Cuticule uscate: cauze și tratament

Cuticule uscate: cauze și tratament

Redactor Raluca Margean

Cuticulele uscate pot avea mai multe consecințe negative asupra sănătății unghiilor și a pielii din jurul acestora, de aceea este important să le acorzi atenția necesară și să le păstrezi mereu hidratate. Află din ce cauză se usucă cuticulele, ce se poate întâmpla și ce trebuie să faci dacă ai cuticule uscate!

Cauzele cuticulelor uscate

În general, cuticulele uscate nu sunt un semn al unor afecțiuni medicale grave, însă pielea uscată și crăpată poate deveni vulnerabilă la infecții și inflamații, așa că este important să le îngrijești cât mai repede și eficient posibil.

Pentru a trata cuticulele uscate, este important să știi de ce apar acestea. Iată câteva dintre cele mai frecvente motive pentru care s-ar putea să te confrunți cu uscăciunea cuticulelor:

1. Te speli prea des pe mâini. Spălarea pe mâini este esențială pentru a te proteja împotriva microbilor. Însă, dacă te speli de prea multe ori pe zi, în timp pielea poate deveni uscată și crăpată, ceea ce poate duce la iritarea cuticulei.

2. Temperaturile foarte scăzute de-afară. Aerul rece poate face ravagii pe pielea neprotejată, inclusiv uscarea și crăparea cuticulelor. De aceea, este important să-ți protejezi mâinile cu mănuși atunci când afară este foarte frig.

3. Folosirea exagerată a dezinfectantului pentru mâini. La fel ca și spălatul pe mâini, folosirea dezinfectantului pentru mâini este foarte importantă atunci când vine vorba de protejarea împotriva germenilor și bacteriilor din exterior. Cu toate acestea, multe dezinfectante pentru mâini conțin alcool, ceea ce provoacă uscăciune și mâncărime atunci când sunt folosite în exces.

4. Folosirea dispozitivelor de îndepărtare a ojei de unghii și expunerea la acetonă. Acetona este relativ inofensivă, mai ales că nu trebuie să folosești o cantitate foarte mare pentru îndepărtarea ojei de unghii. Cu toate acestea, ea conține și ingrediente care pot elimina umiditatea de pe piele, provocând uscăciune.

5. Condiții medicale preexistente și administrarea unor medicamente. Uscarea cuticulelor poate fi rezultatul unei afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi eczema. De asemenea, anumite medicamente pot contribui la uscarea cuticulei și a pielii din alte părți ale corpului. Uscăciunea întâmplătoare, neașteptată, poate fi un efect secundar al noilor medicamente sau tratamente medicale.

Mâini cu piele rănită în jurul unghiilor
Sursa foto:iStock.com

6. Traume ale unghiei. Dacă te-ai lovit și rănit la unghie, cuticulele tale pot deveni uscate, crăpate și predispuse la infecții.

7. Roaderea unghiilor. Dacă ai obiceiul prost de a-ți roade unghiile sau pielea din jurul unghiei, ai șanse mari să-ți provoci leziuni de durată, inflamație, iritație, uscăciune și infecții. ​

8. Deficiențe de anumite vitamine. Aportul insuficient de vitamine B, A, E și C poate afecta sănătatea pielii, făcând-o uscată, solzoasă și deteriorată. În general, deficiențele nutriționale din organism pot duce la modificări ale pielii, părului și unghiilor.

De ce nu este bine să ai cuticule uscate?

Există mai multe motive pentru care nu este bine să ai cuticule uscate, iată câteva dintre acestea:

Protecție redusă împotriva infecțiilor. Cuticulele sănătoase și hidratate acționează ca o barieră naturală împotriva bacteriilor, virusurilor și ciupercilor. Cuticulele uscate sau crăpate pot crea fisuri și deschideri care facilitează intrarea agenților patogeni, crescând riscul de infecții.

Aspect inestetic. În timp ce cuticulele uscate oferă un aspect inestetic unghiilor, cuticulele bine întreținute contribuie la aspectul general sănătos și îngrijit al unghiilor.

Durere și disconfort. Cuticulele uscate pot deveni dureroase și pot provoca disconfort, mai ales atunci când sunt împinse în timpul manichiurii sau atunci când se usucă și se crapă.

Mâini cu cuticule neîngrijite
Sursa foto: iStock.com

Cuticulele uscate pot încetini creșterea unghiilor. O hidratare adecvată a cuticulelor poate promova o circulație mai bună a sângelui și o creștere mai sănătoasă a unghiilor. De asemenea, cuticulele uscate nu oferă un suport adecvat pentru structura unghiei, ceea ce poate duce la unghii fragile și predispuse la rupere.

