Ce inseamna o durere in partea stanga: cauze si tratament

Ce inseamna o durere in partea stanga: cauze si tratament

Redactor Alexa Galgau

Zona abdominală este predispusă la multe tipuri de durere din cauza sistemului digestiv și a organelor vitale din această regiune a corpului. Disconfortul poate să fie unul general sau unul focalizat pe anumite porțiuni. În cazul în care ai o durere în partea stângă a corpului, găsirea unui diagnostic depinde foarte mult de celelalte simptome, deoarece sunt multe posibile cauze ale acestei neplăceri.Află din acest articol ce se ascunde în spatele unei dureri în partea stângă și când este cazul să programezi o vizită la medic!

Ce organe se află în partea stângă?

Partea stânga a abdomenului găzduiește câteva organe vitale și o parte a sistemului digestiv, dar și terminații nervoase, artere, mușchi și coaste. Oricare dintre acestea se poate inflama sau răni, provocând dureri.

Iată organele care pot fi la baza disconfortului tău în partea stângă a corpului:

Plămânul stâng  

Plămânii fac parte din aparatul respirator. Ei iau oxigen și elimină dioxid de carbon. Sunt alcătuiți dintr-un material spongios și sunt localizați în interiorul cutiei toracice. Plămânii nu au foarte mulți receptori pentru durere, prin urmare problemele cu plămânii apar cu simptome precum tusea și dificultăți de respirație.

Inima

Inima ta se află în mijlocul pieptului, la stânga. Inima pompează sânge în corp prin mai multe vase de sânge. Sângele furnizează oxigen creierului și restului corpului și apoi revine pentru a prelua oxigen nou prin plămâni. Multe persoane se sperie când au dureri în partea stângă la inimă deoarece cred că este vorba de un atac de cord, însă acest lucru nu este neapărat adevărat. Atacul de cord este însoțit și de alte simptome precum dificultăți de respirație, transpirație, dureri în umăr, spate, amețeli, stare de vomă etc.

Glanda suprarenală

Există 2 glande suprarenale, una situată deasupra fiecărui rinichi. Glanda suprarenală are o formă triunghiulară, este mică, dar esențială pentru reglarea sistemului imunitar, a metabolismului și a altor funcții vitale. O criză suprarenală este o afecțiune care pune viața în pericol. Cauzele includ deteriorarea glandelor suprarenale și alți factori de stres, iar simptomele includ: dureri abdominale, oboseală și slăbiciune.

Splină

Splina este localizată sus pe diafragmă și în spatele coastelor superioare din stânga. Are dimensiunea pumnului și face parte din sistemul limfatic, având rolul de a filtra sângele. Practic, splina reciclează celulele roșii din sânge și trimite celulele albe din acolo unde este nevoie pentru a ajuta la prevenirea și gestionarea infecțiilor. Splina produce, de asemenea, substanțe care ajută la reducerea inflamației și promovează vindecarea.

Durerile de splină din partea stângă pot fi cauzate de diverse infecții, însă splina mai poate provoca dureri în timpul efortului fizic intens. Unii specialiști spun că fluxul sanguin crescut în ficat și splină este cauza pentru durerile pe părțile laterale ale abdomenului. Alții sugerează că durerea este cauzată de organele interne în timp ce trag în jos diafragma.

Rinichi

Rinichii sunt în formă de fasole și au mărimea unui pumn. Rinichiul stâng este de obicei puțin mai mare decât cel drept. Rolul rinichilor este foarte important. Ei filtrează și ajută la eliminarea deșeurilor, contribuie la menținerea echilibrului sărurilor și mineralelor din sânge. De asemenea, rinichii produc hormoni care sunt importanți în controlul tensiunii arteriale și în producerea globulelor roșii.

Durerile de rinichi se pot simți în partea din față, cu iradiere în spate și sunt însoțite și de alte simptome, precum: amețeală, oboseală și probleme urinare.

Stomac

Stomacul este situat în partea superioară, mijloc-stânga a abdomenului, în fața splinei, sub și în spatele ficatului. De obicei, stomacul nu dă dureri în partea stângă. Acestea pot fi cauzate de gaze intestinale sau probleme ale colonului.

