Afla cum se prepara un aluat de cozonac

Joi, 11.03.2010

Cuprins

Pentru ca vremea asta nu ma duce deloc cu gandul la primavara ci mai degraba la iarna, la Craciun, cand se pregatesc foarte multe bunatati, in special cozonacul, te voi invata sa prepari si tu un aluat de cozonac.

Vezi si
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Raluca Margean | Joi, 11.03.2010

Ingrediente aluat cozonac:

  • 1 kg de faina
  • 8 oua
  • 600 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 60 g drojdie
  • 200 g unt
  • 200 g zahar
  • 20 ml rom
  • coaja rasa de la lamaie si o portocala
  • o lingurita rasa sare
  • un plic zahar vanilat
  • 50 - 100 g stafide

Cum prepari aluatul de cozonac?

Intr-un castron de circa 3 l pui 100 g faina pe care, apoi o oparesti cu 200 ml lapte clocotit.

Amesteci repede cu lingura, pana cand se desfac toate cocolasele, apoi resfiri putin, ca sa se raceasca mai repede (oparirea unei parti din faina are ca scop mentinerea moale a cozonacului pentru mai mult timp). Alaturi, in acelasi castron, freci drojdia cu o lingurita cu varf de zahar, pana ce se lichefiaza. Cand aluatul oparit este aproape rece, amesteci cu drojdia. Coca, astfel preparata, o acoperi si o lasi la crescut 15 - 20 minute cat mai aproape de sursa de caldura, pana cand isi dubleaza volumul.


In acest timp, freci galbenusurile cu sarea, un minut, ca sa isi invioreze culoarea.

Nu se recomanda sa se puna albusuri in cozonac, deoarece il intaresc si il usuca mai repede. Se pot folosi doar pentru prepararea umpluturii de nuca sau pentru alte prajituri, care se fac numai din albusuri.

Poti inlocui 4 galbenusuri cu 50 ml de lapte. Deci, la 1 kg de faina pui numai 4 galbenusuri. Se pot pune pana la 12 galbenusuri la 1 kg faina, dar reduci cantitatea de lapte.

In castronul cu galbenusuri, adaugi laptele, coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul vanilat, romul, uleiul si 100 g unt topit (putin caldut) si amesteci bine cu lingura.

Dupa ce a crescut coca, torni compozitia cu galbenusurile peste ea, clatesti bine castronul cu restul de lapte caldut si amesteci bine pana se incorporeaza totul.

Dupa aceea, adaugi restul de 900 g faina cernuta, amestecand la inceput cu lingura, apoi framanti cu mana 15 - 20 minute, pana cand aluatul se desprinde de mana si de vas. Cand framanti cu mana, pumnul trebuie sa fie strans.

Din cand in cand, aduci aluatul de la margine spre mijloc, ca si cum s-ar impaturi. In felul acesta, se incorporeaza cat mai mult aer care la copt se va dilata si va contribui la cresterea aluatului.

Aluatul este cleios la inceput, dar dupa circa 15 - 20 minute de framantat, incepe sa se desprinda de vas si de mana.

Cand se intampla asta, pui restul de unt topit (100 g), putin caldut. Curata apoi cu lingura aluatul de pe maini si de pe vas, lasa sa curga untul pe sub aluat si presara stafidele. Din acest moment, aluatul nu se mai framanta, doar se intoarce de la margine spre mijloc si se bate cu dosul mainii, ridicandu-l treptat din partile laterale, ca sa se desprinda de vas si sa se formeze straturi prin impaturire, pana cand se incorporeaza untul.

Se acopera si se lasa la loc caldut. Dupa ce si-a dublat volumul il asezi imediat in forme.

O data ce ai invatat sa prepari acest aluat de cozonac si ai si observat cat de bine ti-a iesit, vei renunta definitiv la cozonacii cumparati.

Articolul urmator »
Cele mai bune rețete de fursecuri de casă
Andreea Baluteanu | Vineri, 12.07.2024
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Vineri, 05.07.2024
Aghinitei Maria (anonim)
24 decembrie 2012 16:04

Nu-i o gresala? 8 oua si 600 ml de lapte la 1kg de faina. Eu pun aceste cantitati la 2 kg de faina.

alina (anonim)
28 octombrie 2011 23:11

poate n-am citit eu bine, dar nu inteleg ce s-a intamplat cu cele 200 g zahar?

Ne găsești pe