Apă oxigenată pentru ten: de folosit sau de evitat?

Apă oxigenată pentru ten: de folosit sau de evitat?

Redactor Raluca Margean

Apa oxigenată este un dezinfectant popular, care este adesea utilizat pentru curățare și albire. Deși în unele cazuri era folosită pentru tratarea unor probleme de piele, apa oxigenată poate provoca efecte adverse serioase. Află din acest articol dacă este bine să folosești apa oxigenată pentru ten!

Ce este apa oxigenată?

Cunoscută sub denumirea de peroxid de hidrogen, apa oxigenată este apă cu o moleculă suplimentară de oxigen. Molecula de oxigen suplimentară se oxidează, iar această oxidare ucide germenii și înălbește culoarea de pe suprafețele poroase.

Peroxidul de hidrogen poate avea diferite tării sau concentrații, în funcție de utilizarea sa. Cele mai des întâlnite concentrații sunt:

  • 3% - concentrația tipică pentru produsele de uz casnic;
  • 6–10% - concentrația în unele vopsele de păr și produse de albirea dinților;
  • 35% - concentrația de peroxid de hidrogen de calitate alimentară (se folosește în mai multe scopuri în industria alimentară, inclusiv în procesarea și albirea anumitor alimente. Apa oxigenată alimentară NU trebuie consumată/inhalată deoarece poate fi toxică.);
  • până la 90% - concentrația în produse industriale nedestinate uzului casnic.

Apa oxigenată este folosită pentru a dezinfecta uneltele, pentru a decolora părul și pentru a curăța diverse suprafețe. Este, de asemenea, folosită în produse de albirea dinților și în grădinărit.

Apa oxigenată: beneficii

Apa oxigenată este un excelent agent dezinfectant. Este recomandată pentru curățarea căzilor, toaletelor, chiuvetelor și dușurilor, oglinzilor, coșului de gunoi și altor suprafețe din casă.

Pentru a dezinfecta, trebuie să cureți mai întâi orice murdărie vizibilă cu apă și săpun simplu. Pulverizează apoi suprafețele cu un amestec 50/50 de peroxid și apă. Lasă-l să stea timp de cinci minute sau mai mult, apoi șterge și și clătește. Peroxidul ucide bacteriile, ciupercile și virușii, dar ai grijă să nu-l pui pe haine sau pe mobilier, altfel le-ar putea înălbi. Pe piele, peroxidul de hidrogen poate provoca iritații.

Apa oxigenată este, de asemenea, o soluție excelentă pentru îndepărtarea petelor de uz casnic. Poate fi folosită pentru:

Albirea covorului. Dacă ai un covor alb sau aproape alb, pulverizează peroxid direct pe petele de covor. Freacă ușor cu o cârpă curată.

Îndepărtarea petelor de îmbrăcăminte. Înmoaie hainele albe murdare într-o găleată cu apă amestecată cu 1 cană de peroxid timp de 30 de minute. De asemenea, poți adăuga peroxid direct în compartimentul pentru înălbitor din mașina ta de spălat. Atenție: nu încerca acest lucru pe țesături colorate!

Persoană ce curăț chitul de gresie
Sursa foto: iStock.com

Iluminarea chitului de faianță. Pulverizează peroxid direct pe chit și lasă-l să stea câteva minute. Freacă cu o perie de curățare rigidă. Repetă dacă este necesar.

Curățarea vaselor din ceramică. Stropește oalele și tigăile cu bicarbonat de sodiu și pulverizează cu peroxid. Lasă-le să stea timp de 10 minute, apoi clătește și usucă.

Igienizarea instrumentelor de înfrumusețare și de îngrijire a unghiilor. Folosește peroxid pentru a curăța mașina de tuns, penseta sau ondulatorul de gene.

Apa oxigenată: contraindicații

Deși unele persoane susțin că apa oxigenată poate fi folosită pentru ten (împotriva acneei, hiperpigmentării sau altor probleme ale pielii), studiile au arătat că potențialele efecte adverse depășesc cu mult orice beneficii.

