Cinci moduri prin care poți scăpa de dependența de telefon

Cinci moduri prin care poți scăpa de dependența de telefon

Lorena Pintilie

Cea mai periculoasă dependență din ziua de astăzi, cea care afectează sute de mii de tineri, și nu numai, este cea de telefoane mobile. Cunoscută și sub numele de „nomofobie” sau „teama de a rămâne fără telefon”, dependența aceasta poate cauza multe probleme psihologice și sociale.

Experții susțin că dependența de telefon poate duce la diminuarea creativității, anxietate severă, alienare și singurătate, nesiguranță, probleme la locul de muncă sau la școală și relații defecte. Dacă și tu te confrunți cu o astfel de problemă ține cont că există metode prin care să diminuezi impactul pe care îl are telefonul mobil asupra ta. Haide să vedem împreună care sunt căile sugerate de specialiști!

Știai că există o diferență între utilizarea cronică a telefonului și dependența? Însă linia este extrem de subțire, astfel încât, de multe ori, nu putem să distingem dacă cineva folosește telefonul des, dar într-un mod constructiv și sănătos, sau dacă e vorba de o utilizare compulsivă, aproape maniacală.

Diferențe între o folosire sănătoasă și una compulsivă a telefonului mobil

Creșterea timpului petrecut la telefon. Dacă ești o persoană care prin natura jobului sau a școlii e nevoită să folosească des telefonul, dar când ai ocazia să-l lași deoparte, o faci fără să eziți, atunci „relația” dintre tine și telefonul tău este una sănătoasă. Dar, dacă telefonul îți ocupă cea mai mare parte din zi și în fiecare minut simți nevoia să îl verifici, atunci e clar o problemă pe care trebuie să o rezolvi.

Izolarea de prieteni și familie. În momentul în care te izolezi de cei dragi doar pentru a-ți petrece timpul cu telefonul în mână, dând scroll în neștire și navigând pe Internet de parcă ar fi ultima zi în care poți face asta, atunci lucrurile sunt mai grave decât credeai. Cu cât îți vei petrece mai mult timp cu telefonul în mână, cu atât te vei distanța și mai tare de cei dragi. La urma urmei, nimeni nu are nevoie de persoane distante în jurul lor, nu?

Minți în legătură cu folosirea telefonului. Atunci când începi să-i minți pe cei din jur dacă ești întrebat/ă: „Auzi, dar tu de ce tot stai cu telefonul în mână? Nu te poți dezlipi de el?”, iar răspunsul e: „Ce vorbești? Nu sunt toată ziua cu el în mână. Azi de exemplu abia l-am deschis”, dar tu știi prea bine că ți-ai petrecut toată dimineața uitându-te la filmulețe cu pisici, e clar că ai un comportament defensiv față de obsesia ta. Ei bine, chiar vrei să-i minți pe restul, dar mai ales pe tine?

Anxietate, teamă sau panică de a rămâne fără telefon: Te-ai gândit ce s-ar întâmpla dacă ți-ai pierde telefonul? Ai fi supărat/ă pentru că aveai nevoie de el și pentru că te-a costat o sumă considerabilă de bani sau ai fi de-a dreptul distrus/ă? Ce te faci fără prețiosul tău mobil? Hm? Da, anxietatea că ți-ai putea pierde telefonul e o reală problemă și te poate măcina până în punctul în care să cedezi psihic. Ia-o mai ușor! E doar un amărât de aparat!

Irascibilitate dusă la extrem când nu petreci timp suficient cu telefonul. Așa se manifestă și sevrajul, să știi! Atunci când ești într-o întâlnire importantă și a trecut deja jumătate de oră în care nu ți-ai verificat telefonul, simți cum încep să te mănânce palmele, ți se strânge stomacul și mintea îți zboară, apoi răspunzi răutăcios dacă cineva te întreabă „Apă doriți?”. OK, acesta ar fi momentul în care să realizezi că problema e muuult mai serioasă. Stai jos și ia notițe, o să ai nevoie!

Cum să faci mișcare în natură. Idei practice

Fată care privește înspre telefonul ei

Detectarea acestor semne de avertizare la persoanele care sunt cel mai vulnerabile este deosebit de importantă. Printre acestea se numără adolescenții, care sunt cei mai mari utilizatori de smartphone-uri și cei care se confruntă cu o stimă de sine scăzută sau cu un control redus al impulsurilor, dar și cu anxietate și depresie. 

Deși acești factori nu vor duce automat la dependența de telefon, este important să descoperi dacă te afli printre cei vulnerabili și implicit să iei măsuri.

Consecințele dependenței de telefon

Experții sunt de acord că dependența de telefon poate avea multe efecte psihologice negative asupra oamenilor, inclusiv anxietate, nesiguranță, agravarea deficitului de atenție și blocarea creativității. De asemenea, poate duce la performanțe mai slabe la locul de muncă sau la școală și poate avea un impact devastator asupra somnului.

