Ceramidele: ce sunt și care sunt beneficiile lor pentru piele

Ceramidele: ce sunt și care sunt beneficiile lor pentru piele

Redactor Raluca Margean

Pielea conține în mod natural acizi grași cunoscuți sub numele de ceramide, care au rolul de a proteja bariera cutanată, prevenind uscăciunea și infecția. Aplicarea cremelor hidratante cu ceramide poate ajuta la restabilirea nivelurilor naturale de ceramide ale pielii și la îmbunătățirea sănătății și aspectului tenului. Ți-am pregătit în acest articol informații utile despre ceramide, inclusiv beneficiile lor și la ce trebuie să fii atentă când alegi o cremă cu ceramide.  

Ce sunt ceramidele

Ceramidele sunt grăsimi sau lipide care se găsesc în mod natural în celulele pielii, în proporție de până la 50% în stratul exterior al pielii (epiderma).

Ceramidele au un rol important în reținerea umidității pielii și prevenirea pătrunderii microbilor în organism. Pe măsura înaintării în vârstă, conținutul de ceramide al pielii scade, iar acesta este unul din motivele pentru care pielea se deshidratează și își pierde din elasticitate. De asemenea, vremea rece, umiditatea scăzută și dermatita atopică pot reduce cantitatea de ceramide, lăsând tenul uscat.

Pentru a restaura bariera protectoare a pielii, dermatologii recomandă aplicarea de produse de îngrijire ce conțin ceramide sintetice, de la creme hidratante sau loțiuni, până la seruri sau tonere.

Există mai multe tipuri de ceramide sintetice, prin urmare atunci când alegi o cremă cu ceramide este posibil să vezi enumerate pe eticheta produsului una din următoarele:

Ceramidă 1 = Ceramidă EOS

Ceramidă 2 = Cermamidă NS = N-stearoil sfinganină

Ceramidă 3 = Ceramidă NP = N-stearoil fitosfingozină

Ceramidă 4 = Ceramidă EOH

Ceramidă 5 = Ceramidă AS

Ceramidă 6 = Ceramidă AP = α-hidroxi-N-stearoilfitosfingozină

Ceramidă 6 II = Caproil sfingozină

Ceramidă 7 = Ceramidă AH

Ceramidă 8 = Ceramidă NH

Ceramidă 9 = Ceramidă EOP

Ceramidă E = Cetil-PG Hidroxietil Palmitamidă și Hexadecanamidă

Dintre toate acestea, sunt trei ceramide esențiale care funcționează cel mai bine pentru piele. Acestea sunt ceramidele 1, 3 și 6-II, care au cele mai multe date clinice în spate și de aceea sunt cele mai utilizate în îngrijirea pielii. De obicei, brandurile folosesc o combinație din aceste ceramide în produsele lor.

Ce beneficii au ceramidele

Principalul rol cosmetic al ceramidelor este de a susține funcția de barieră a pielii. Reprezentând cel puțin jumătate din bariera pielii, ceramidele joacă un rol esențial în protejarea pielii împotriva factorilor externi, precum poluanți, bacterii, etc. Fără cantitatea suficientă de ceramide, bariera cutanată își pierde integritatea și devine predispusă la diferite tulburări ale pielii și disfuncții ale barierei cutanate.

Iată care sunt în detaliu principalele beneficii majore ale ceramidelor:

Păstrează intactă bariera cutanată a pielii, prevenind afecțiunile pielii

Bariera cutanată a pielii conține un raport specific de trei lipide esențiale, și anume:

  • 50% ceramide
  • 25% colesterol
  • 15% acizi grași liberi

Când acest echilibru este afectat, de exemplu scade cantitatea de ceramide, bariera cutanată a pielii este perturbată, existând un risc mai mare de apariție a mai multor afecțiuni ale pielii, inclusiv dermatita atopică, psoriazisul, dermatita de contact și unele tulburări genetice. Există mai mulți factori care pot duce la scăderea conținutului de ceramide, de aceea este recomandat să incluzi ceramide în rutina ta de îngrijire a pielii.

Îmbunătățesc hidratarea

Femeie zâmbitoare care se dă cu cremă pe față
Sursa foto: Pexels.com

Așa cum am menționat mai sus, ceramidele reprezintă jumătate din stratul lipidic și au o structură asemănătoare gelului. Una dintre cele mai mari proprietăți ale ceramidelor este capacitatea de a reține apa transepidermală și de a îmbunătăți semnificativ hidratarea pielii.

Previn sau tratează pielea bolnavă

Prin blocarea umidității în piele, ceramidele ajută la prevenirea uscării, iritației și împiedică germenii care cauzează alergii și infecții (bacterii, ciuperci) să intre în piele. De asemenea, ceramidele stimulează sănătatea pielii, fiind cruciale în repararea pielii bolnave.

Fac pielea mai tolerabilă la ingredientele active

Specialiștii spun că ceramidele protejează pielea și de substanțele chimice din diverse produse cosmetice care tind să irite.

