5 tratamente naturiste pentru un par deteriorat

5 tratamente naturiste pentru un par deteriorat

Diana Gherasim

Dacă până acum ai frecventat saloanele de înfrumusețare, ai cumpărat măști scumpe pentru a soluționa problema părului deteriorat, iar toate acestea au avut fie rezultate nu îndeajuns de satisfăcătoare, fie repercursiuni grave asupra bugetului tău, află că în bucătăria ta există cele mai simple și eficiente tratamente naturiste pentru un păr deteriorat, care te vor scoate din impas și îți vor reda încrederea în șarmul tău irezistibil! Află din acest articol cele mai bune 5 tratamente naturiste pentru un păr deteriorat!

Cauzele părului deteriorat

Zi de zi părul tău este solicitat la maximum, fără ca tu să îți dai seama. Placa de păr, ondulatorul, bigudiurile, uscătorul și periatul recurent sunt doar câteva din elementele care contribuie la diminuarea sănătății și calității firului tău de păr, furându-i strălucirea și vitalitatea.

Părul deteriorat poate apărea din motive variate, care includ atât obiceiuri proaste de îngrijire, cât și stres, căldură excesivă sau afecțiuni subiacente. Iată care sunt cele mai comune cauze ale părului deteriorat:

Dieta nesănătoasă

Anumite vitamine, minerale și substanțe nutritive, precum zinc, fier, acid folic, proteine sau antioxidanți ajută la creșterea părului și previn deteriorarea acestuia. Din acest motiv, este important să te asiguri că îți iei aceste substanțe din dieta zilnică, consumând cât mai multe alimente sănătoase.

Stresul

Studiile au arătat că există o legătură directă între stres și căderea părului. De asemenea, stresul poate duce la ruperea părului. Acest lucru se întâmplă deoarece stresul face foliculii latenți, astfel încât părul care se află la mijlocul unui ciclu de creștere se poate rupe. Prin urmare, sestionarea stresului este esențială pentru păstrarea unui păr mai sănătos.

Uscăciunea

Părul foarte uscat poate fi unul dintre precursorii deteriorării și ruperii. Acesta poate fi cauzat de o varietate de factori, inclusiv vreme uscată, umiditate scăzută și căldură prea mare.

Hipotiroidismul

Această afecțiune apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Tiroida joacă un rol important în menținerea funcționării corpului, inclusiv metabolismul, ritmul cardiac și chiar creșterea părului.

Persoanele cu tiroida scăzută se pot confrunta cu deteriorarea excesivă și căderea părului, în special sub duș sau după periaj. Dacă ai păr uscat, deteriorat, combinat cu energie scăzută, creștere bruscă în greutate și depresie, ar fi bine să mergi la un control să vezi dacă ai probleme cu tiroida.

Tulburări de alimentație

Tulburările de alimentație pot duce la deteriorarea părului deoarece provoacă malnutriție. În astfel de cazuri, foliculii de păr nu au nutrienții de care au nevoie pentru a produce păr nou. Chiar și firele de păr noi se rup la mijlocul ciclului de creștere.

Tulburările de alimentație pot duce la consecințe și mai grave și necesită tratament medical.

Daune termice

Femeie care se coafează
Sursa foto: Pixabay.com

Temperaturile extreme pot deteriora cuticula, astfel că atunci când folosești prea mult uscătorul de păr, placa sau ondulatorul, poți crea daune podoabei tale capilare.

O modalitate de a preveni deteriorarea generală din cauza căldurii este să oferi părului tău o pauză de la toate instrumentele de coafat. De asemenea, este recomandat să folosești instrumentele de coafare ceramice, deoarece acestea se încălzesc mai uniform, astfel încât nu va fi nevoie să le utilizezi în mod repetat pe aceleași secțiuni de păr. În plus, este important să-ți protejezi părul aplicând spray antitermic înainte de a folosi căldura.

Greșeli care duc la deteriorarea părului

Deși ne dorim să avem un păr sănătos, avem multe obiceiuri în rutina noastră de îngrijire care mai mult ne dăunează decât ne ajută. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli care duc la deteriorarea părului:

Vopsitul sau decolorarea părului

Pentru a prinde culoarea foarte bine, vopseaua de păr sparge bariera de protecție a părului. În timp, părul își pierde din strălucire și se deteriorează mai mult. În plus, vopseaua permanentă poate interacționa cu scalpul și poate provoca dermatită de contact. Specialiștii recomandă extinderea intervalului dintre sesiunile de vopsire la 8-10 săptămâni, dacă este posibil. Între timp, încearcă o mască de păr care să-ți protejeze mai mult părul. Citește mai jos pentru a vedea cele mai bune 5 tratamente naturiste pentru părul deteriorat.

Citește și: Cum să te vopsești acasă fără să îți strici părul - reguli simple pe care trebuie să le respecți

Spălarea excesivă

Dacă ai pielea grasă, este mai probabil să ai producție în exces de sebum (ulei natural) în scalp. Acest lucru poate duce la tentația de a-ți spăla părul mai des decât este necesar. Nu exagera cu spălatul pe cap și asigură-te că folosești corect șamponul și balsamul. Șamponul se aplică ușor la nivelul scalpului, iar balsamul doar pe firul de păr, nu și scalp.

