Va este pofta de ceva dulce? Invata sa prepari un aluat pentru gogosi!

Vineri, 05.03.2010

Cuprins

Cui nu ii plac gogosile? Sa fim sinceri, de fiecare data cand trecem pe langa o gogoserie ne bate gandul sa ne oprim sa ne cumparam una. Dar de ce sa nu facem acasa cate vrem? Eu te voi invata sa faci un aluat de gogosi care poate fi folosit cu succes si pentru ecleruri.

Vezi si
Cele mai bune rețete de fursecuri de casă
Andreea Baluteanu | Vineri, 05.03.2010
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Raluca Margean | Vineri, 05.03.2010
 

Ingrediente aluat gogosi:
- 125 g faina
- 100 g unt sau ulei
- ¼ l apa
- 3 oua mari
- ½ lingurita sare

Cum preparam un aluat pentru gogosi?

Acest aluat este foarte folosit pentru ecleruri, dar da foarte bine la gogosi.

Punem intr-o olita de 1 litru sa fiarba apa, grasimea si sarea. Cand da primul clocot, se ia olita de pe foc, adaugam toata faina deodata si amestecam repede. Punem la loc oala pe foc. Amestecam de cateva ori, pana se dezlipeste aluatul de fundul vasului. Il lasam apoi sa se raceasca sau amestecam in continuare pentru a se raci, pe apa rece.

Cand este aproape rece, punem ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare, pana se incorporeaza in aluat.
Din acest aluat putem prepara mai multe: ecleruri, profiterol, gogosi cu cacao sau aperitive.

Punem gogosile in tava neunsa si se coc in cuptorul, care a fost incins inainte la maxim. Dupa 10 minute, de cand le-am pus la cuptor, focul il facem mijlociu. Lasam pe urma 20 de minute cuptorul fara sa deschidem, pana cand aluatul se ridica si prinde forma, pentru ca altfel se va lasa compozitia si va deveni cleioasa. Aceste preparate trebuie sa creasca de doua ori pe cat au fost, si sa ramana goale la mijloc. Le coacem circa 30 minute, ca sa fie putin rumenite. Nu le tinem mai mult, pentru ca vor deveni cleioase la mijloc.

Pentru a le pastra fragede mai multe zile, le vom pune imediat dupa ce s-au racit intr-o punga de nailon la rece sau la frigider. La nevoie, putem sa le incalzim 10 minute la cuptor, ca sa se reimprospeteze si, imediat dupa, se umplu cu ce compozitie vrem. Chiar daca le facem de la inceput umplute, le putem pastra mai multe zile, pe platou, in punga de nailon, la frigider.

In acest fel, am obtinut un aluat pentru gogosi fraged si gustos.

Pota buna!

Articolul urmator »
7 rețete cu varză de Bruxelles pe care să le încerci
Raluca Margean | Duminică, 17.11.2024
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ciocolata albă: 3 motive să o alegi
Raluca Margean | Miercuri, 30.10.2024
Cea mai bună cremă de vanilie cu unt
Andreea Baluteanu | Vineri, 19.07.2024

Ne găsești pe

top 5 divahair.ro - culinar

  1. Vanilia naturală: Ingredientul vedetă în bucătărie (33 vizite)