Aplicarea apei oxigenate pe ten poate duce la apariția unor complicații, precum:

  • Dermatită (eczemă)
  • Arsuri
  • Vezicule
  • Urticarie
  • Roşeaţă, mâncărime și iritație

Pe lângă efectele secundare ale pielii, peroxidul de hidrogen poate fi toxic și fatal atunci când este inhalat sau înghițit și poate crește riscul de cancer. În plus, poate deteriora ochii și afecta organele interne. Riscurile mai grave sunt, însă, asociate cu concentrații mai mari de peroxid de hidogen și cu utilizarea acestuia pe termen lung. Dacă ai apă oxigenată pe ten, medicii îți recomandă să clătești bine zona cu foarte multă apă. Dacă îți intră în ochi din greșeală, este necesar să clătești timp de până la 20 de minute.

Poți folosi apa oxigenată pentru ten?

Peroxidul de hidrogen a fost în trecut folosit pentru a trata cazuri minore de arsuri, tăieturi, infecții și keratoză seboreică, însă în prezent medicii nu-l mai utilizează ca agent dezinfectant pentru piele. Studiile au arătat că apa oxigenată poate deteriora din greșeală celulele sănătoase din jurul rănilor care sunt necesare pentru vindecare.

Apa oxigenată era folosită și pentru iluminarea pielii, însă conform studiilor, pentru albire este nevoie de o concentrație între 20 -30 la sută. Această concentrație este mult mai mare decât cele 3 procente considerate sigure pentru uz casnic. Prin urmare, riscurile de arsuri și cicatrici sunt mult mai mari decât orice potențial efect de iluminare a pielii.

Femeie cu iritație pe față
Sursa foto: iStock.com

În ceea ce privește utilizarea apei oxigenate ca potențial tratament pentru acnee, medicii dermatologi NU o recomandă. Peroxidul de hidrogen aplicat pe piele poate agrava acneea și poate provoca alte complicații. În prezent, există alte remedii eficiente pentru acnee, și anume produse cu peroxid de benzoil sau acid salicilic.

Punctele negre și punctele albe (tipuri de acnee neinflamatoare) pot fi tratate cu acid salicilic. Leziunile inflamatorii, cum ar fi noduli, papule și chisturi pot avea nevoie de peroxid de benzoil sau medicamente orale pentru cazurile mai severe.

În ceea ce privește hiperpigmentarea, există alte substanțe mai eficiente care se folosesc în prezent pentru ameliorarea sa, și anume:

  • Alfa-hidroxiacizi, cum ar fi acidul glicolic
  • Hidrochinonă (un agent de albire)
  • Acid kojic (un ingredient mai natural)
  • Vitamina C

Ai băut apa oxigenată din greșeală? Ce trebuie să faci?

După ce ai aflat că nu este bine să folosești apă oxigenată pentru ten, îți vom spune în continuare ce se întâmplă dacă ai băut din greșeală peroxid de hidrogen și ce măsuri trebuie să iei urgent.

Așadar, dacă ai băut o cantitate mică (o înghițitură) de peroxid de hidrogen de uz casnic (concentrație de 3%), acest lucru îți poate provoca tulburări de stomac, vărsături sau iritarea gâtului. Totuși, nu ar trebui să cauzeze alte simptome mai grave. Bea multă apă și dacă ai probleme digestive, consultă un medic.

Dacă ai băut o cantitate mai mare de peroxid de uz casnic sau apă oxigenată cu o concentrație mare, trebuie să mergi imediat la spital. Acest lucru poate fi mult mai grav și poate duce la iritații severe ale stomacului și arsuri care necesită internare de urgență la spital. În unele cazuri, ingestia poate fi fatală.

În concluzie, apa oxigenată nu este recomandată pentru ten. Deși în trecut era folosită pentru tratarea acneei și dezinfectarea rănilor, studiile au arătat că daunele provocate pot fi mai mari decât potențialele beneficii. Pentru tratarea afecțiunilor pielii există alte remedii eficiente, discută cu medicul înainte de a aplica orice substanță pe tenul tău.

Citește și: Ce sunt niacinamidele și cum îți ajută tenul?

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.comPoison.orgHealth.clevelandclinic.org

Articolul urmator
Ulei de marula: beneficii și mod de utilizare
Ulei de marula: beneficii și mod de utilizare
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.