Cum trebuie sa te pregătești pentru spovedanie, conform părintelui Vasile Ioana

Cum trebuie sa te pregătești pentru spovedanie, conform părintelui Vasile Ioana

Ramona Jurubita

Spovedania este o taină în care mulți credincioși își găsesc refugiul când își simt sufletul încărcat sau mintea copleșită de tot ce au făcut sau de tot ce li s-a întâmplat. Datorită acestei discuții cu preotul, unii reușesc să se liniștească și să își recapete speranța. Totuși, la spovedanie nu se merge oricum, căci este un proces ce presupune o anumită pregătire.

Părintele Vasile Ioana a explicat, pe înțelesul tuturor, ce ar trebui să facem înainte să mergem la biserică pentru a ne mărturisi păcatele. Nu-ți face griji, căci nu trebuie să depui eforturi prea mari înainte de a-ți deschide sufletul în fața duhovnicului tău și, implicit, în fața lui Dumnezeu. Sunt recomandate 3 zile de post negru, care pot ajuta pe oricine să se interiorizeze și să își dea seama ce are în suflet. Totuși, acest pas nu este obligatoriu.

„E bine să înțeleagă toată lumea că taina spovedaniei este un mare dar pe care Dumnezeu l-a făcut creștinilor!”, a exclamat preotul în emisiunea Vorbește lumea de la Pro TV.

Ai nevoie doar de o discuție cu sinele interior, ca să îți dai seama ce greșeli ai făcut în ultima perioadă. Dacă le conștientizezi pe toate, îți va fi mai ușor să le enumeri în momentul spovedaniei, nu?

„Eu, înainte să mă spovedesc, mă pregătesc. Orice act sfânt trebuie pregătit dinainte. Mereu cu o seară înainte, poate cu două, notez pe coală, mă gândesc de la ultima spovedanie ce am făcut până la zi.”, a povestit părintele Vasile Ioana.

Femeie aflată sub patrafirul preotului, în timpul tainei spovedaniei

Pentru a-i încuraja pe creștinii ortodocși să meargă fără griji la biserică, preotul a oferit și câteva explicații despre cum ar trebui să se ordoneze păcatele, pe categorii. Iată ce ne sfătuiește să facem Vasile Ioana, parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”:

„Ca să ne fie ușor, împărțim păcatele în cele trei mari categorii: păcate cu cuvântul - mă gândesc ce am scos pe guriță. I-am zis în trafic "bine, măi animalule!". Am înjurat, am vorbit urât, ce scot pe guriță, am bârfit, am vorbit răstit - le pun primele. E imposibil să trăiești fără să spui vorbe despre aproape. Mai ales în relația de cuplu, ridicarea tonului, uiți că poți să rănești pe soț, soție. Și, atunci, trec acolo "mi-am jignit soția, soțul, am ridicat tonul". Doamne ferește cu "dracul", să nu spunem niciodată! În Oltenia, este acest folclor "Ce dracu faci?". E groaznic. Dracul fiind malefic imediat ce-ai invocat numele a venit.
Ne amintim toate păcatele cu cuvântul nepotrivite: ton ridicat, mânia, judecata, bârfirea, drăcuit, înjurat. Mai e un păcat: minciuna.

Apoi sunt păcate cu gândul, ce gândim, care e lumea gândurilor noastre. O femeie are 80.000 gânduri pe zi, un bărbat 60.000.
Calitatea vieții unui om e dată de calitatea gândurilor sale. La gânduri ar trebui să scriem gânduri necurate, rele, spurcate, necuviincioase.
Se întâmplă să apară mândria, că-s mai bun, deștept, frumos.
La păcate cu gândul, trecem gânduri deșarte nepotrivite, mândria, orgoliul, încăpățânarea.

A treia categorie sunt păcatele cu fapta. E important să ne gândim la abuzuri față de trup. Trupul e templul duhului sfânt și cel mai ușor păcat e lăcomia pântecelui, transformăm trupul sfânt în depozit de alimente. Abuzul de mâncare cu băutură sunt păcate, abuzul de fumat nu mai spun. La păcatul cu fapta are loc păcatul desfrânării în toate formele lui. Suntem tentați de aceste ecrane care vin spre noi, comerțul împinge rațiunea omului către patimă. Nu ne uităm, aceste imagini influențează, intră în păcatul minții și în nevoia fizică și te clatini. Cele mai prețioase zone ale ființei tale sunt mintea și inima ta.”

Explicațiile părintelui nu se opresc aici! Din dorința de a-i ajuta pe credincioși să se apropie de Dumnezeu, a încercat să îi familiarizeze pe aceștia cu etapa premergătoare spovedaniei. Uite ce trebuie să mai faci, urmând exemplul preotului:

„Iau cele 10 porunci și mă întreb, Îi slujesc lui Dumnezeu, Îl iubesc, mă închin la un idol? Relațiile interumane - sunt certat, supărat cu cineva? Dacă sunt certat cu cineva nu are spor lucrarea mea. Dacă urăști, te asemeni cu demonul. Demonul a căzut din cer pentru că a urât, a fost mândru și a ieșit din ascultare. Spovedania are un secret în fața lui Dumnezeu. Secretul unei spovedanii reușite e de câte ori ai greșit să nu vrei să stai așa.”

Bineînțeles, acest mesaj despre taina iertării păcatelor a venit însoțit și de o recomandare legată de intervalul de timp la care ar trebui repetată. Spovedania nu se face zilnic, dar nici o dată pe an, pentru că se pot întâmpla multe în 12 luni. Ideal ar fi să se meargă mai des la biserica pentru acest pas important. Dar cât de des?

„Eu recomand enoriașilor mei să se spovedească lunar sau la 40 de zile.”, a mai spus preotul Vasile Ioana, potrivit Antena 3.

Vezi cât de ușor este să te pregătești pentru această întâlnire eliberatoare? Ai nevoie doar de sinceritate, asumare și încredere în cel în fața căruia îți mărturisești păcatele.

Biserica Ortodoxă, reguli noi pentru Sfânta Taină a Spovedaniei

Surse foto: Facebook, iStock

Surse articol: Antena3FanatikCiaoYoutube

Articolul urmator
Tată a trei băieți, preotul Vasile Ioana dă sfaturi de căpătâi părinților: „Nu deveniți slugile copiilor!”
Tată a trei băieți, preotul Vasile Ioana dă sfaturi de căpătâi părinților: „Nu deveniți slugile copiilor!”
Ce trebuie sa schimbi la iubitul tau?
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la iubitul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.