Povestea uluitoare a părintelui Ilie Lacătușu! A salvat multe vieți și a săvârșit nenumărate minuni după ce sufletul său a trecut la cele sfinte

Povestea uluitoare a părintelui Ilie Lacătușu! A salvat multe vieți și a săvârșit nenumărate minuni după ce sufletul său a trecut la cele sfinte

Ramona Jurubita

Preotul Ilie Lăcătușu are o poveste extrem de interesantă, depănată de oamenii care s-au simțit binecuvântați după ce i-au cerut ajutorul, fie direct, în vremea în care trăia, fie prin rugăciuni, după moartea sa.

Deși nu a fost canonizat, este considerat sfânt, pentru că moaștele sale au fost descoperite intacte la 15 ani de la deces. În 1998, la moartea soției sale, oamenii care au vrut să o îngroape alături au găsit trupul preotului întreg, neputrezit și bine mirositor.

Părintele Ilie Lăcătușu a trăit 74 de ani (1909 - 1983) și i-a slujit Domnului în perioada comunistă. A fost al doilea născut într-o familie cu șapte copii din satul Crăpăturile, județul Vâlcea. Pentru că tatăl său era dascălul bisericii din localitate, s-a apropiat și el de credință. Chiar după terminarea școlii primare, a urmat Seminarul Teologic din Râmnicu-Vâlcea, pe care l-a absolvit cu o Diplomă de Virtute, pe care scria: „Pentru aptitudini sufletești care îl disting între colegii lui”. Din dorința de a-și aprofunda cunoștințele, a mers și la Facultatea de Teologie de la București, între 1930 și 1934.

Icoană cu părintele Ilie Lăcătușu

Pe când era încă student, s-a căsătorit cu învățătoarea Ecaterina Popescu. Aceasta i-a dăruit cinci copii și i-a fost alături până la moarte.

Ilie Lăcătușu a fost hirotonit preot pe 1 septembrie 1934 și de atunci a tot înfruntat provocări menite să îi pună credința la încercare. În ciuda greutăților prin care a trecut, nu a renunțat nicio secundă la misiunea sa: aceea de a duce numele Domnului mai departe.

Pe 19 iulie 1952, a fost arestat și supus la muncă silnică, la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Aproximativ trei luni a muncit pe brânci alături de alți deținuți, până când a fost mutat într-o colonie formată în mare parte din preoți. După alte câteva luni, a fost mutat în închisoarea Târgu Ocna, din cauza stării precare de sănătate. A stat închis acolo încă doi ani, fără o condamnare scrisă, doar pentru că activitatea sa nu era pe placul regimului comunist.

A fost eliberat pe 26 aprilie 1954, dar coșmarul a început din nou pe 1 iulie 1959, când a primit o altă pedeapsă de cinci ani, până la data de 6 mai 1964. Suferința lui nu s-a încheiat odată cu ispășirea condamnării, căci liderii politici i-au stabilit un domiciliu forțat în Bolintinu, unde a fost obligat să lucreze în zidărie.

Abia pe 20 decembrie 1964 a putut să slujească din nou în Biserică, după ce a ajuns în județul Teleorman, în parohia Gârdești. În 1970, părintele Ilie Lăcătușu a fost mutat din nou, de această dată în comuna Răsuceni din Giurgiu, unde a activat până la vârsta pensionării.
Suferințele îndurate în timpul vieții l-au împiedicat să ducă o bătrânețe ușoară, iar problemele de sănătate și-au pus amprenta asupra lui destul de devreme.

A murit pe 22 iulie 1983, la 74 de ani, în Spitalul Panduri din București, moment în care a făcut o profeție. Atunci a cerut ca soția lui să fie îngropată lângă el dacă va deceda la 15 ani distanță. Trupul lui a fost înmormântat în Cimitirul Adormirea Maicii Domnului, din București, mai exact în Giulești, în cripta familiei sale.

