Cum sa previi cancerul de san prin 8 masuri esentiale pentru sanatatea ta
Cuprins
- 1. Afla densitatea sanilor
- 2. Fa cat mai multa miscare
- 3. Informeaza-te despre istoricul familiei tale
- 4. Evita expunerea la radiatii
- 5. Limiteaza terapia cu hormoni
- 6. Alapteaza-ti bebelusul
- 7. Adopta o alimentatie sanatoasa
- 8. Descopera devreme problema
Iata ce poti face pentru a preveni cancerul la sani, prin cateva masuri esentiale pentru o viata lunga si sanatoasa!
1. Afla densitatea sanilor
Una dintre cele mai noi metode de a te proteja de cancerul mamar este sa afli daca ai mai mult tesut mamar la sani decat tesut adipos. Cancerul este mai greu de detectat la persoanele care au putin tesut adipos, deoarece atat tumorile, cat si tesutul mamar al sanului apar in culoarea alb la mamografie, in timp ce grasimea apare neagra. De asemenea, studiile recente au arata faptul ca sanii densi prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer.
2. Fa cat mai multa miscare
Se pare ca efortul fizic te protejeaza de cancerul de san intr-un mod surprinzator. Un studiu realizat de American Cancer Society a aratat ca femeile care s-au ingrasat cu 15-20 kg dupa varsta de 18 ani au prezentat un risc cu 40% mai mare de a face cancer la san. Cheia acestei concluzii este estrogenul, care pana la menopauza este produs de ovare, iar dupa menopauza provine din tesutul adipos. Astfel, cu cat exista mai multa grasime in corp, cu atat este produs in cantitati mai mari acest hormon. Asadar, respecta o rutina de sport pentru ca organismul tau sa se mentina in forma!
3. Informeaza-te despre istoricul familiei tale
Intre 5 si 10% dintre cazurile de cancer la san sunt ereditare, motiv pentru care trebuie sa faci niste investigatii si sa afli daca ai motive de ingrijorare. Daca ai cazuri de cancer la rudele de gradul I sau II, poti sa faci niste teste genetice pentru a determina genele care ti-ar putea cauza probleme in acest sens. Chiar daca afli ca esti predispusa la cancer la san si esti nevoie sa faci o mastectomie, cel mai important este sa elimini riscul. Ia aminte din exemplu pe care l-a dat actrita Angelina Jolie - probabil ca a fost una dintre cele mai dificile decizii din viata ei, dar sanatatea este pe primul loc!
4. Evita expunerea la radiatii
Este ironic faptul ca mamografia, metoda de descoperire a cancerului la san, reprezinta, in acelasi timp si un factor de risc, din cauza radiatiilor. Totusi, aceasta nu inseamna ca nu ar trebui sa faci controlul regulat. Pentru a evita mutatiile la nivelul ADN-ului, este bine sa te feresti de radiografii, de exemplu. Desigur, daca ai nevoie de un asemenea control si nu exista nicio alta cale de a afla un diagnostic, nu poti sa ignori problema. Important este ca un medic (sau mai multi) sa recomande un astfel de test, nu sa te programezi tu la o radiografie pentru o suspiciune referitoare la sanatate.
5. Limiteaza terapia cu hormoni
Utilizarea, pe termen lung, a terapiilor combinate cu estrogen si progesteron cresc in proportie de 24% riscul de a face cancer mamar. Daca este nevoie sa urmezi o terapie cu hormoni, trebuie ca o data la 6 luni sa reevaluezi decizia impreuna cu doctorul, in functie de istoria ta medicala.
6. Alapteaza-ti bebelusul
Se pare ca femeile care alapteaza in primele 6 luni prezinta un risc cu 10% mai mic sa dezvolte cancer la san. Motivul este ca, in timpul perioadei de alaptare, femeile nu au menstruatie, ceea ce inseamna ca, per total, se reduce numarul de cicluri pe care le au de-a lungul vietii si, implicit, cantitatea de estrogen la care sunt expuse.
7. Adopta o alimentatie sanatoasa
Ai auzit-o de sute de ori si o vei mai auzi foarte des: ceea ce mananci conteaza! Chiar si in cazul cancerului la san, s-a dovedit ca o alimentatie bazata pe fructe si legume, cu o cantitate redusa de carne si cu un dozaj potrivit de fibre poate sa reduca considerabil sansele de imbolnavire. Intr-un studiu realizat la Harvard, femeile care aveau un nivel crescut de carotenoizi in corp, prezentau un risc mai mic cu 19% de a face cancer mamar.
Afla de aici care sunt cele mai bune alimente anti-cancer !
8. Descopera devreme problema
Nu degeaba se recomanda sa iti faci regulat analizele. Atunci cand cancerul la san este in faza incipienta, are o rata de vindecare de 99% (intr-un termen de 5 ani). Daca prezinti un risc mediu de a face cancer mamar, se recomanda sa faci un control si o mamografie o data la un an sau doi, dupa varsta de 50 de ani. Ca sa detectezi orice neregula la nivelul sanilor, trebuie sa iti faci singura cate un control regulat, prin palpare. Orice modificare trebuie semnalata imediat medicului specialist!
Cancerul de san devine mortal doar atunci cand aceasta parte a corpului este neglijata indeajuns incat celulele canceroase sa se raspandeasca. Daca tii la sanatatea ta, ia masurile de mai sus si nu face niciun compromis!