dezavantaje

Alexandra Popa

Beneficiile andivei

Cunoscuta si sub numele de "Cicoare de Bruxelles", datorita continutului sau bogat in hidrati, andiva se recomanda, cu precadere, persoanelor care tin dieta diabetica.    

Andiva are pana la 95% apa in compozitie si este recomandata in alimentatia copiilor si a varstnicilor, sub forma de suc, deoarece imbunatateste capacitatea vizuala si este o buna sursa de fibre alimentare. In preajma perioadei consumului, durerile de ochi si vederea incetosata se amelioreaza. Are un continut bogat in saruri minerale (fier, potasiu, calciu) precum si vitamine (A, C si cele din complexul B). Pe langa acestea, andiva contine si vitamina E, magneziu si fosfor.
andiva

Proprietati terapeutice ale andivei

Andiva este recomandata in caz de convulsie, paralizie dar si in modificarea metabolismului glucidic si lipidic. Este depurativa, stimuleaza secretia biliara precum si eliminarea ei in duoden. Reprezinta un bun adjuvant in cazul obezitatii, arterosclerozei dar si in alimentatia cardiacilor si a celor bolnavi de rinichi.

Specialistii au descoperit in cazul analizei andivei si unele proprietati citostatice ce presupun impiedicarea inmultirii celulelor – fapt util in tratamentul cancerului. Are rol in atoniile biliare si regleaza tonusul musculaturii vezicii biliare, datorita efectului coleretic remarcabil.

Unul dintre rolurile principale ale andivei este acela de a fi un bun vitaminizant si remineralizant in alimentatia copiilor, a convalescentilor, a gravidelor sau a persoanelor in varsta. Proprietatile terapeutice ale andivelor se datoreaza indeosebi gustului lor amarui, tonic, prin care sunt stimulate pofta de mancare si secretiile gastrice.

Dezavantajele andivei

Andiva este mai putin recomandata in stare cruda persoanelor cu ulcer gastroduodenal sau celor cu gastrite hiperacide. In cazul in care andiva este tinuta la lumina, aceasta se usuca, se inverzeste si devine si mai amara.
Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.0 (41)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    paula (anonim)
    3 ianuarie 2012 23:11

    eu consum de mult timp andive sub forma de salata cu ulei de masline si suc de lamaie,este f,. buna ,am incercat si cu maioneza si este la fel de buna ,f. sanatoasa.PAULA

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (218 vizite)