Cripta Sfântului Părinte Ilie Lăcătușu înconjurată de credincioși
Cripta Sfântului Părinte Ilie Lăcătușu

În 1998, fix la 15 ani distanță, mama copiilor săi a murit, exact așa cum a prezis. Mare a fost surprinderea groparilor când au vrut să o așeze și pe ea lângă osemintele lui. Aceștia au constatat că trupul preotului nu era deloc putrezit, ci doar deshidratat și mirosea frumos, deși nu fusese îmbălsămat.

După descoperirea moaștelor intacte, creștinii au considerat că părintele este un sfânt și că ar trebui canonizat, fapt care nu s-a întâmplat până în prezent. Totuși, credincioșii merg la cripta lui pentru a se ruga și pentru a-i cere ajutorul.

Interesant este că există o mulțime de mărturii ale celor care susțin că rugăciunile lor au fost ascultate și că părintele Ilie Lăcătușu i-a ajutat să iasă din necazuri.

Blestemul de la Frăsinei - de ce le este strict interzis femeilor să calce pragul mănăstirii

Minunile preotului Ilie Lăcătușu

Iată câteva fragmente extrase din cartea „Viața, minunile și acatistul Părintelui Ilie Lăcătușu”, apărută la editura Areopag.

„Mă numesc Beucă Tudora-Marinela, am treizeci și nouă de ani, sunt căsătorită și am doi băieți, unul de șaisprezece, celălalt de doisprezece ani.

În urmă cu patru ani, băiețelul meu de doisprezece ani, cel mic, a fost diagnosticat cu prolaps anal și urma să‑l operez, dar, o, minune! Venind la părintele Ilie Lăcătușu, nu a mai fost necesar să-l operez, deși fusese diagnosticat de patru chirurgi și internat pentru investigații. S-a făcut bine. Atunci era în viață doamna Sabina, fiica părintelui, care mi-a zis că n-o să-l operez.

În urmă cu nouă ani, în 2002, am fost în șomaj și nu mai aveam spor la nimic. Nu mai aveam bani de chirie, nici de pâine sau mâncare și, ducându-mă la părintele Ilie Lăcătușu, am găsit serviciu, a venit soțul cu bani. Tot cu ani în urmă plângeam la părintele Ilie, mă rugăm și îi spuneam că nu am bani nici de bilete de tramvai ca să vin la el și, întorcându-mă de la el, pe drum, în interiorul cimitirului, la o cișmea, am găsit trei bilete de tramvai, intacte.

Acum am fost în șomaj și, negăsind de lucru, am venit la părintele Ilie Lăcătușu, m-am rugat și am găsit serviciu.” - (Beuca Tudora – Marinela)

„Mă numesc Ramona și locuiesc în provincie. L-am descoperit pe Sfântul Ilie Lăcătușu căutând pe internet cu disperare o ieșire grabnică din problemele grave cu care mă confruntam (diabet, obezitate, pancreatită), epuizare psihică, lipsa banilor și a unui loc de muncă. Sfântul Ilie a vrut ca eu să-l cunosc pe C., un om inteligent și minunat, care m-a ajutat să duc rugăciunea la părintele printr-o scrisoare. Menționez că nu am avut bani să ajung la București.

Acum mă aflu în Anglia la muncă. E un job pe placul meu și cu reușită, datorită ajutorului primit de la Părintele Ilie. Va îndemn pe toți să cereți ajutor acestui mare sfânt, a cărui rugăciune este neîncetată, așa cum a fost și când se afla în închisorile comuniste: era un om care vorbea foarte puțin și făcea foarte mult. Dumnezeu și Sfântul Ilie Lăcătușu să vă ajute pe toți.” - (Ramona)

Acestea sunt doar câteva dintre minunile înfăptuite de preotul Ilie Lăcătușu. În cartea despre viața sa, poți găsi mai multe povești ce au în centru legătura specială pe care o are cu oamenii care îl roagă să le ofere sprijin.

