Ce inseamna cand te mananca sanii: cauze si tratament

Ce inseamna cand te mananca sanii: cauze si tratament

Andreea Gluh, redactor

In fiecare zi, avem de-a face cu diverse simptome, pe care adesea nu le luam in seama. Poate fi o mancarime sau un mic disconfort in orice zona a corpului, incepand cu scalpul si terminand cu calcaiul. De aceasta data, insa, ne vom opri asupra zonei toracelui, mai exact a sanilor. Ti s-a intamplat vreodata sa te confrunti cu o mancarime aparuta din senin, care nu ti-a dat pace o zi intreaga sau chiar o perioada mai lunga de timp? Atunci descopera, in cele ce urmeaza, ce inseamna cand te mananca sanii si ce tratament poti folosi pentru a scapa de problema!

Mancarimi ale sanilor: un motiv de ingrijorare?

Daca in zona sanilor apare o mancarime care se manifesta timp de cateva zile la rand, inseamna ca trebuie sa iti faci o programare la medic. Cum insa exista mai multe cauze pentru care poate aparea problema respectiva, este indicat sa discuti mai intai cu medicul de familie, care, in urma unui control, te va trimite la un doctor specialist si probabil ca iti va da sa efectuezi si o serie de analize.

Iata si cateva cauze pentru care poate aparea o mancarime in zona unuia sau a ambilor sani:

1. De cele mai multe ori, vina pentru aceste senzatii neplacute o poarta hainele. Fie ca este vorba despre sutien, pulover, maiou, camasa sau tricou, cauza poate fi o alergie sau o dermatita de contact, aparuta in urma folosirii unui detergent ori balsam de rufe care contine diverse substante iritante. Consulta un medic dermatolog si intreaba-l daca este nevoie de anthistaminice ori de unguente antifungice pentru a scapa de probleme.

2. Obisnuiesti sa pulverizezi parfum pe pielea din zona sanilor? Atunci acesta poate fi raspunsul la intrebarea "Ce inseamna cand te mananca sanii?". Alcoolul sau alte ingrediente tipice parfumurilor pot duce la aparitia iritatiilor.

3. Unele ciuperci, incluzand aici si Candida, duc la aparitia mancarimilor in zona sanilor. Un dermatolog iti poate pune diagnosticul exact si iti poate prescrie un tratament specific. Este foarte important, insa, ca in aceste cazuri sa mentii o igiena stricta a zonei si sa eviti contactul cu lenjeria confectionata din materiale sintetice, dar sa renunti si la detergentii pentru haine pe baza de chimicale, optand pentru unul bio.

4. Arsurile solare reprezinta o urmare comuna a expunerii pielii la radiatia UV fara a folosi crema cu factor de protectie. Desigur ca, pe termen lung, o astfel de actiune necugetata poate duce la aparitia cancerului de piele, mai ales daca in zona sunt prezente alunitele, dar inainte de toate, poate aparea mancarimea pielii, ca urmare a deshidratarii pielii. Din aceste motive, este bine sa folosesti o crema cu factor ridicat de protectie UV, mai ales daca ai un ten deschis, semn ca organismul tau nu secreta suficienta melanina astfel incat sa fie protejat in mod natural, cel putin partial, de efectele daunatoare ale soarelui.

5. Dupa nastere, femeile se pot confrunta cu mastita, care este o inflamatie a glandelor mamare, un simptom al acesteia fiind mancarimea sanilor, care apoi poate evolua pana la durere. Din acest motiv, este necesara o vizita imediata la medic.

6. Operatiile de marire a sanilor sunt urmate de o intindere fortata a pielii, cauzand manifestarea mancarimilor. Acestea vor disparea insa in timp, pe masura ce corpul se obisnuieste cu schimbarea.

7. Unele medicamente au drept efect secundar pruritul. Acesta se poate manifesta pe intregul corp, ceea ce inseamna ca nici zona sanilor nu este exclusa. Discuta cu medicul tau si cadeti de comun acord pentru schimbarea planului de tratament, daca cel urmat pana acum iti creeaza astfel de neplaceri.  

8. Am lasat pentru final o cauza grava a mancarimii in zona sanilor: cancerul mamar. Desigur ca exista si alte simptome care dau de gandit in acest caz, impunandu-se un set de analize amanuntite. Printre aceste simptome se numara aparitia nodulilor, aparitia rosetii pe o portiune mare sau numai in zona mamelonului, afundarea sfarcului sau modificarea aspectului pielii sanului, care poate capata textura cojii de portocala. Orice astfel de schimbare trebuie sa iti dea de gandit si sa te trimita la medic imediat.

Acum ca ai aflat ce inseamna cand te mananca sanii, analizeaza-ti simptomele si programeaza-te la cabinetul unui doctor pentru a te convinge ca nu te confrunti cu o afectiune serioasa. 

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Ce parere au barbatii despre sanii tai?
Incepe quiz
Ce parere au barbatii despre sanii tai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (47)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.