Coacăze roșii: beneficii, metode de consum și efecte adverse

Coacăze roșii: beneficii, metode de consum și efecte adverse

Redactor Raluca Margean

Coacăzul roșu este un arbust mic, originar din Europa și Asia. Este cunoscut, în principal, pentru fructele sale comestibile, dulci-acrișoare, ce au multe beneficii pentru sănătate. Află cum se consumă coacăzele roșii, ce rețete delicioase poți prepara cu aceste fructe, ce beneficii oferă organismului tău, dar și ce contraindicații au!

Ce sunt coacăzele roșii? 

Cunoscut sub denumirea științifică Ribes rubrum, coacăzul este un arbust mic din familia Grossulariaceae. Crește până la maxim 1.5 metri, este rezistent la frig și prosperă într-un sol bogat organic, cu umeditate medie și bine drenat. Coacăzul se regăsește în principal în Europa Centrală și de Nord, dar și în Asia. Este cultivat pe scară largă pentru fructele sale dulci-acrișoare, care se numesc coacăze roșii, strugurei sau rozinchine.

Ciorchine de coacăze roșii
Sursa foto: Pixabay.com

Fructele au culoarea roșu aprins, sunt mici, rotunde și cresc în formă de ciorchine. Diametrul fructelor este de aproximativ 8-12 mm, iar pe un ciorchine se află în general până la 10 boabe. Fructele au semințe.

Beneficiile coacăzelor roșii

Coacăzele roșii sunt o sursă excelentă de antioxidanți, precum vitamina C și mangan. Antioxidanții protejează corpul de efectele stresului oxidativ, ceea ce poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și prevenirea bolilor. Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale consumului de coacăze roșii în mod regulat:

Îți fac pielea frumoasă

Coacăzele roșii sunt bogate în nutrienți benefici pentru piele, adică vitaminele din complexul B și vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic care luptă chiar și inversarea deteriorării celulelor pielii cauzate de radicalii liberi. Aceste vitamine ajută, de asemenea, la regenerarea celulelor pielii și promovează vindecarea daunelor cauzate de razele UV.

Stimulează formarea globulelor roșii din sânge

Coacăzele roșii sunt o sursă bună de fier, care este esențial pentru formarea globulelor roșii din sânge. Globulele roșii reprezintă aproximativ 40 - 45% din compoziția totală a sângelui și au rolul de a transporta sângele și alte nutrienți către diverse celule și organe din corp.

Susțin sistemul imunitar

Grație conținutului bogat de vitamina C, coacăzele roșii ajută la întărirea sistemului imunitar. Consumul regulat de coacăze roșii ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor virale și bacteriene, dar altor boli mai serioase, inclusiv cancer. Vitamina C joacă un rol antioxidant în tractul respirator, fiind de folos împotriva astmului. De asemenea, are proprietăți anti-histaminice, care previn și reduc efectele alergiilor.

Combat constipația

Coacăzele roșii conțin o cantitate destul de mare de fibre, care promovează mișcările intestinale regulate și prin urmare, combat constipația. Studiile au arătat că fibrele ajută la absorbția apei în tractul digestiv inferior și la eliminarea reziduurilor.

Susțin sănătatea inimii

Potasiul prezent în coacăzele roșii este un mineral benefic pentru sănătatea cardiovasculară. El ajută la prevenirea și reducerea hipertensiunii arteriale și scăderea riscului de accident vascular cerebral. În plus, potasiul este benefic și pentru alte organe ale corpului, inclusiv rinichi.

Susțin pierderea în greutate

Coacăzele roșii au proprietăți diuretice, antipiretice, sudorifice și laxative. În plus, au un conținut scăzut de calorii (doar 63 pe cană), sunt sărace în grăsimi și bogate în fibre alimentare, ceea ce le face alimente ideale pentru pierderea în greutate. Fibrele te fac să te simți sătulă mai repede, astfel încât să mănânci mai puțin.

Bol din lemn cu coacăze roșii
Sursa foto: Pexels.com

Alte întrebuințări medicinale ale coacăzelor roșii includ:

1. Decoctul din coacăze roșii poate fi folosit extern pentru a ameliora simptomele reumatismului sau în cataplasme pentru a ameliora entorsele și a reduce durerea cauzată de luxații.

2. Ceaiul făcut din frunze uscate de coacăze roșii poate ameliora simptomele gutei sau ca o soluție de gargară pentru infecțiile bucale.