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfantul Fanurie

Acatistul Noului Mărturisitor Ilie Lăcătuşu, făcătorul de minuni

Troparul, glasul al 8-lea:

Îndelung pătimitorule, de Dumnezeu purtătorule Părinte Ilie, văpaia muncilor cu focul lucrător ai înrourat-o, rușinând pe vrăjmași. Pentru aceasta, părinte, cu hlamida lui Hristos îmbrăcându-te, pe Acesta roagă-L să mântuiască sufletele noastre.

Condacul 1:

Veniți, iubitorilor de mucenici, să-l lăudăm cu mare glas pe Părintele Ilie, care, prin pătimirile sale, a luat de la Dumnezeu cununa biruinței. Căci, iubind Biserica lui Hristos și neamul românesc, a ales calea cea strâmtă și cu chinuri, stând fără teamă împotriva dușmanilor dreptei credințe. Și pentru aceasta să-i cântăm: Bucură-te, Părinte Ilie, făclie luminoasă a soborului noilor mărturisitori!               

Icosul 1:

La tine alergăm, sfinte, la vreme de ispită, având nădejde în mijlocirile tale. Știm că pe mulți i-ai chemat în chip minunat la sfintele tale moaște. Am auzit de femeia pe care ai îndemnat-o, zicându-i în vis: „Vino la mine și roagă-te ori de câte ori ai nevoie de ajutor”. Și credem că și pe noi ne poți ajuta, căci iubirea ta se revarsă peste toți cei care se roagă ție cu credință, și pentru aceasta îți zicem: Bucură-te, binecuvântare a pământului românesc, Bucură-te, liman al credincioșilor și dar ceresc, Bucură-te, chivot al virtuților de Hristos împodobit, Bucură-te, că iubirea de cele sfinte prin jertfă o ai adeverit, Bucură-te, veghetor neobosit al celor ce mărturisesc dreapta credință, Bucură-te, că de la tine învățăm smerenia și adevărata umilință, Bucură-te, că ai fugit de slava lumească și pe Dumnezeu L-ai aflat, Bucură-te, că pentru neamul românesc te-ai rugat neîncetat, Bucură-te, comoară care pe cei drept-credincioși îi îndestulezi, Bucură-te, că pe cei care pornesc pe căi greșite îi îndreptezi, Bucură-te, că îi chemi la tine pe cei care au nevoie de ajutor, Bucură-te, că cei care se roagă ție te cunosc grabnic ocrotitor, Bucură-te, Părinte Ilie, făclie luminoasă a soborului noilor mărturisitori!

Condacul al 2-lea:

L-ai slujit pe Hristos din tinerețile tale, fiind icoană a rugăciunii, a smereniei și a jertfelniciei, și te-ai arătat pildă pentru noi, cei iubitori de patimi și slabi în credință. Pentru aceasta te rugăm să nu încetezi a te ruga pentru noi, ca să-I putem cânta lui Dumnezeu cu inimă curată: Aliluia!

Icosul al 2-lea:

Văzând Dumnezeu râvna ta pentru cele sfinte, te-a chemat să-L slujești ridicând pe umerii tăi greaua cruce a preoției. Iar tu ai răspuns cu vrednicie acestei chemări, vrând să fii păstor de suflete și slujitor al aproapelui tău, și pentru aceasta îți aducem cântări de laudă: Bucură-te, că pe Sfântul Prooroc Ilie l-ai avut ocrotitor, Bucură-te, glas prorocesc care ai mustrat rătăcirea apostaților, Bucură-te, odraslă a rugăciunii sfinților din veacurile trecute, Bucură-te, că ai înfruntat cu înțelepciune ale vrăjmașului ispite, Bucură-te, că din copilăria ta ai mers cu smerenie pe calea virtuților, Bucură-te, că ți-ai păzit curăția tinereții luptând împotriva patimilor, Bucură-te, cel ce, mergând pe calea familiei, ai ajuns la sfințenie, Bucură-te, că virtuțile tale le-ai acoperit cu smerenie, Bucură-te, că ai fost propovăduitor și duhovnic iscusit, Bucură-te, că mulțime de suflete bolnave ai tămăduit, Bucură-te, al iubirii de Dumnezeu neostenit propovăduitor, Bucură-te, dreptar și pildă aleasă pentru slujitorii altarelor, Bucură-te, Părinte Ilie, făclie luminoasă a soborului noilor mărturisitori!