De ce sunt telefoanele atât de captivante?

Smartphone-urile și aplicațiile sunt concepute pentru a crea dependență. Cu acces ușor la informații și la conexiuni sociale, acestea pot fi greu de lăsat din mână. Designul aplicațiilor, cu culori vii, vibrații și sunete, oferă o experiență care îi menține intenționat pe oameni implicați în activitate. De altfel, folosirea telefonului ajută creierul să producă dopamină sau „hormonul fericirii”, după cum mai este numită, iar prea multă dopamină creează dependență față de lucrul care stimulează creierul pentru a o produce. Practic, creierul „se simte bine” în momentul în care stai și te uiți la meme-uri, astfel că produce dopamină, apoi îți inoculează dorința de a continua cu acea activitate pentru a prelungi momentele în care este produs hormonul fericirii.

Regăsită de obicei în interacțiunile sociale, dopamina emite substanțe chimice cu valoare de „recompensă” a comportamentelor ce au dus la sinteza sa. Atunci când social media și Internetul înlocuiesc interacțiunea socială, telefonul devine această sursă de „bucurie”. Ciclul prelungit de verificare a telefonului pentru a obține un impuls de dopamină poate transforma utilizarea sa dintr-o activitate plăcută într-o dependență.

La ce să fii atentă atunci când porți o discuție față în față

Sfaturi pentru a scăpa de dependența de telefon

Din fericire, există multe modalități prin care să reduci timpul petrecut în fața ecranului, fie că te confrunți cu dependența sau pur și simplu vrei să scurtezi timpul petrecut online. Iată cinci sfaturi pentru a începe:

1. Stabilește-ți un obiectiv

Să încerci să petreci mai puțin timp online poate fi al naibii de greu dacă nu ai ce altceva să faci. Tocmai de aceea trebuie să îți găsești un obiectiv. Poate unele persoane își propun să petreacă doar 2 ore pe zi în fața ecranului, în timp ce altele vor încerca să nu mai folosească deloc social media sau să renunțe la conținutul video. Indiferent de obiectivele setate, important este să faci un pas înspre realitate, îndepărtându-te, astfel, de mediul online.

2. Stabilește limite

Multe smartphone-uri îți vor permite să setezi o limită pentru timpul petrecut pe anumite aplicații. Aceasta poate fi o modalitate ușoară prin care să te responsabilizezi și să urmărești mai ușor cantitatea de timp pe care o petreci pe social media, jocuri sau orice altă aplicație.

3. Nu îți lua tot timpul telefonul cu tine

Dependența de telefon este mai gravă atunci când oamenii nu pot rezista fără să aibă telefonul la ei. Încearcă să „uiți” telefonul acasă data viitoare când vei ieși cu prietenii, astfel că „tentația” de a sta cu el non-stop va dispărea, clar, doar nu îl ai la tine. Dacă ți-e prea greu să faci o mișcare majoră, dintr-o dată, începe cu mai puțin, lăsându-l într-o altă cameră pentru o jumătate de oră, de pildă.

4. Găsește-ți hobby-uri care să nu implice un ecran

Înlocuiește timpul petrecut la telefon cu alte activități care îți aduc bucurie. Fă-ți planuri cu cei dragi, ieși în aer liber, citește o carte interesantă, apucă-te de voluntariat, cheamă-ți prietenii la o seară de jocuri de societate, orice, doar lasă telefonul acela în pace! Înlocuiește scroll-ul cu o activitate care să îți ofere dopamina de care ai nevoie.

5. Nu folosi telefonul atunci când nu e nevoie

Stabilește momente specifice în timpul zilei în care să verifici telefonul. În loc să îl scoți de fiecare dată când ai de „umplut” un interval de timp, fie că afli la o coadă, în lift sau ai un moment de liniște, mai bine te uiți în gol și aștepți să treacă cele două minute de „nefăcut nimic”.

persoane imbracate la costum cu telefonul în mână

Smartphone-urile, precum și laptopurile sau tabletele sunt o parte a lumii noastre și e clar că nu ai cum să o ignori, dar nu înseamnă că trebuie să-ți controleze viața. Fii mai atent/ă la ceea ce se află în jurul tău și mai puțin la ceea ce se întâmplă în online. Creează-ți un program strict de navigare și ajută-i și pe cei care au probleme să fie mai conștienți de efectele pe care le poate cauza această dependență. Dependența de telefon este cât se poate de reală și comună, ai grijă de sănătatea ta psihică. Fii ancorat/ă în realitate!

Surse foto: Unspalsh

Surse articol: Love What Matters

Articolul urmator
Semnificația spirituală a bondarului! Ce mesaje încearcă Universul să-ți transmită prin intermediul lor
Semnificația spirituală a bondarului! Ce mesaje încearcă Universul să-ți transmită prin intermediul lor
De ce esti dependenta?
Incepe quiz
De ce esti dependenta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.