Adio dulceata bunicii - bine ai venit, dulceata de capsuni a fashionistei

Luni, 03.05.2010

Cuprins

Dintre toate "produsele din camara", dulceata de capsuni este de departe cea mai ingrata. Fie ca este un simbol al traditiei, fie ca "nimeni nu o face ca bunica", cert e ca eu, personal, am refuzat sa fac dulceata de capsuni multa vreme, atunci cand am preluat controlul propriului teren de joaca culinar.

Iata totusi ca o reteta m-a convins ca pana si reteta "sfanta" a bunicii mele poate fi imbunatatita si ridicata la rang de "rasfat de fashionista de secol XXI": o dulceata de capsuni savuroasa!

Vezi si
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Raluca Margean | Luni, 03.05.2010
10 ceaiuri răcoritoare perfecte pentru vară
Raluca Margean | Luni, 03.05.2010
Castane de apă: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Luni, 03.05.2010

Dulceata de capsuni

Ingrediente:

  • 1 kg de capsuni spalate si curatate de codite, taiate in bucatele (cam 8 cani)
  • 1 kg de zahar (cam 4 cani)
  • zeama de la o lamaie
 

Preparare:

Amesteca zaharul si capsunile intr-un vas adanc si incalzeste la foc, aproximativ 5 minute, pana cand sosul rezultat este limpede. Ia de pe foc si incorporeaza zeama de lamaie, apoi acopera cu o carpa sau un prosop, usor, fara sa strangi si lasa sa se odihneasca peste noapte.

In ziua urmatoare, pregateste totul pentru a pune dulceata de capsuni la borcane. Da in clocot apa dintr-un vas adanc si sterilizeaza borcanele si capacele, cam 5 minute. Stinge focul, dar lasa borcanele si capacele in apa fierbinte pana cand esti gata sa le folosesti.

Incalzeste 2 cani de amestec de capsuni si zeama intr-o tigaie adanca, la foc mediu, timp de 10 minute. Cand capsunile incep sa fiarba la foc mic, poti incepe sa gatesti, amestecand des, timp de 3-5 minute (pana atinge cosistenta pe care o doresti). Pune amestecul in borcanele sterilizate, apoi insurubeaza capacele.

Pentru a incheia procesul de sterilizare, pune un vas adanc cu apa inapoi la fiert si borcanele acoperite inauntrul vasului. Gateste timp de 5 minute. Iti vei da seama ca borcanul este bine sterilizat daca, la final, atunci cand apesi capacul, acesta nu "sare inapoi".

Aceasta dulceata de capsuni provoaca dependenta instantanee. Sincer, indiferent de cata dulceata am gatit, nu cred ca a ramas vreodata vreun borcan pe care sa il pun in camara peste iarna! Si nu cred ca este din cauza etichetei colorate...

Articolul urmator »
Cele mai bune condimente pentru pui
Raluca Margean | Sâmbătă, 24.08.2024
Incepe quiz
Ce animal de companie ti s-ar potrivi cel mai bine?

Ne găsești pe