Condacul al 3-lea:

Văzând mulțimea încercărilor prin care trecea neamul românesc, ai vrut să arzi ca o lumânare, necruțând nicio osteneală pentru aceasta. Și, împreună cu mulți preoți și credincioși, ai ales să trăiești sub ocrotirea Sfântului Arhanghel Mihail, luptând cu sabia cuvântului împotriva hulitorilor adevărului și cântând fără teamă: Aliluia!

Icosul al 3-lea:

Nu te-ai temut nici de suferințe și nici de moarte, căci ai purtat în sufletul tău râvna spre mucenicie. Iar Hristos te-a învrednicit să mergi pe urmele mucenicilor din vechime, căci ai fost luat din mijlocul familiei și al credincioșilor și ai fost dus în colonii de muncă, unde prin răbdarea și sfințenia ta ai adus mângâiere sufletelor deznădăjduite, și pentru aceasta îți cântăm: Bucură-te, că sfinții închisorilor asupra ta au vegheat, Bucură-te, că, primindu-te mai apoi în ceata lor, s-au bucurat, Bucură-te, că, prin curajul tău, în întunericul prigonirilor ai strălucit, Bucură-te, că în viforul furtunilor pacea sufletească o ai dobândit, Bucură-te, că în fața pătimirilor duhul tău nu s-a tulburat, Bucură-te, piatră de care uneltirile celor rău credincioși s-au sfărâmat, Bucură-te, că ai urcat muntele suferinței călcând pe urmele mucenicilor, Bucură-te, că ai răbdat fără cârtire batjocurile și disprețul prigonitorilor, Bucură-te, că prin dureri și suferințe prigonitorii nu te-au supus, Bucură-te, că, urmând Stăpânului tău, ca o oaie la junghiere te-ai adus, Bucură-te, că pe calea mântuirii în chip tainic te-a călăuzit, Bucură-te, că în fiecare prigoană prin care ai trecut de El ai fost păzit, Bucură-te, Părinte Ilie, făclie luminoasă a soborului noilor mărturisitori!

Condacul al 4-lea:

S-a văzut puterea rugăciunilor tale la Periprava, sfinte, când ați fost puși să tăiați stuf pe o vreme geroasă și cei care vă păzeau așteptau moartea voastră. Dar i-ai încurajat pe cei care împreună pătimeau cu tine să-și pună nădejdea în ajutorul Maicii Domnului și al Sfinților Trei Ierarhi, care erau prăznuiți în acea zi, și I-ați cântat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 4-lea:

V-ați asemănat sfinților patruzeci de mucenici, aruncați de prigonitori în apele iezerului Sevastiei, dar prin rugăciunile tale, părinte, toți au rămas în viață. Că strălucind soarele credinței în inima ta, a strălucit și pe cer soarele cel materialnic și a încălzit pământul, venind în ajutorul vostru. Pentru care te lăudăm, zicând: Bucură-te, că Maica Domnului cu sfântul ei acoperământ v-a acoperit, Bucură-te, că Sfinții Trei Ierarhi prin rugăciunile lor v-au ocrotit, Bucură-te, că trupurile voastre pe crucea frigului au fost răstignite, Bucură-te, că inimile voastre de harul Duhului Sfânt au fost întărite, Bucură-te, că asemeni sfinților patruzeci de mucenici ați pătimit, Bucură-te, că vicleanul diavol prin pătimirea voastră a fost biruit, Bucură-te, că răbdarea voastră pe prigonitori i-a îngenuncheat, Bucură-te, că dreptatea voastră în chip minunat s-a arătat, Bucură-te, că pe Sfântul Arhanghel Mihail l-ați avut sprijinitor, Bucură-te, că ați purtat fără să cârtiți povara pătimirilor, Bucură-te, că, fiind umiliți de oameni, Făcătorul lumii v-a binecuvântat, Bucură-te, că Soarele dreptății prin lumina soarelui v-a mângâiat, Bucură-te, Părinte Ilie, făclie luminoasă a soborului noilor mărturisitori!

