Părintele Calistrat ne spune de ce nu trebuie să pupăm icoanele din biserică: „Mi se pare un act de prea multă pietate să descompui cu saliva ta...”

Părintele Calistrat ne spune de ce nu trebuie să pupăm icoanele din biserică: „Mi se pare un act de prea multă pietate să descompui cu saliva ta...”

Ramona Jurubita

Creștinii ortodocși îl admiră pe părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni pentru sinceritatea de care dă dovadă în predicile sale. Întotdeauna spune lucrurilor pe nume și nu ezită să le explice enoriașilor cum ar trebui să se comporte într-un lăcaș de cult.

În numeroasele sale cuvântări, acesta a vorbit și despre interacțiunea credincioșilor cu moaștele sau cu icoanele. Tendința unora este de a le atinge cu mâna sau de a le pupa, fiindcă au impresia că așa îți exprimă cel mai bine credința și smerenia în fața lui Dumnezeu.

Te-ai întrebat vreodată ce părere au înalții bisericii despre acest obicei comun în rândul oamenilor simpli care trec zi de zi prin fața altarului?

Preotul Calistrat Chifan a povestit, așa cum face de fiecare dată, o întâmplare reală care i-a dovedit că ar trebui să fie mult mai atent când interacționează cu astfel de obiecte considerate sfinte. Este vorba despre o experiență pe care a avut-o chiar el la racla Sfintei Cuvioase Paraschiva. A mers să se închine, a atins racla cu moaștele Sfintei și a simțit ceva nemaiîntâlnit, care l-a lăsat fără cuvinte și fără niciun alt fel de reacție.

Iată ce își amintește despre acel moment:

„La Sf Cuvioasă Parascheva mi s-a întâmplat o dată o chestiune inexplicabilă. Nu-s nici înaintevăzător, nici nu mut munții cu rugăciunea, dar punând mâna pe Sfânta, mai mult din curiozitate, cum stau mâinile una peste cealaltă, eu am pus mâna și am simțit fierbinte cum ai pune ca pe un reșou.

Am tras mâna, persoana de lângă mine a văzut, nu și-a dat seama, eu mi-am făcut cruce, m-am făcut că n-am observat, am atins cu fruntea racla de argint și mi s-a părut tot caldă și de atunci niciodată când mă închin la Sfânta nu pun mâna sau nu ating. Iau fesul din cap, ating de raclă și de mâna Sfintei și-l pun în cap și e ca și cum m-am atins de Sfintele moaște.”

Femeie care atinge o icoană cu fruntea

Câte icoane trebuie să ai în casă ca să-ți meargă bine în viață

După acel incident și-a dat seama că nici icoanele nu trebuie atinse într-un mod atât de personal și că buzele credincioșilor nu ar trebui să ajungă niciodată pe chipurile sfinților ilustrați. Iată ce explicație a oferit părintele Calistrat pentru oamenii care vor neapărat să pupe icoanele când merg la biserică:

„Același lucru îl fac și cu icoanele. Ating fruntea ușor. Mi se pare un act de prea multă pietate să stai tu să-ți lași rujul pe sticla de la icoană sau să descompui cu saliva ta compoziția chimică a culorii din care este făcută. Nu este niciun gest de credință superautentică sau un gest de credință mai sfântă decât al altuia sau mai neobișnuit dacă ai atins cu mâna marginea icoanei și ai dus la gură, e ca și cum ai sărutat icoana. Noi căutăm scandal din nimic, ne place să ne isterizăm.”, a mai spus părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni.

@orthodoxy_church #credintaindumnezeu #credinta #biserica #icoane #calistrat #rugaciune ♬ suono originale - crestin_ortodox_

 

Unele persoane sunt de părere că icoanele nu ar trebui sărutate pentru că ele sunt doar obiecte ce ilustrează sfinții și că normal ar fi doar să admirăm imaginile cu aceștia, dar să nu cinstim lemnul din care sunt confecționate mai mult decât este cazul. Practic, unii consideră că icoanele sunt doar niște idoli și cinstirea lor încalcă porunca a doua din Decalog (cele 10 porunci): „Sa nu-ti faci chip cioplit si nici asemanare a vreunui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant! Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti lor.”

Iată ce explicație a oferit preotul Maxim Vlad, slujitor la Catedra Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța:

„Biserica nu cinstește lemnul din care sunt ele (icoanele) confecționate, ci persoanele zugrăvite pe ele. Sfinții sunt cinstiți, iar Iisus este adorat. Sfinții sunt copii ale lui Hristos, vase ale duhului sfânt.”

Nici părintele Cleopa nu încuraja sărutatul icoanelor, mai ales în partea în care era ilustrat chipul sfinților:

„Când va închinați la sfintele icoane, să nu sărutați sfinții pe față, că-i păcat. Nu-i voie. Dacă sfântul este pictat în picioare, îi săruți picioarele, dacă este pictat pe jumătate, îl săruți la partea de jos.”

Trebuie să știi că nimeni nu îți interzice să îți apropii buzele de sfintele icoane dacă așa simți că trebuie să faci. Totuși, există o regulă de care trebuie să ții cont: imediat după Taina Împărtășaniei nu ai voie să săruți nici mâna duhovnicului și nici icoanele.

„Cel ce s-a împărtășit, nu mai are voie să sărute mână preotului. Până nu stai la masă nu mai ai voie să săruți nici sfintele icoane, nimic, că ai primit pe Hristos atunci. După masă poți să săruți mână și sfintele icoane.”, a mai spuns părintele Cleopa.

Tu știai toate aceste detalii? Este interesant să observăm modul în care oamenii adoptă anumite obiceiuri pe care le văd la cei din jur, dar nu discută cu preoții despre adevăratele origini ale acestora.

Ce greșeală facem, potrivit părintelui Cleopa, când ne închinăm la icoanele din biserică

Surse foto: iStock, Pexels

Surse articol: EgoFanatikRomaniatvAdevarul

Articolul urmator
Părintele Pimen de pe muntele Athos despre românii care au animale de companie: „Două mâțe în casă și 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în fața lui Dumnezeu."
Părintele Pimen de pe muntele Athos despre românii care au animale de companie: „Două mâțe în casă și 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în fața lui Dumnezeu."
Ești prea bună pentru această lume?
Incepe quiz
Ești prea bună pentru această lume?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.