3. Fructele sunt folosite în măști cosmetice pentru revigorarea pielii obosite și fără strălucire. Coacăzele roșii s-au dovedit, de asemenea, eficiente în ameliorarea unor afecțiuni ale pielii, inclusiv eczemele și acneea.

4. Vinul făcut din coacăzele roșii a fost utilizat pentru afecțiunile vezicii biliare.  Coacăzele roșii ajută la purificarea sângelui și îmbunătățesc textura pielii. Coacăzele roșii pot vindeca rănile, prevenind astfel infecțiile septice. Ele pot fi folosite pentru a trata arsurile ușoare.

Cum poți consuma coacăzele roșii?

Prăjitură cu coacăze roșii
Sursa foto: Pixabay.com

Coacăzele roșii pot fi consumate crude sau folosite pentru suc, gemuri, jeleuri sau dulcețuri. Se pot prepara diverse prăjituri, de exemplu ca umplutură pentru tarte (împreună cu cremă de vanilie) sau ca budincă. În țările de limbă germană, siropul din coacăzele roșii este amestecat cu apă minerală și savurat ca o băutură răcoritoare numită "Johannisbeerenschorle". Gemul de coacăze roșii poate fi folosit în diverse mâncăruri, ca sos.

Coacăzele roșii se păstrează în frigider timp de până la o săptămână. De asemenea, pot fi congelate pentru a fi folosite când nu sunt în sezon.

Idei de rețete cu coacăze roșii

De la fripturi până la budinci sau înghețată, coacăzele roșii pot fi integrate în multe feluri de mâncare. Iată 3 rețete delicioase pe care să le încerci și tu:

Piept de rață cu coacăze roșii

Poți pregăti un sos delicios din coacăze roșii pentru a oferi o aromă deosebită mâncărurilor tale. Îți prezentăm mai jos un sos excelent care merge de minune cu piept de rață.

Mâncare de rață pe o farfurie albă
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • 4 piept de rață (aproximativ 4x 140 g)
  • Pudră cu 5 condimente
  • 1 ceapă roșie mică, tocată
  • 1 măr verde mic, fără coajă, tocat
  • 1 cățel de usturoi gras, tocat
  • 1 lingură rădăcină de ghimbir proaspăt tocat
  • 1 ardei iute roșu proaspăt, tocat (opțional)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 100 ml oțet de vin roșu
  • 2-3 linguri de zahăr
  • 140 g coacăze roșii proaspete sau congelate
  • 2 linguri oțet balsamic

Mod de preparare:

  1. Într-o tigaie cu puțin ulei, prăjește ușor ceapa, mărul, usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute, timp de aproximativ 10 minute până se înmoaie.
  2. Toarnă oțetul și lasă până scade la jumătate. Adaugă 100 ml de apă și zahăr după gust.
  3. Gătește până scade cu două treimi și se îngroașă, apoi amestecă coacăzele roșii și oțetul balsamic. Mai lasă apoi la fiert încă 5 minute.
  4. Folosind un cuțit ascuțit, curăță de grăsime pieptul de rață, apoi freacă-l cu sare și pudra cu cinci condimente.
  5. Încinge o tigaie și pune rața, cu pielea în jos. Gătește 5 minute la foc mic spre mediu până când grăsimea începe să se topească. Întoarce apoi rața și asezonează.
  6. Când pielea începe să se rumenească și devine crocantă, după încă 2 minute, îndepărtează excesul de grăsime. Întoarce pieptul și gătește încă 5-8 minute pe partea de carne.
  7. Ia pieptul de pe foc, lasă să stea 5 minute, apoi taie pe diagonală.
  8. Servește cu salată de năsturel.

Budincă de coacăze roșii

Dacă ai chef de ceva dulce și bun, îți recomandăm această rețetă de desert cu coacăze roșii.

Pahare cu budincă de coacăze roșii
Sursa foto: Pixabay.com

Ingrediente:

  • 750 gr boabe de coacăze roșii
  • 2 linguri extract de vanilie
  • 4 linguri de zahăr pudră
  • 200 ml cremă pentru frișcă bătută
  • 200 ml iaurt natural grecesc

Mod de preparare:

  1. Pune două treimi din fructe într-un blender cu 2 linguri de zahăr și amestecă până obții un piure.
  2. Bate crema pentru frișcă până devine tare, apoi adaugă extractul de vanilie și zahărul rămas. Bate până se întărește din nou.
  3. Adaugă iaurtul și piureul de fructe și amestecă bine. Adaugă boabele rămase, lăsând puțin pentru decor, apoi amestecă bine.
  4. Pune în pahare și lasă la frigider câteva minute.