Condacul al 5-lea:

Văzând cele viitoare, ai cunoscut mai înainte și ziua trecerii tale la Domnul și anul morții preotesei tale, și prin aceasta s-a vădit darul pe care l-ai primit de la Dumnezeu încă din timpul vieții tale pământești, pentru care ne bucurăm și Îi cântăm cu mulțumire: Aliluia!

Icosul al 5-lea:

Cine poate spune bucuria celor care au fost de față la aflarea sfintelor tale moaște, părinte? Că trupul tău s-a arătat neatins de trecerea timpului și nesupus putreziciunii, prin harul Duhului Sfânt. Și prin aceasta s-a întărit sfințenia ta, căci Dumnezeu ne-a vorbit prin moaștele tale binemirositoare, îndemnându-ne să-ți aducem laude ca acestea: Bucură-te, că sfintele tale moaște te arată vas ales al lui Hristos, Bucură-te, că cei ce vin și se roagă ție dobândesc mult folos, Bucură-te, că prin trupul tău neputrezit fără cuvinte le vorbești, Bucură-te, că pe cei ce aleargă la tine nu îi părăsești, Bucură-te, că pomenirea ta se întipărește în sufletele lor, Bucură-te, apostol al învierii morților la sfârșitul veacurilor, Bucură-te, cel ce evlavia pelerinilor care vin la tine o înmulțești, Bucură-te, că îndoielile le risipești și credința o întărești, Bucură-te, cel ce aduci bucurie în sufletele celor care se închină ție, Bucură-te, că ne îndemni să cugetăm la moarte și la veșnicie, Bucură-te, că, asemenea sfinților de demult, bună mireasmă răspândești, Bucură-te, că la racla ta mulțime mare de închinători primești, Bucură-te, Părinte Ilie, făclie luminoasă a soborului noilor mărturisitori!

Condacul al 6-lea:

Din timpul vieții tale te-ai arătat făcător de minuni, sfinte, dar după adormirea ta numărul acestora s-a înmulțit. Și, după aflarea sfintelor tale moaște, mulțime de credincioși au venit să ia binecuvântarea ta, rugându-se ție și lui Dumnezeu cântându-I: Aliluia!

Icosul al 6-lea:

În aceste vremuri în care rătăcirile se înmulțesc, te-a arătat Dumnezeu stavilă împotriva necredinței, căci, auzind despre mulțimea minunilor tale, mulți vin la sfintele tale moaște și, văzându-te ca și cum ai dormita în raclă, cunosc puterea lui Hristos, Cel ce a biruit moartea. Și pentru aceasta te laudă, zicând: Bucură-te, că celor ce aveau nevoie de ajutor te-ai arătat, Bucură-te, că prin vise și vedenii la tine i-ai chemat, Bucură-te, că oamenii vestesc minunile tale nenumărate, Bucură-te, că facerile tale de bine sunt în tot locul lăudate, Bucură-te, prieten al celor apăsați de povara singurătății, Bucură-te, cel ce alungi ispita deznădejdii și a sinuciderii, Bucură-te, că de ispita morții năprasnice ne izbăvești, Bucură-te, cel ce prin mulțimea minunilor ne uimești, Bucură-te, că celor necăjiți și întristați le ștergi lacrimile, Bucură-te, că mulți preoți și călugări se roagă înaintea icoanei tale, Bucură-te, că harismele tale cu multă bucurie le mărturisim, Bucură-te, că, prin tine, pe Dumnezeul cel adevărat Îl cinstim, Bucură-te, Părinte Ilie, făclie luminoasă a soborului noilor mărturisitori!