Pancreas

Pancreasul este o glandă care se află sub și în spatele stomacului. El produce enzime care să ajute la procesarea alimentelor în intestinul subțire. Pancreasul poate provoca dureri resimțite în partea stângă sus sau mijlocul abdomenului în cazul în care există afecțiunea numită pancreatită. La pancreatită, durerea se poate agrava în câteva minute după consumul unor alimente cu conținut ridicat de grăsimi, apoi devine constantă și severă, durând câteva zile.

Ficat

Cea mai mare parte din ficat este situată în partea stângă, în fața stomacului. Ficatul este implicat în multe funcții ale organismului, inclusiv reglarea metabolismului, furnizarea energiei și eliminarea toxinelor. De obicei, ficatul nu provoacă dureri decât în faze târzii ale unor boli grave precum hepatită sau ciroză.

Colon

Colonul este cunoscut și sub numele de intestinul gros și are o formă de U cu susul în jos peste intestinul subțire. În dreapta este colonul ascendent, iar în partea de sus este colonul transvers și descendent. Colonul depozitează deșeurile până sunt eliminate prin mișcări intestinale. Durerile în partea stângă în colon sunt provocate, de obicei, de diverticulită, o boală cauzată de inflamația sau infecția diverticulilor, niște pungi mici, bombate care se formează în intestin.

Organe reproductive

La femei, în partea stângă se află ovarul stâng și trompa uterină stângă, iar la bărbați testiculul stâng.

Tipuri de durere în partea stângă

Înainte de toate, atunci când simți un disconfort în partea stângă a corpului, trebuie să îți dai seama cu ce tip de durere te confrunți. Iată o clasificare ajutătoare în acest sens:

- durere ușoară;

- durere ascuțită și puternică, care apare brusc;

- durere ușoară care devine tot mai intensă într-o perioadă de timp mai lungă;

- durere prelungită, care variază în intensitate;

- durere cronică, ce poate durea luni sau chiar ani de zile. 

Durere în partea stângă: posibile cauze

Femeie cu durere în stânga
Sursa foto: iStock.com

Având în vedere cât de "aglomerat" este abdomenul, este foarte greu să pui un diagnostic numai în funcție de localizarea durerii, mai ales dacă aceasta este difuză. Ca să îți faci, totuși, o idee, iată câteva posibile cauze ale durerii în partea stângă a corpului:

1. Toxiinfecția alimentară: însoțită, de asemenea, de vărsături și febra, în special în cazurile grave.

2. Constipație: când digestia la nivelul intestinului este îngreunată, apare o senzație de apăsare abdominală și uneori chiar durere în partea stângă. Constipația poate fi prevenită printr-un regim bogat în legume și fructe și cu suficiente lichide. 

3. Pietre la rinichi: această problemă este una foarte des întâlnită, atât la femei, cât și la bărbați, durerile severe în zona abdominală fiind provocate de trecerea pietrelor sau nisipului prin uretră, în procesul de eliminare. Alte simptome specifice sunt: dificultatea de a urina, usturimea la urinare, durerile de spate sau în zona lombară și reținerea apei în corp. 

4. Abcesul mușchiului psoas: o infecție a acestui mușchi abdominal poate să ducă la apariția puroiului și a durerii în partea stângă a abdomenului, însoțite de umflarea acestuia în zona respectivă. 

5. Chistul ovarian: durerea va fi localizată în abdomenul inferior și se poate răspândi și în alte regiuni ale corpului, de exemplu în zona coapselor. Durerea cauzată de chistul ovarian este acută și subită. 

6. Gazele intestinale: acesta este unul dintre cele mai frecvente motive ale durerii în partea stângă. Disconfortul poate fi însoțit de sunete intestinale puternice și, de obicei, dispare în momentul când gazul este eliminat.

Durerea în stânga, sub coaste: ce înseamnă?

Coastele din partea stângă protejează organele care stau sub ele, cum ar fi inima și stomacul. Durerea în această zonă poate fi cauzată de răni, infecție sau o afecțiune subiacentă. Se poate simți ascuțită, ca un junghi sau surdă și dureroasă. De cele mai multe ori, o astfel de durere are o cauză benignă, tratabilă. Foarte rar, este provocată de un atac de cord.