Gem de coacăze roșii

Gemul de coacăze roșii poate fi folosit pe pâine, pentru un mic dejun delicios sau poate fi folosit ca sos în diverse mâncăruri. Iată ce ușor se prepară!

Femeie care ține în mână un borcan de gem de coacăze roșii
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • 1,2 kg coacăze roșii
  • aproximativ 250 ml apă
  • aproximativ 700 – 750 g zahăr granulat

Mod de preparare:

  1. Spală coacăzele și pune-le într-o oală. Adaugă, ar trebui să fie suficientă pentru a acoperi fundul oalei.
  2. Aduce la fiert și gătește ușor timp de aproximativ 20 de minute, amestecând din când în când, până când boabele se descompun și sunt moi.
  3. Trece printr-o sită, apăsând ușor cu dosul unei linguri. Aruncă apoi tulpinile și semințele rămase în sită.
  4. Cântărește piureul de fructe, apoi pune-l într-o oală mare și adaugă exact aceeași cantitate de zahăr. Amestecă bine.
  5. Pune gemul pe foc, amestecând des pentru a ajuta zahărul să se dizolve. Când amestecul ajunge la fierbere, fierbe timp de 4 minute.
  6. Ia oala de pe foc și pune gemul în borcane sterilizate.
  7. Pentru a păstra dulceața mai mult timp, pune borcanele într-o baie de apă fierbinte timp de 5 minute, apoi scoate-le, înfășoară-le într-un prosop de bucătărie și lasă-le să se răcească complet. Depozitează-le apoi într-un loc răcoros.

Suc de coacăze roșii: rețetă 

Un suc natural rece, proaspăt, din coacăze roșu reprezintă un deliciu mai ales în zilele fierbinți de vară. Iată cât de simplă este această rețetă!

Pahar cu suc de coacăze roșii și gheață
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • 3 kg coacăze roșii
  • 9 căni de apă
  • 1 cană de zahăr sau câteva linguri de miere

Mod de preparare:

  1. Pune fructele într-o oală mare și lasă cel puțin ¼ din oală goală.
  2. Toarnă apă în oală, adaugă zahărul sau mierea și fierbe timp de aproximativ 5-10 minute, până când boabele sunt moi.
  3. Lasă amestecul să se răcească, apoi strecoară sucul cu o strecurătoare.
  4. Pune sucul în sticle și depozitează-l în frigider.

Coacăze roșii: contraindicații

În general, coacăzele roșii sunt sigure de consumat, chiar și în cantități mari. Cu toate acestea, unele persoane ar trebui să fie precaute, deoarece pot exista foarte rar, efecte adverse.

De exemplu, persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui, cum ar fi aspirina, ibuprofenul etc., ar trebui să evite coacăzele. De asemenea, pacienții care urmează să aibă intervenții chirurgicale, inclusiv tatuaje, ar trebui să nu consume aceste fructe.

De asemenea, deoarece coacăzele roșii reduc tensiunea arterială, hipotensivii sau pacienții care iau medicamente pentru tensiunea arterială, ar trebui să le evite.

Totodată, consumul excesiv de coacăze poate provoca tulburări gastro-intestinale din cauza conținutului ridicat de vitamina C. Aportul ridicat de vitamina C poate crește, de asemenea, excreția urinară de oxalat și acid uric, care ar putea contribui la formarea pietrelor la rinichi, în special la persoanele cu afecțiuni renale.

Așadar, coacăzele roșii sunt fructe aromate, dulci-acrișoare, cu multe beneficii pentru sănătate. De asemenea, sunt foarte versatile, ceea ce le face potrivite pentru a fi încorporate în diverse feluri de mâncare, inclusiv fripturi, deserturi și dulcețuri.

Citește și: Ce sunt edamamele și ce beneficii au?

Surse foto: Pexels.com, Pixabay.com

Surse articol: bbcgoodfood.comscandicuisine.comwhereismyspoon.cohealthbenefitstimes.com

Articolul urmator
Injecții pentru slăbit: cum funcționează și ce efecte adverse există
Injecții pentru slăbit: cum funcționează și ce efecte adverse există
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - nutritie si boli metabolice

    1. Laptele vegetal: tipuri, beneficii și recomandări (93 vizite)