Condacul al 7-lea:

Au venit la tine bolnavi pe care doctorii nu i-au putut ajuta, lăsându-i pradă deznădejdii, dar tu te-ai arătat doctor ceresc și ai arătat cu putință cele cu neputință. Iar bolnavii, aflând tămăduire, au dat mărturie despre mulțimea darurilor tale, cântându-I lui Dumnezeu împreună cu cei de aproape ai lor: Aliluia!

Icosul al 7-lea:

Orice boală și orice neputință își află leacul prin rugăciuni către tine, Părinte Ilie, căci Dumnezeu a răsplătit peste măsură suferințele tale mucenicești. Și te-a arătat ceresc doctor fără de arginți, la care alergând bolnavii îți zic cu inimile pline de nădejde: Bucură-te, cel ce împarți tămăduiri cu îndestulare, Bucură-te, pentru cei aflați pe patul de boală alinare, Bucură-te, că, prin rugăciunile tale, pe mulți de operații i-ai scăpat, Bucură-te, că doctorii nu au putut pricepe ce s-a întâmplat, Bucură-te, că, prin tine, tânărul mut a început să vorbească, Bucură-te, că minunile tale a început să le mărturisească, Bucură-te, că bolnavii s-au bucurat aflând vindecare, Bucură-te, pentru rudeniile lor îndurerate mângâiere, Bucură-te, ocrotitor al bolnavilor și sfătuitor al doctorilor, Bucură-te, că ajuți doctorii pentru rugăciunile bolnavilor, Bucură-te, că îi ușurezi pe cei apăsați de povara durerii, Bucură-te, că te rogi pentru cei aflați în ceasul morții, Bucură-te, Părinte Ilie, făclie luminoasă a soborului noilor mărturisitori!

Condacul al 8-lea:

Te-ai arătat în vis femeii necăjite și i-ai cerut să nu se mai plângă din pricina lipsei banilor, căci va avea cele de trebuință. Iar ea, primind putere din cuvintele tale, s-a întărit în credință și I-a adus lui Dumnezeu lauda: Aliluia!

Icosul al 8-lea:

Ne aflăm în lipsuri și necazuri de multe feluri, sfinte, dar credem că nu vei lăsa rugăciunea noastră fără răspuns. Că pe săraci i-ai ajutat în fel și chip, iar pe cei care nu aveau din ce să trăiască i-ai ajutat să își găsească de lucru. Și credem că, precum pe aceștia, și pe noi ne poți ajuta, venind în întâmpinarea noastră, pentru care îți zicem: Bucură-te, că pe cei flămânzi îi hrănești, Bucură-te, că pe cei lipsiți îi miluiești, Bucură-te, că dai cele de trebuință săracilor, Bucură-te, că vii în întâmpinarea necăjiților, Bucură-te, că pe cei rămași fără casă i-ai ajutat, Bucură-te, că, văzând ajutorul tău, s-au bucurat, Bucură-te, cel ce ești părinte iubitor al orfanilor, Bucură-te, că ești grabnic sprijinitor al văduvelor, Bucură-te, că din ispita deznădejdii ne-ai ridicat, Bucură-te, drept judecător care adevărul l-ai apărat, Bucură-te, că ții partea celor pe nedrept prigoniți, Bucură-te, că îi încurajezi pe cei disprețuiți, Bucură-te, Părinte Ilie, făclie luminoasă a soborului noilor mărturisitori!

