O reteta simpla si utila: Aluat pentru diverse prajituri

Marţi, 30.03.2010

Cuprins

Din acest aluat, care este recunoscut drept aluat pentru strudel sau pentru foi grecesti, poti sa prepari diverse prajituri precum: rulou, placinta, baclava, trigoane etc..

Este economic, deoarece nu necesita multe ingrediente si foarte gustos indiferent ce prajitura alegi sa prepari. Te invit sa inveti cum se pregateste acest aluat pentru prajituri.

 

Ingrediente aluat pentru prajituri:

- 300 g faina
- un ou
- 15 ml ulei
- 150 ml apa
- ½ lingurita sare

Cum prepari acest aluat pentru prajituri?

Pui intr-un lighenas oul, uleiul, apa si sarea si le bati putin. Apoi adaugi faina si amesteci cu cutitul. Framanti aluatul cu mana, 10 minute, batandu-l mereu de lighenas, pana cand formeaza basicute cu aer la suprafata si se desprinde de mana si de vas. Daca dispui de o masa mai mica, vei impati aluatul in doua si le vei da forma rotunda ambelor bucati. Jumatate din aluat il pui pe o foaie de nailon presarata cu faina si il acoperi bine, ca sa nu prinda crusta.

Cealalta jumatate o asezi pe masa presarata bine cu faina, cu care iti pudrezi si mainile. Lasi aluatul sa stea in mijlocul mesei 10 minute acoperit, ca sa devina elastic si sa nu prinda crusta. Il ridici apoi de pe masa si il asezi pe dosul mainilor pudrate cu faina, intinzandu-i mai bine mijlocul ca sa se subtieze, apoi il asezi pe masa. Si, cu dosul mainilor pe care le-ai introdus sub foaie, treci treptat de jur - imprejurul mesei, pana cand tot aluatul se intinde in foita subtire. Preferabil, imparte aluatul in bucati mai mici, daca masa este mica, astfel incat sa incat sa incapa toata foaia pe masa.

Vei taia marginea aluatului, deoarece aceasta ramane mereu mai groasa. Foaia, care trebuie sa fie subtire ca o foita de tigara se va usca in vreo 7 minute, de aceea o vei folosi imediat dupa ce s-a zvantat putin, altfel, daca se usuca complet, se va zdrobi. Stropesti imediat suprafata cu pensula inmuiata in unt topit sau ulei amestecat cu unt. Cu ajutorul fetei de masa, ridici marginile neunde si le rastorni peste partea unsa, indreptand mereu si marginile aluatului de pe masa. 

Acest aluat pentru prajituri este gata. Acum orice prajitura pe care o vezi la patiserie poti sa o faci si tu, chiar la tine acasa.

Articolul urmator »
Ardei umpluți cu varză: cea mai bună rețetă de murături
Andreea Baluteanu | Marţi, 11.06.2024
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cum faci acasă cea mai sănătoasă rețetă de tofu
Raluca Margean | Duminică, 26.05.2024
Macrou la cuptor cu lămâie: cea mai bună rețetă
Raluca Margean | Duminică, 08.12.2024
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Raluca Margean | Joi, 13.06.2024

Ne găsești pe