Cum alegi corect crema pentru cuticule uscate

Cea mai simplă modalitate de a trata cuticulele uscate este hidratarea cu o cremă sau ulei pentru cuticule.

Crema hrănește și hidratează cuticulele uscate, mai ales dacă are în compoziția sa ingrediente precum vitaminele A, C și E, glicerină și uleiuri naturale, cum sunt uleiul de migdale, jojoba, argan și floarea soarelui. Uleiurile înmoaie cuticulele, iar vitaminele le hrănesc și întăresc.

În general, se recomandă evitarea cremelor care conțin ingrediente agresive sau iritante, precum parabeni sau parfumuri sintetice. Aceste substanțe pot agrava starea cuticulelor uscate și pot provoca iritații.

Pentru a aplica crema pentru cuticule, masează o cantitate mică în paturile de unghii după ce te-ai spălat pe mâini. Dacă ai anumite alergii, ar trebui mai întâi să testezi crema pe o porțiune mică de piele și de-abia apoi s-o aplici pe întreaga zonă a cuticulelor.

De asemenea, este important să fii atentă la textura cremei. Aceasta trebuie să se absoarbă rapid pentru a mai confortabil de utilizat pe parcursul întregii zile.

Nu în ultimul rând, trebuie să alegi o cremă în funcție de preferințele și nevoile tale specifice. De exemplu, dacă ai o sensibilitate puternică la parfumuri, ar fi mai bine să optezi pentru o variantă fără miros.

Cele mai bune remedii pentru cuticule uscate

Pe lângă crema hidratantă, poți folosi și alte remedii pentru tratarea cuticulelor uscate. Iată câteva dintre acestea:

Ulei de cuticule

Femeie care aplică ulei pe unghii și cuticule
Sursa foto: Pexels.com

Uleiul pentru cuticule catifelează și hidratează zona cuticulei. Este de obicei făcut dintr-un amestec de uleiuri și uneori conține vitamine. Uleiul de cuticule se absoarbe rapid și ajută la prevenirea uscărilor și crăpărilor viitoare. Unele dintre cele mai recomandate uleiuri sunt cele de floarea soarelui, sâmburi de struguri și aloe vera pentru o calmare suplimentară.

Uleiul de cocos este o variantă eficientă și mai puțin costisitoare pentru tratamentul cuticulelor uscate la domiciliu. Grăsimea saturată din uleiul de cocos poate ajuta la calmarea și întărirea patului unghial.

Uleiul de cuticule se aplică într-o cantitate subțire pe paturile unghiilor folosind vârful degetelor sau o perie moale.

Stai hidratată

Dacă nu bei suficientă apă pe parcursul zilei, te poți confrunta cu multe efecte secundare negative, inclusiv uscarea și descuamarea pielii. În schimb, consumul adecvat de apă poate fi de mare ajutor pentru reducerea aspectului cuticulelor uscate și pentru prevenirea mâncărimii și iritațiilor.

Obține nutrienții potriviți din alimentație

Îngrijirea corectă a unghiilor începe în bucătărie. Dacă obții cantitatea potrivită de vitamine și nutrienți din alimentație, unghiile tale și pielea din jurul acestora vor fi mai puternice și mai sănătoase.

Nu-ți tăia/îndepărta cuticulele la manichiură

Manichiuristă care îndepărtează cuticulele
Sursa foto: Pexels.com

Cel mai bine este să eviți îndepărtarea cuticulelor atunci când îți faci manichiura. Totuși, dacă decizi să le tai, este important să te asiguri că echipamentul pe care îl folosește salonul de unghii este sterilizat.

Prepară-ți acasă un unguent pentru cuticule cu biotină

Unele cercetări sugerează că biotina poate ajuta la prevenirea fragilității și la întărirea cuticulelor. Pentru acest lucru, combină biotina (lichidă sau pulbere) cu vitamina E bogată în antioxidanți, ulei de argan hidratant și ulei de cocos. Aplică acest unguent zilnic sau o dată la două zile pe cuticulele uscate pentru a le trata sau preveni.

În concluzie, cuticulele au rolul de a proteja unghiile și pielea împotriva infectării. Dacă cuticulele sunt uscate și crăpate, murdăria și bacteriile pot pătrunde în paturile de unghii. Există mai multe remedii pentru a trata și preveni uscarea cuticulelor, printre acestea numărându-se hidratarea, îngrijirea adecvată a unghiilor și evitarea tăierii cuticulelor.

Citește și: Tratament pentru întărirea unghiilor: cele mai bune remedii

Surse foto: Pexels.com, iStock.com

Surse articol: Healthline.com

Articolul urmator
Ulei de marula: beneficii și mod de utilizare
Ulei de marula: beneficii și mod de utilizare
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.