Reteta de castane coapte - la tigaie sau la cuptor
- Timp de gătire:
- 5-10 minute
- Porții:
- 4-6 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Retețe la cuptor
- Rețete la tigaie
- Calorii:
- 200
Cuprins
- Reteta castane coapte la cuptor
- Secretul castanelor coapte
- Castane coapte in tigaie
- Castane coapte video
- Castane coapte Adi Hadean
- Castane coapte beneficii
- Castane coapte la microunde
- Calorii castane coapte
Caracteristici
Pe langa faptul ca sunt delicioase si extrem de versatile in bucatarie, castanele au si o multime de beneficii pentru sanatate: sunt bogate in fibre si ajuta la reducerea nivelului de colesterol, sunt incarcate de minerale, vitamine si grasimi mononesaturate, nu contin gluten, sustin functiile cognitive si sunt benefice in perioadele de stres. Ti-am facut pofta? Nu-ti face griji, nu trebuie sa ajungi in Baia Mare pentru a te delecta cu castane coapte perfecte! Iti spunem cum sa le prepari chiar la tine acasa, dar sa obtii aceleasi rezultate grozave!
Reteta castane coapte la cuptor
Ai pofta de castane coapte la cuptor? Avem pentru tine o reteta simpla si minunat de delicioasa!
Pentru castanele coapte la cuptor ai nevoie de:
- Castane comestibile, cate incap intr-o tava.
- Sare, dupa gust. Tine cont doar ca cea mai mare parte din sare va ramane pe coaja, asa ca-ti permiti sa exagerezi un pic.
Modalitate de preparare:
- Lasa castanele la hidratat intr-un bol cu apa calduta pentru cel putin 20-30 de minute.
- Cresteaza castanele (in forma de cruce, daca doresti, sau doar intr-o singura linie) pentru a se coace mai bine, dar si pentru a evita micile „explozii" care se pot petrece din cauza presiunii acumulate in interior.
- Incinge bine cuptorul.
- Pune castanele intr-o tava, presara sare peste ele si apoi baga-le la cuptor. Daca ai o functie de aburi, este minunat - foloseste-o! Daca nu, va trebui sa stropesti castanele in mod constant cu apa - cam la 5 minute o data.
- Tine-le in cuptor pana sunt gata, apoi lasa-le sa se raceasca pentru cateva minute inainte de a le consuma.
- Decojeste-le si bucura-te de gustul divin al castanelor coapte!
Asta e tot!
Dupa ce o sa le degusti, o sa iti spui singura ca nu ai mancat o reteta de castane coapte mai buna, mai savuroasa si mai dulceaga.
Citeste si: Cheesecake cu castane, cel mai bun desert pentru sărbătorile de iarnă
Secretul castanelor coapte
Oricat ai fi incercat, nu ti-au iesit niciodata castane la cuptor ca in copilarie? Un mic secret poate sa faca diferenta in bucataria ta!
Cea mai comuna greseala in coacerea castanelor este uscarea lor excesiva. Castanele isi pierd astfel din savoare si capata o textura gumoasa. Pentru a evita acest lucru, castanele trebuie fie pre-fierte (desi aceasta varianta nu este tocmai recomandabila), fie hidratate inainte de gatire si/sau stropite in mod constant pe parcursul procesului de coacere.
Nu te gandi ca trebuie insa sa stai lipita de cuptor ca sa iti iasa o reteta buna de castane coapte. Nu e necesar sa le stropesti cu apa mai des de o data la cinci minute, asa cum te-am sfatuit si in randurile de mai sus. Iar la ce bunatate iti va iesi din cuptor, sigur va merita efortul.
Castane coapte in tigaie
Castanele coapte in tigaie ies la fel de gustoase precum cele preparate la cuptor, insa avantajul lor consta in faptul ca tot procesul dureaza mult mai putin.
Ai nevoie de:
- castane comestibile, cat sa incapa intr-o tigaie.
- sare, dupa gust.
Mod de preparare:
- Pasii sunt oarecum aceiasi: hidrateaza castanele, cresteaza-le, sareaza-le, apoi pune-le pe foc.
- Ai grija doar sa le intorci din cand in cand!
- Daca in cuptor castanele vor fi gata in aproximativ 45 de minute, in tigaie obtii castane coapte in doar aproximativ 10 minute.
