Fațete dentare: indicații, avantaje și dezavantaje

Fațete dentare: indicații, avantaje și dezavantaje

Redactor Raluca Margean

Fațetele dentare sunt la mare căutare nu doar în rândul vedetelor, ci și al tuturor persoanelor care își doresc un zâmbet perfect, imaculat. Aceste fațete ajută la corectarea unei game largi de probleme dentare, inclusiv dinții pătați, ciobiți, strâmbi sau deteriorați. Ele pot fi folosite chiar la ascunderea spațiilor neuniforme dintre dinți. Află tot ce trebuie să știi despre fațetele dentare, atât avantaje și dezavantaje, cât și prețul pentru această procedură stomatologică!

Ce sunt fațetele dentare?

Zâmbetul tău este cel mai important aspect pentru o primă impresie bună, mai important decât orice altă caracteristică, inclusiv părul, hainele etc. Un zâmbet frumos are o putere incredibilă asupra altor persoane, oferind posibilitatea unei relaționări mai bune cu cei din jur și creșterea încrederii în sine. Un zâmbet atrăgător și carismatic îți deschide multe uși, iar o parte din acest zâmbet îl obții cu ajutorul unei danturi impecabile.

Albirea dinților
Sursa foto: iStock.com

Fațeta dentară reprezintă o revoluție în domeniul esteticii dentare, fiind o structură artificială care se aplică pe suprafața dinților pentru a obține cel mai natural și frumos zâmbet. Fațeta dentară oferă o culoare mai bună nuanței dinților, îmbunătățește dimensiunea lor, corectează alinierea acestora și ascunde petele dentare. Fațetele sunt realizate din diferite materiale, cum ar fi compozit, porțelan sau zirconiu.

1. Fațetele dentare din compozit - au avantajul că pot fi realizate direct în cabinet, fără a fi nevoie de mai multe vizite la stomatolog. Ele au și un cost mai mic.

2. Fațetele dentare din porțelan - sunt superioare fațetelor compozite, porțelanul fiind un material translucid cu durabilitate sporită care conferă un aspect natural dinților.

3. Fațetele din zirconiu - au cel mai ridicat nivel de rezistență și durabilitate, fiind cea mai inovatoare tehnică în estetica dentară și restauratoare.

Fațetele dentare trebuie să se încadreze perfect în fizionomia pacientului, să fie în armonie cu gingiile, buzele sale și să păstreze vitalitatea dinților cât mai mult timp posibil. De asemenea, plasarea fațetelor se realizează pe dinți complet sănătoși, fără carii sau inflamații. ​

Când sunt recomandate fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt folosite pentru a rezolva o varietate de probleme, precum:

  • Modificări ale culorii dinților care nu au putut fi îndepărtate prin proceduri de profilaxie (detartraj, periaj profesional, flux de aer) sau albire dentară profesională.
  • Crăpături sau găuri ale dinților, care nu se mai pot rezolva altfel.
  • Dinți cu modificări de poziție, distanțați sau înghesuiți, pentru care nu se poate interveni ortodontic din diverse motive. Uneori pacienții aleg varianta fațetelor pentru că este mai rapidă (un tratament la ortodont durează câțiva ani, iar fațetarea durează câteva zile).

Avantajele fațetelor dentare

Fațetele dentare ajută la îmbunătățirea aspectului dinților, oferind un zâmbet natural și atrăgător.

Femeie care și-a pus fațete dentare
Sursa foto: iStock.com

Iată și alte avantaje ale fațetelor dentare:

Sunt rezistente la pete. Suprafețele fațetelor sunt lustruite și rafinate în timpul procesului de fabricație pentru a asigura o textură netedă care împiedică lipirea substanțelor chimice care cauzează pete. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să uiți de igiena dentară, ba dimpotrivă. Aceasta este esențială pentru a păstra intacte calitățile rezistente la pete ale fațetelor.

Sunt durabile. În special fațetele din porțelan și ceramică sunt renumite pentru durabilitatea și rezistența lor. Datorită materialelor de calitate din care sunt confecționate, îți poți păstra culoarea naturală și forma perfectă a dinților mulți ani, fără teama că îi vei păta sau deteriora.

Sunt personalizate în funcție de forma dinților, gingiile și buzele pacientului. Fațetele sunt confecționate în așa fel încât să se potrivească perfect cu dimensiunea, culoarea și forma dinților naturali.

Nu trebuie să-ți restaurezi toți dinții. Poți aplica fațete dentare doar pe dinții din față sau pe un singur dinte stricat/pătat.

