Este obligatorie spovedania înainte de nuntă? Ce spune Biserica

Este obligatorie spovedania înainte de nuntă? Ce spune Biserica

Ramona Jurubita

Înainte de a-și uni destinele în fața lui Dumnezeu, cuplurile traversează o perioadă stresantă, căci pun presiune pe ele, în încercarea de a pregăti nunta perfectă. Unii parteneri chiar uită de caracterul spiritual al acestui eveniment, pentru că se axează pe organizarea petrecerii. Totuși, există și perechi de îndrăgostiți care țin foarte tare la tradiții și la rânduielile creștine, astfel că se pregătesc temeinic și pentru slujba propriu-zisă de la biserică.

Un pas pe care se spune că tinerii ar trebui să îl facă înainte de a păși de mână în fața altarului este spovedania, iar spovedania trebuie să fie întotdeauna precedată de câteva zile de post. Aceia care nu sunt familiarizați cu astfel de obiceiuri creștine se întreabă dacă mărturisirea păcatelor înainte de căsătorie este obligatorie și chiar se tem că preoții ar putea refuza să îi cunune dacă sar peste acest pas.

Ce rol are spovedania făcută înainte de căsătorie?

Răspunsul va depinde, în principal, de persoanele pe care le întrebi. Cineva care nu concepe să se abată de la normele nescrise ale bisericii nici nu va îndrăzni să se gândească la omiterea acestui pas. În schimb, o persoană care nu prea merge la slujbe, poate nici nu știe că are posibilitatea „să ceară iertare” pentru păcatele săvârșite înainte de căsătorie.

Potrivit părintelui Costel Bulgaru, viitori miri ar trebui să treacă și prin această etapă, înainte de a începe o nouă viață, în calitate de soț și soție. Iată cum și-a explicat opinia, cu lux de amănunte, în „Sfânta Taină a Cununiei”, publicată la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos:

„Pregătirea mirilor pentru nuntă trebuie să vizeze prioritar viața duhovnicească, pentru că ei nu se vor uni într-un trup decât numai în măsura în care se vor uni, prin împărtășire, cu și în Trupul lui Hristos. Aceasta necesită rugăciune și post, câteva zile sau o săptămână înaintea nunții și pregătirea pentru Sfânta Împărtășanie, prin Spovedanie. Ar fi bine ca la această pregătire să participe și nașii, chiar și părinții, pentru că „rugăciunile părinților întăresc temeliile caselor copiilor”. Astfel pregătiți, mirii vor putea participa la Dumnezeiasca Liturghie, fiind primii care răspund chemării euharistice: „Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste, apropiați-vă”, împărtășindu-se.”

Două femei cu capul acoperit și un bărbat îmbrăcat în cămașă care se roagă într-o biserică

Bineînțeles, Pr. Prof. Costel Bulgaru a dezvăluit și care este scopul spovedaniei care precede nunta, dar și cum ar trebui făcută:

„Mirii trebuie să se spovedească, preferabil la același duhovnic, și cu scopul de a lăsa în urmă trecutul individual, punând astfel bazele unui viitor comun.

Această spovedanie trebuie să fie completă, deoarece este singura ocazie ca lucrurile care ar putea provoca angoase sau sentimente ascunse de vinovăție unul față de altul să fie eliminate prin iertarea pe care Dumnezeu o dă prin mâna preotului duhovnic. Eliberați de un trecut poate împovărător, mirii vor avea deschiderea și libertatea de a se dărui vieții de familie cu toată ființa, punând un început nou, pe bazele dragostei depline, cu grijă ca erori precedente din neștiință sau nebăgare de seamă să nu se mai repete.”

„Taina Sfintei Cununii nu este condiționată de primirea unei alte Sfinte Taine înaintea ei”

Preotul menționat mai sus nu este singura față bisericească de la noi din țară care a vorbit despre acest subiect controversat. Și Protoiereul Gheorghe Colțea a încercat să explice, pe înțelesul tuturor, de ce este necesară mărturisirea păcatelor înainte de punerea pirostriilor. Uite ce a zis la Trinitas TV:

„Un om înțelept știe că atunci când se căsătorește, în viața lui începe o etapă nouă. Și un om înțelept întotdeauna face lucrurile noi prin înnoire. Dacă pleci într-o călătorie și te îmbraci, nu o să pui niciodată haine curate și noi peste un trup nespălat și nepregătit. E foarte important să respecți pe omul cu care urmează să te însoțești. Și e frumos să pleci în această călătorie existențială, care se numește căsnicie, din care se vor naște copii, și în care va trebui să te duci până la mormânt, să pleci curat. E bine să lași în urmă tot ceea ce s-a întâmplat în viața ta. Sigur că da, din punct de vedere al celor rele. Tot la fel de important este să reții cele bune din copilărie și din adolescență, învățăturile pe care le-ai primit și experiențele frumoase de viață.”

Acesta a lămurit și chestiunea „obligativității” acestui pas, spulberând toate miturile conform cărora preoții refuză să cununie persoanele care nu s-au spovedit.

„Dacă respecți ceea ce faci și cu tot dinadinsul te implici în ceea ce se întâmplă în viața ta, te vei spovedi. Nu este neapărat obligatoriu din punctul de vedere al învățăturii Sfintei Biserici, o învățătură dogmatică. Taina Sfintei Cununii nu este condiționată de primirea unei alte Sfinte Taine înaintea ei, decât de Taina Sfântului Botez. Adică trebuie să fii creștin, iar din punct de vedere al bisericii noastre, să fii un creștin ortodox. Dar este bine să fii cuviincios față de ceea ce se întâmplă în viața ta. Deci spovedania face parte din cele care se petrec legate de Taina Sfintei Cununii, din respect față de tine însuți. Este bine să pleci pregătit.”, a mai spus Protoiereul Gheorghe Colțea.

Tu ce părere ai despre acest obicei pe care unele persoane nu îl respectă înainte de a-și jura iubire veșnică în fața lui Dumnezeu?

Cum trebuie sa te pregătești pentru spovedanie, conform părintelui Vasile Ioana

Surse foto: iStock, Freepik

Surse articol: DoxologiaTrinitasAdevarul

Articolul urmator
Este recomandat să consumăm pește cu mujdei? Ce ne spune nutriționistul Cristian Mărgărit
Este recomandat să consumăm pește cu mujdei? Ce ne spune nutriționistul Cristian Mărgărit
Ce fel de nunta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de nunta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.