Condacul al 9-lea:

Mare este tristețea familiilor care sunt lipsite de prunci, dar noi am auzit că mulți copii au venit pe lume după ce părinții lor ți-au cerut ajutorul. Așa te rugăm să ai milă de soții și soțiile care se roagă ție, cerându-ți să te rogi pentru ei ca să aibă copii și să-I poată cânta împreună lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 9-lea:

Părinții tăi au fost binecuvântați de Dumnezeu cu șapte prunci, iar tu și preoteasa ta ați avut cinci copii, fiind cu adevărat familia voastră o mică biserică. Iar Hristos ți-a dat darul de a fi ocrotitor al familiilor creștine și al celor care se pregătesc să meargă spre mântuire pe calea căsătoriei, și pentru aceasta îți cântăm, zicând: Bucură-te, rugătorule pentru familiile evlavioase, Bucură-te, că veghezi asupra sufletelor credincioase, Bucură-te, că părinții credincioși te iau ocrotitor, Bucură-te, că te rogi pentru mântuirea copiilor lor, Bucură-te, că îi îndrumi să meargă pe calea Bisericii, Bucură-te, că îi ferești de prăpastia pierzării, Bucură-te, că fiii risipitori se întorc la casele părinților, Bucură-te, că, prin tine, pacea ia locul tulburărilor, Bucură-te, că părinții fără copii te iau mijlocitor, Bucură-te, că nu lași fără răspuns rugăciunile lor, Bucură-te, că întristarea din inimile lor o izgonești, Bucură-te, că stăruința lor în rugăciune o răsplătești, Bucură-te, Părinte Ilie, făclie luminoasă a soborului noilor mărturisitori!

Condacul al 10-lea:

Au încercat vrăjitoarele să fure o părticică din sfintele tale moaște, dar tu te-ai arătat fiicei tale și i-ai descoperit gândul lor diavolesc, stând împotriva vicleniei lor și risipind răutatea lor. Iar fiica ta s-a bucurat, mulțumindu-I lui Dumnezeu și zicând: Aliluia!

Icosul al 10-lea:

În vremea de astăzi mulți îndrăciți se chinuie amarnic, dar cei care sunt aduși la sfintele tale moaște primesc degrabă ajutor. Căci diavolii se tem de puterea rugăciunilor tale, și pleacă de la cei pe care îi chinuiau. Te rugăm, sfinte, arată-te grabnic ajutător al celor care suferă din pricina diavolilor, din pricina lucrărilor drăcești sau a farmecelor de tot felul, ca simțind ocrotirea ta să îți cânte împreună cu noi: Bucură-te, izgonitor al cetelor diavolești, Bucură-te, că puterea farmecelor o risipești, Bucură-te, că pe cei îndrăciți i-ai izbăvit, Bucură-te, că aceștia te-au lăudat și ți-au mulțumit, Bucură-te, că ai primit cererile rudeniilor lor, Bucură-te, că ai ascultat rugăciunile preoților, Bucură-te, cel ce dezlegi legăturile vrăjitorilor, Bucură-te, cel ce ne scapi din robia patimilor, Bucură-te, că de dușmanii nevăzuți tu ferești poporul, Bucură-te, că în ceasul încercării îți cerem ajutorul, Bucură-te, că văpaia ispitelor o potolești, Bucură-te, că pe calea cea strâmtă ne povățuiești, Bucură-te, Părinte Ilie, făclie luminoasă a soborului noilor mărturisitori!

Condacul al 11-lea:

Ai fost trimis în vreme de război să faci misiune în pământul românesc de peste Prut, și multe suflete și-au găsit alinarea în cuvintele tale. Așa și astăzi te rugăm, sfinte, roagă-te lui Dumnezeu pentru toți cei care stau departe de calea mântuirii, ca schimbându-și viețile să Îi cânte lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 11-lea:

