O reteta frantuzeasca tentanta: chec cu sunca si masline!

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Duminică, 07.03.2010

Cuprins

Vezi si
Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
Andreea Baluteanu | Duminică, 07.03.2010
Macrou la cuptor cu lămâie: cea mai bună rețetă
Raluca Margean | Duminică, 07.03.2010

Caracteristici

Retetele de chec aperitiv care au succes de fiecare data sunt cele mostenite din mama-n fiica, in a caror pregatire se investesc decenii de experienta si multe sentimente. Dar poti descoperi in culturile altor tari retete la fel de uimitoare de chec aperitiv! Asa ca surprinde pe toti cu o reteta frantuzeasca!

Ultima oara cand am fost in Franta, o prietena a insistat sa pregatim impreuna aceasta reteta de chec aperitiv, care este pur si simplu delicioasa! Incearca si tu si vei deveni dependenta!

Chec aperitiv cu sunca si masline

Pentru acest chec aperitiv satios si rafinat vei avea nevoie de ingrediente care iti vor aminti de drobul bunicii:

- 150 g de masline verzi fara samburi (dar nu umplute cu gogosari)
- 2 masuri si 3 linguri de faina
- 1 lingurita si jumatate de praf de copt
- un sfert de lingurita de sare
- 4 oua mari, la temperatura camerei
- 3 sferturi de cana de lapte nedegresat
- 1 cana de vin alb
- jumatate de cana de ulei vegetal
- un sfert de cana de ulei de masline
- 200 g de sunca afumata, taiata in felii cu o grosime de 1 cm
- 175 g de branza Gruyere (daca nu gasesti Gruyere, poti folosi Emmental, Comte sau Beaufort)
- jumatate de lingurita de piper proaspat macinat

Pregatire:

1. Incalzeste cuptorul. Unge cu unt si faina o tava pentru paine. Intr-un vas adanc, fierbe 2 cani de apa. Scurge maslinile si, cand apa fierbe, pune-le timp de 2 minute la fiert pentru a le inalbi (astfel scapi si de sarea in exces). Scurge-le si taie-le in bucati mari. Pune-le deoparte.

2. Cerne faina, praful de copt si sarea impreuna. Pune intr-un bol. Amesteca ouale, cate unul pe rand. Adauga apoi laptele, vinul si atat uleiul vegetal, cat si cel de masline. Va rezulta o consistenta foarte lichida, ceea ce este normal.

3. Taie sunca in cubulete de 1 cm si amesteca cu aluatul. Rade brazna si adaug-o si pe ea. In final, adauga piperul si maslinele, amesteca bine si apoi toarna compozitia in tava.

4. Coace la cuptor timp de 50 minute - o ora, pana cand cutitul cu care strapungi aluatul iese curat. Deoarece este mult lichid in reteta, aluatul va fi foarte poros si lama cutitului poate iesi umeda, dar important este sa nu iasa aluat necopt. Partea de deasupra ar trebui sa fie aurie inchis. Nu-ti fa griji daca interiorul pare inca necopt. Aceasta culoare galbuie este exact culoarea ideala!

Bon appetit!

Nu doar bucataria romaneasca sau cea de inspiratie "fanariota" au aceste retete uimitoare de chec aperitiv. Aproape fiecare cultura gastronomica a lumii cinsteste aceasta delicioasa reteta de chec aperitiv, rapida si usoara, ideala pentru orice eveniment si pentru orice invitat la masa!

 

Articolul urmator »
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Raluca Margean | Luni, 24.06.2024
Incepe quiz
Ce tip de mancare te defineste?
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Raluca Margean | Joi, 13.06.2024
Cum faci acasă cea mai sănătoasă rețetă de tofu
Raluca Margean | Duminică, 26.05.2024

Ne găsești pe