Ajută la îmbunătățirea încrederii în sine. Rezolvarea imperfecțiunilor dentare te va ajuta să fii mai încrezătoare în zâmbetul tău și să te simți mai bine cu tine însăți.​

Dezavantajele fațetelor dentare

Deși au foarte multe beneficii, fațetele dentare au și unele dezavantaje. Iată care sunt acestea:

Procedura de aplicare este minim-invazivă, dar ireversibilă. Pentru a aplica fațetele, este nevoie de îndepărtarea unui strat subțire de smalț, care nu va mai crește niciodată la loc.

Pot provoca sensibilitate dentară. Din cauza îndepărtării stratului de smalț dentar, este posibil ca dintele să dezvolte o sensibilitate crescută la băuturi și alimente reci și calde. De cele mai multe ori, această sensibilitate dentară este ușoară și temporară, iar în unele cazuri nu apare deloc.

Au durată de viață mai scurtă decât coroanele dentare. Deși sunt foarte rezistente și durabile, fațetele au o durată de viață mai scurtă decât cea a punților, coroanelor dentare și a altor tipuri de restaurări dentare. Ele durează de obicei între 8 și 12 ani, dar dacă ai o bună igienă dentară, pot dura chiar mai mult.

În cazuri rare, se pot sparge. Dacă nu ai o igienă dentară bună sau dacă ai obiceiul de a mesteca obiecte tari precum capătul unui creion, există posibilitatea ca fațetele să se deterioreze. Dar, în general, fațetele sunt foarte rezistente și dacă ești puțin atentă, ele nu ar trebui să se spargă.

Presupun o investiție financiară mare. Nu este deloc ieftin să-ți pui fațete dentare, însă pot fi considerate o investiție pe termen lung.  

Ce trebuie să știi, înainte să îți pui fațete dentare?

După ce ai aflat avantajele și dezavantajele fațetelor dentare și ai decis că este o soluție cosmetică potrivită pentru tine, ar trebui să mai știi câteva lucruri despre procedura în sine și igiena dentară post-procedură.

Procedura de aplicare a fațetelor dentare

Dacă ai ales fațete de porțelan sau ceramice, medicul stomatolog îți va lua amprenta ambelor arcade și o va trimite la laborator, împreună cu fotografii și instrucțiuni precise privind forma, culoarea și orientarea dinților.

Stomatolog care compară fațete dentare
Sursa foto: iStock.com

În laborator sunt create modelele dinților tăi, pe care medicul le va aplica pe dinții originali ca să vezi cum vor arăta dinții la final. În această etapă este posibil să se facă diverse ajustări și schimbări de culoare și formă. Această tehnică de simulare nu este obligatorie, dar este recomandată.

Înainte de aplicarea finală a fațetelor, medicul va îndepărta un strat foarte subțire de smalț de pe suprafața dinților, această procedură fiind non-invazivă și nedureroasă.

Ulterior, fațetele sunt adaptate și cimentate pe dinți, oferindu-ți cel mai frumos zâmbet.

Igiena dentară post-procedură

Menținerea fațetelor curate este simplă. De fapt, este aceeași ca și în cazul dinților naturali, necesitând periajul dentar zilnic, folosirea aței dentare și controlul dentar regulat. Un periaj profesional bianual făcut în cabinetul stomatologic este esențial pentru sănătatea dentară.

Cât costă să îți pui fațete dentare?

Prețul fațetelor dentare variază în funcție de materialul din care sunt confecționate și de clinica stomatologică, însă de obicei este o investiție financiară destul de mare. De asemenea, depinde și câți dinți de pe fiecare arcadă sunt acoperiți de fațete dentare.

În general, prețul pornește de la 1.500 RON și poate ajunge chiar și la 4.500 RON, însă cabinetele stomatologice oferă pachete în care sunt incluse fațetele provizorii, consultul înainte și după aplicare finală. De exemplu, la o clinică din București, un pachet de 8 fațete dentare ceramice pe o singură arcadă ajunge la 5.000 EUR, iar dacă vrei mai multe fațete, investiția poate depăși 10.000 Euro.

În concluzie, fațetele dentare reprezintă o soluție inovatoare și eficientă pentru tratarea diferitelor probleme dentare. Acestea îți garantează un zâmbet perfect, însă investiția financiară poate fi destul de mare. Analizează toate avantajele și dezavantajele fațetelor dentare și discută cu medicul stomatolog care este cea mai bună variantă pentru tine de a obține o dantură minunată!

Citește și: Câți dinți are un om și de ce sunt importanți

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Imperialdent.md/en

Articolul urmator
7 beauty devices în care merită să investești
7 beauty devices în care merită să investești
Cool sau tocilară? Fă testul și află!
Incepe quiz
Cool sau tocilară? Fă testul și află!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.