Uscarea necorespunzătoare cu prosopul

Femeie cu prosop în cap
Sursa foto: iSTock.com

Frecarea excesivă a părului ud cu prosopul îți poate dăuna deoarece când este ud, părul este mai vulnerabil și, prin urmare, mai predispus la rupere. În loc să freci părul cu prosopul, tamponează-l doar și apoi înfășoară-l în jurul părului ca să se absoarbă apa.

Legarea părului prea strâns cu elastice

Problema cu părul prea strâns este că îți trage scalpul și cuticulele părului. Este important să mai lași părul să respire din când în când, purtându-l liber pe spate sau, dacă vrei să-l prinzi, nu strânge prea tare. De asemenea, asigură-te că porți elastice speciale pentru păru, nu benzi de cauciuc care îți pot deteriora părul.

Pieptănarea incorectă

Specialiștii recomandă să-ți piepteni părul doar atunci când îl coafezi. Unele studii au descoperit că periajul mai rar a dus la reducerea căderii părului la femei. Este important să folosești piepteni cu dinți largi pentru a preveni ruperea și peria doar atunci când părul este uscat. Evită periile din plastic și încearcă în schimb o perie cu peri naturali.

Tratamente naturiste pentru părul deteriorat

1. Masca de păr cu ou

Femeie roșcată cu păr sănătos
Sursa foto: iStock.com

Oul face minuni pentru părul deteriorat, fiind o sursă importantă de proteine și grăsimi bune, care îți hrănesc părul. În plus, albușul conține enzime care ajută la curățarea completă a firului de păr și a scalpului. Dacă ai părul uscat, folosește în special gălbenușul de ou o dată sau de două ori pe lună, iar dacă ai părul mai uleios și observi că se îngrașă foarte ușor, optează doar pentru albușul de ou, din care îți poți face o mască la fiecare două săptămâni.

Masca de păr cu gălbenuș de ou este foarte simplu de realizat. Amestecă, într-un bol, gălbenușul de la un ou cu o lingură de miere și bate bine, până când obții o pastă omogenă, pe care o aplici pe părul proaspat spălat, începând cu rădăcinile. Lasă masca pe păr timp de 20 de minute, apoi clătește-te bine cu apă călduță și șampon. În cazul în care consideri că oul are un miros neplăcut, poți să adaugi câteva picături de zeamă de lămâie.

2. Mască de păr cu smântână sau iaurt

Utilizarea zilnică a plăcii de păr sau a ondulatorului, precum și gradul înalt de poluare din orașe conduc la o deteriorare vizibilă a părului, de aceea masca din smântână sau iaurt este perfectă pentru a-l curăța și hidrata, în așa fel încât să își recapete vitalitatea. Folosește o jumătate de ceașcă de smântână sau iaurt pentru a face un masaj delicat părului și lasă masca să acționeze timp de 20 de minute. Clătește apoi cu apă ușor călduță și cu șampon. Aplică această mască o dată la două săptămâni, pentru a obține efecte vizibile..

3. Mască de păr cu maioneză și avocado

Compusă din ulei și ou, maioneza este un element ce are capacități maxime de hidratare a firului de păr, iar în amestec cu fructul de avocado, bogat și el în grăsimi bune, aceasta reprezintă un tratament naturist foarte eficient pentru părul deteriorat. Amestecă trei lingurițe de maioneză cu jumătate de fruct de avocado zdrobit, astfel încât să obții o cremă omogenă, pe care o aplici preponderent pe vârfuri. Lasă masca cu avocado să acționeze timp de 15 minute, apoi clătește cu apă călduță și spală părul cu șampon.

4. Mască de păr cu miere și ulei de măsline 

Femeie cu păr frumos
Sursa foto: iStock.com

Mierea este panaceul universal, iar tu o poți folosi cu toată încrederea atunci când constați că părul tău este uscat, deteriorat de caldura de afară și de acțiunea diverselor produse de păr. Acest tratament naturist pentru păr deteriorat ce conține miere, este mult mai eficient dacă adaugi ulei de măsline, care te va ajuta să aplici și să îndepărtezi mai ușor masca.

Amestecă jumătate de ceașcă de miere cu 1-2 linguri de ulei de măsline, apoi aplică masca pe părul umed și las-o să acționeze timp de 15 minute, după care îndepărteaz-o cu apă călduță. Aplică acest tratament o dată pe lună și oferă-i părului tău o notă de prospețime!

5. Mască de păr cu ulei de ricin

Uleiul de ricin este recomandat în special atunci când te confrunți cu o cădere masivă a părului sau când firul de păr este foarte firav și se rupe ușor. Masca de păr cu ulei de ricin este foarte ușor de preparat și rezultatele așteptate nu vor întârzia să apară! Amestecă o sticluță de ulei de ricin cu un gălbenuș de ou, o lingură de măsline și puțină zeamă de la o lămâie. Aplică masca pe părul uscat și las-o să acționeze timp de 60-90 de minute, apoi clătește bine.

Renunță la măștile de păr scumpe, care nu au efectele scontate și încearcă aceste tratamente naturiste pentru un păr deteriorat, ce sunt "faimoase" pentru minunile pe care le fac pentru păr!

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com

Surse articol: Healthline.com

Articolul urmator
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Ce culoare de păr ți se potrivește în această primăvară?
Incepe quiz
Ce culoare de păr ți se potrivește în această primăvară?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (232)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.