Au venit la sfintele tale moaște nu doar fii ai Bisericii, ci și oameni înșelați de diferite rătăciri, dar care voiau să vadă dacă trupul tău este cu adevărat neatins de putreziciune. Unii au rămas fără glas, văzând sfintele tale moaște întregi, și au căutat să-L cunoască pe Dumnezeul care te-a proslăvit, și pentru aceasta acum, venind la Biserica cea adevărată, te laudă împreună cu noi: Bucură-te, candelă aprinsă în întunericul rătăcirilor, Bucură-te, stâlp de foc călăuzitor în deșertul ispitelor, Bucură-te, trâmbiță a cuvintelor dumnezeiești, Bucură-te, alăută care ne desfeți cu cântări cerești, Bucură-te, cel ce dai la o parte vălul minciunilor, Bucură-te, că faci neputincioase cursele ereticilor, Bucură-te, că pe ritorii cei mincinoși i-ai biruit, Bucură-te, că prin tine viforul pornit de ei s-a domolit, Bucură-te, că i-ai scăpat pe cei atinși de molima înșelării, Bucură-te, că i-ai ridicat la lumină din groapa pierzării, Bucură-te, că nu i-ai lăsat să își piardă sufletele, Bucură-te, că ei îți mulțumesc aducându-ți laude, Bucură-te, Părinte Ilie, făclie luminoasă a soborului noilor mărturisitori!

Condacul al 12-lea:

Prin moartea ta te-ai arătat biruitor al morții, fiind slujitor credincios al Celui Înviat. Și acum te bucuri în cetele sfinților împreună cu toți cei care au stat împotriva fiarei comuniste, cu mulțimea de mărturisitori, preoți, călugări și mireni, cu toți noii mucenici și cu mulțimea mucenițelor, care au sfințit pământul românesc cu sângele și pătimirea lor, iar acum Îi cântă lui Dumnezeu neîncetat: Aliluia!

Icosul al 12-lea:

„Niciun prooroc nu este primit în patria sa”, ne-a spus Mântuitorul Hristos, și cei care te-au vrăjmășit în timpul vieții tale te-au vrăjmășit și după trecerea ta la Domnul, iar urmașii lor batjocoresc și astăzi pomenirea ta. Dar noi, mulțumindu-ți pentru mulțimea binefacerilor tale, îți zicem: Bucură-te, mustrător al celor ce defaimă dreapta credință, Bucură-te, că pe cei mândri îi întorci spre pocăință, Bucură-te, tainic povățuitor al preoților, Bucură-te, pavăză de nebiruit a creștinilor, Bucură-te, dascăl priceput al jertfelniciei, Bucură-te, învățătorule neobosit al evlaviei, Bucură-te, că rugăciuni stăruitoare ai înălțat, Bucură-te, cel ce pe scara virtuților ai urcat, Bucură-te, că prin iubirea aproapelui te-ai sfințit, Bucură-te, că pentru slujirea lui Hristos te-ai nevoit, Bucură-te, că Dumnezeu cu harul Său te-a luminat, Bucură-te, că, prin tine, Hristos la El ne-a chemat, Bucură-te, Părinte Ilie, făclie luminoasă a soborului noilor mărturisitori!

Condacul al 13-lea:

O, Părinte Ilie, noule mărturisitor al lui Hristos, cădem către tine în rugăciune, știind că nimeni din cei ce aleargă la tine nu rămâne fără răspuns. Fii ocrotitor al nostru până în ceasul morții noastre, ajută-ne să ducem o viață bineplăcută lui Dumnezeu, ferindu-ne de cursele vrăjmașilor mântuirii noastre, ca să Îi cântăm în vecii vecilor Dumnezeului care te-a proslăvit: Aliluia! (Acest condac se zice de trei ori. Apoi se zice Icosul întâi: La tine alergăm, sfinte, la vreme de ispită…

Cine au fost Sfinții Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou Stâlpnicul, făcătorii de minuni. Te vor ajuta dacă îi rogi să îți întărească și ție credința în Dumnezeu

Surse foto: Facebook, FacebookFacebook

Surse articol: FericiticeiprigonitiOrtodoxiaParinteleilielacatusu

Articolul urmator
Rugăciune făcătoare de minuni către Sfantul Fanurie
Rugăciune făcătoare de minuni către Sfantul Fanurie
Trăiești în trecut, în prezent sau în viitor?
Incepe quiz
Trăiești în trecut, în prezent sau în viitor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.