Iată cele mai comune cauze pentru durerea în partea stângă, sub coaste:

Costocondrita. Aceasta este inflamația cartilajului care atașează coastele de stern. Poate fi provocată de: infecție, leziune sau tuse severă.

Răni sau coaste rupte. Dacă ai o coastă învinețită, vei simți o durere în piept, care este mai gravă atunci când inhalezi sau te miști. Când o coastă este ruptă, durerea este probabil să fie severă.

Afecțiuni gastrice sau intestinale. Acestea pot fi: simptomul sindromului iritabil, gastrită sau pancreatită.

Splină mărită sau ruptă. În caz de splină mărită, durerile sunt însoțite de balonare, senzația de plin chiar și după ce mănânci foarte puțin. La o ruptură de splină, poți avea și: vedere încețoșată, amețeală, hipotensiune și senzația de vomă.

Pietre la rinichi. Acestea sunt depozite de calciu și sare întărite. Ele pot provoca dureri pe măsură ce ies din rinichi și se îndreaptă spre vezica urinară. Alte simptome pot fi: senzația de urinare, însă urina este puțină, urină sângeroasă sau tulbure, durere în lateral care iradiază în partea din față a corpului.

Alte afecțiuni care cauzează dureri în partea stângă sub coaste pot fi: pericardită (inflamarea sacului din jurul inimii- pericard) sau pleurezie (inflamarea țesutului care înconjoară plămânii).

Cum se simte durerea de colon?

Durerea de colon se poate simți ca gaze, balonare sau dureri de stomac. De obicei, durerile de colon sunt însoțite de oboseală, constipație sau diaree. 

Colonul este predispus la inflamație și tulburări inflamatorii care pot fi declanșate de:

  • cure de slăbire
  • stres
  • stil de viață nesănătos
  • Medicamente

Există însă, și tulburări gastro-intestinale care pot provoca dureri de colon, și anume:

Colita ulceroasă: această afecțiune provoacă durere în partea finală a intestinului gros care duce la rect.

Boala Crohn: durerea în partea stângă este cel mai frecvent simptom, această afecțiune fiind adesea confundată cu altele digestive. 

Blocaj intestinal: disconfortul este imposibil de ignorat, iar alte simptome relevante sunt: incapacitatea de a defeca, vărsăturile și senzația de presiune puternică în abdomen, durerile fiind adesea insuportabile.

Diverticulita: aceasta cauzează dureri în partea finală a colonului. Alte simptome pot include: febră, balonare sau diaree.

Sindromul colonului iritabil: o afecțiune foarte frecventă în ziua de azi, ea mai include si simptome ca balonarea, fecalele dure, senzația de disconfort la mișcare. 

Cancer de colon: zona afectată poate să producă dureri în partea stângă a abdomenului, conducând și la constipație, lipsa apetitului și letargie. 

Având în vedere că acestea sunt doar câteva dintre cauzele durerii în partea stangă, este clar că numai un doctor poate să pună un diagnostic corect, bazându-se pe istoricul tău medical și pe alte simptome care apar. Atunci când durerea este ușoară și trece repede, nu este cazul să îți faci probleme. Când însă observi că devine o problemă recurentă, este recomandat să faci o ecografie abdominală, pentru a identifica cauzele. 

Tratamentul depinde de afecțiunea care stă la baza durerii, fiind imposibil de stabilit fără un diagnostic concret. Cu alte cuvinte, dacă ai aceasta problema deranjantă, nu prea ai cum să scapi de vizita la medic. 

În concluzie, durerile în partea stângă sunt destul de frecvente, mai ales printre femei, care sunt mai predispuse la afecțiuni digestive și ale sistemului reproducător. Este esențial să nu ignori acest simptom, în special dacă disconfortul este tot mai mare. 

Citește și: Durerea în dreapta: cauze, simptome și tratament

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.com, Medicalnewstoday.com

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?
Incepe quiz
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (279)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.