Aceasta reteta de castane prajite in tigaie va face furori in bucatarie si va inlocui cu succes (si nenumarate beneficii pentru sanatate) chipsurile sau snacksurile pe care le degustai la serialul preferat!
Castane coapte video
Castanele coapte iti fac cu ochiul? Mai avem o reteta pentru tine, si, bonus, una video, mult mai usor de pus in practica! Iata cu ce te tentam acum! De data aceasta, nimeni altul decat faimosul bucatar Jamie Oliver ne raspunde la intrebarea: „cum se fac castanele la cuptor”!
Castane coapte Adi Hadean
Ne place sa incercam retete traditionale reinterpretate de chefi deoarece maestrii bucatari le confera o interpretare aparte, inspirata de peregrinarile lor culinare prin lume. Iata mai jos o reteta de castane coape a la celebrul Adi Hadean, fostul jurat de la MasterChef!
Ingrediente:
- castane cat sa iti incapa pe o plita
- sare
Modalitate de preparare:
- Incepe prin a cresta castanele in trei locuri, ca sa se desfaca mai usor.
- Adi Hadean prefera sa pregateasca minunatele castane coapte pe plita, nu la cuptor si nici in tigaie, desi recomanda si aceste optiuni.
- Intoarce castanele de pe o parte pe alta ca sa se coaca mai usor si mai uniform.
- Pune castanele coapte intr-un vas, stropeste-le cu putina apa si presara deasupra sare.
- Acopera castronul cu castane cu un prosop de bucatarie timp de cinci minute pentru a le curata apoi mai usor.
- Serveste castanele coapte cu sufletul plin de incantare!
Maestrul in bucatarie recomanda sa consumam castanele coapte alaturi de must sau vin fiert.
Castane coapte beneficii
Pline de nutrienti, asa cum ti-am povestit si in primele randuri ale materialului nostru, castanele coapte au un continut mai mic de grasimi decat alte „surate” nuci, ceea ce le face excelente. Le poti consuma linistita si daca suferi de diabet, mai ales ca au atatea beneficii. Iata cateva in randurile de mai jos!
Imbunatatesc sanatatea sistemului digestiv. Deoarece contin fibre insolubile, castanele coapte sunt minunate pentru a preveni constipatia.
Ofera energie. Castanele contin carbohidrati, dar, inainte sa le arunci o privire acuzatoare, afla ca este vorba despre carbohidrati complecsi, nu simpli. Acestia sunt absorbiti si digerati in timp, ceea ce inseamna ca iti vor darui constant energie pe parcursul zilei.
Sustin sistemul nervos. Bogate in vitamina B, castanele sunt minunate pentru functionarea adecvata a sistemului nervos. Consuma-le alaturi de o portie de salata verde si carne slaba la gratar daca ai pofta de un regal de vitamina B.
Contin mangan, cu o multime de beneficii. Mineralul-vedeta din compozitia castanelor este insa manganul. Acesta e plin de antioxidanti, ceea ce inseamna ca neutralizeaza efectele negative ale radicalilor liberi, dar sustine si sanatatea tesuturilor si ajuta la procesul de coagulare. Mai departe, expertii de la University of Maryland Medical Center au afirmat ca manganul poate preveni si imbatranirea prematura.
Intaresc oasele. De data aceasta, cuprului trebuie sa ii multumesti pentru acest beneficiu al castanelor coapte. In plus, acest mineral contribuie la formarea globulelor rosii, fortifica imunitatea si sustine sistemul nervos.
Castane coapte la microunde
Vrei sa accelerezi procesul de coacere a castanelor? Foloseste cuptorul tau cu microunde bun la toate!
Ingrediente:
- castane dupa pofta inimii
Modalitate de preparare:
- Pentru aceasta reteta de castane coapte, incepe prin a cresta fructele in forma de X cu ajutorul unui cutit ascutit.
- Pune castanele intr-un recipient pentru cuptorul cu microunde si coace-le la interval de cate un minut.
- Opreste cuptorul atunci cand coaja incepe sa plezneasca.
- Nu tine castanele mai mult de 3-4 minute la cuptor sau se vor arde. Desigur, totul depinde de puterea aparatului tau.
- Decojeste castanele cat de repede poti; tine cont ca le cureti mai usor atunci cand sunt inca fierbinti.
- Pofta buna la castane coapte!
Calorii castane coapte
Sursa: Adi Hadean, healthyeating.sfgate.com, My Frugal Home, calorii.oneden.com
Surse foto: iStock