Reduc semnele vizibile ale îmbătrânirii

Îmbătrânirea pielii nu se datorează numai pierderii colagenului și elastinei (proteinele din dermă), ci și afectării barierei pielii. Restabilirea cu ajutorul ceramidelor a barierei deteriorate ajută la reducerea vizibilă a ridurilor fine și îmbunătățirea aspectului general al pielii.

Reduc roșeața și umflarea, îmbunătățesc pielea predispusă la acnee

Pentru persoanele cu piele inflamatorie sau acnee, ceramidele pot ajuta prin reducerea roșeții și umflăturii. Pielea predispusă la acnee devine sensibilă și ușor iritată, ceea ce duce la supraproducție de ulei și erupții. Ceramidele pot combate aceste efecte, ajutând la menținerea pielii curate.

Cu ce ingrediente se combină ceramidele

Cele mai bune ingrediente cu care se combină ceramidele sunt acidul hialuronic, niacinamidele sau glicerina, însă pot fi asociate și cu retinolul sau produsele exfoliante.

Ceramide cu acid hialuronic

Când vine vorba de combaterea pielii uscate, ceramidele și acidul hialuronic sunt în fruntea listei de ingrediente de îngrijire a pielii. După cum am menționat, ceramidele sunt în esență grăsimi care refac și protejează bariera pielii prin blocarea umidității. Acidul hialuronic este un hidratant, care atrage umezeala din mediul extern și o păstreaă în piele. Atât ceramidele, cât și acidul hialuronic sunt produse în mod natural de organism și cele două funcționează foarte bine împreună.

Ceramidele și retinolul

Ceramidele și retinolul se completează reciproc. Ceramidele ajută la crearea unei bariere cutanate sănătoase, iar o barieră cutanată mai sănătoasă înseamnă că serul cu vitamina A, în acest caz retinolul, va avea rezultate mai bune. În plus, dacă bariera cutanată este sănătoasă, este mai puțin probabil să experimentezi iritația și descuamarea care pot apărea uneori odată cu utilizarea retinolului. Dermatologii recomandă folosirea ceramidelor seara, după aplicarea retinolului.

Ceramidele cu AHA/BHA

Ceramidele se pot combina perfect cu exfoliantul AHA sau BHA. Exfoliantul îndepărtează stratul de celule moarte ale pielii, iar acest lucru face și mai ușoară absorbția ceramidelor de piele.

Ceramide cu vitamina C

Ca și în cazul altor ingrediente anti-îmbătrânire, combinația vitamina C cu ceramide va aduce beneficii suplimentare pielii. Vitamina C și ceramidele se îmbină bine în aceleași produse, unde ajută la restabilirea fermității și a supleții pielii.

Ceramide cu peptide

Utilizarea peptidelor și ceramidelor împreună într-o rutină de îngrijire a pielii ajută la păstrarea sănătății pielii și îmbunătățirea aspectului tenului. Această combinație de ingrediente este perfectă în special pentrul tenul matur.

Cum se utilizează ceramidele?

Femeie cu prosop pe cap , care aplică cremă pe față
Sursa foto: Pexels.com

Ceramidele pot funcționa cel mai bine atunci când sunt aplicate imediat după duș pentru a păstra umiditatea suplimentară. De asemenea, ceramidele pot fi folosite și înainte de culcare.

Dermatologii recomandă aplicarea ceramidelor de două ori pe zi. Mai întâi se folosesc produsele de curățare, urmate de toner și seruri și apoi crema hidratantă cu ceramide pentru etapa finală noaptea sau înainte de SPF dacă este în timpul zilei.

Deși sunt perfect sigure de utilizat în timpul zilei, ceramidele sunt deosebit de eficiente atunci când sunt utilizate seara, înainte de culcare, deoarece lucrează împreună cu procesele naturale de restaurare ale pielii în timpul somnului.

Cu ce ingrediente nu se combină ceramidele

Ceramidele sunt foarte versatile și merg foarte bine cu majoritatea ingredientelor de îngrijirea pielii.  

Lucruri de care să ții cont când alegi o cremă cu ceramide

Ceramidele topice funcționează de obicei bine pentru majoritatea tipurilor de piele și nu sunt susceptibile de a provoca efecte secundare.

Cu toate acestea, trebuie să știi că produsele cosmetice care conțin ceramide au și alte ingrediente care pot irita pielea persoanelor alergice. De aceea, este important să citești cu atenție eticheta produselor și să faci un test pe o suprafață mică de piele pentru a vedea cum este tolerat produsul de îngrijire pe care vrei să-l folosești.

În concluzie, ceramidele reprezintă un ingredient esențial în orice produs de îngrijire a pielii. Ele au o mulțime de beneficii pentru ten, ajutând la repararea barierei protectoare a pielii și îmbunătățirea aspectului general și sănătatea pielii.  

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: Webmd.comByrdie.comEverydayhealth.com

Articolul urmator
Trend-ul care a scandalizat internetul: seul de vită folosit în rutina zilnică de îngrijire a tenului! Ce spun dermatologii
Trend-ul care a scandalizat internetul: seul de vită folosit în rutina zilnică de îngrijire a tenului! Ce spun dermatologii
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.