7 lucruri pe care nu le știai despre ciocolată
Despre ciocolată, sunt multe de povestit.
1. Cuvântul ciocolată vine din spaniolă, spaniolii preluându-l la rândul lor de la azteci
Aztecii, care au locuit în partea centrală a Mexicului de astăzi, au fost primii consumatori de ciocolată - de fapt, diverse băuturi realizate din cacao. Astăzi, cel mai mare producător de cacao este Coasta de Fildeș, urmată de Ghana și Indonezia.
2. Ciocolata caldă nu este un produs nou
După descoperirea Americii, europenii au preluat obiceiurile de consum de aici: pe la 1700, ciocolata era una dintre băuturile preferate la micul dejun. Se pare că Maria Antoaneta și Napoleon erau mari iubitori de ciocolată.
3. Ciocolata în formă solidă a fost produsă pentru prima dată în 1866, în Anglia
Ciocolata cu lapte a apărut mai târziu, în 1875, ideea aparținându-i elvețianului Daniel Peter, care a folosit lapte condensat.
4. Primele batoane de ciocolată au fost produse tot în Anglia
În 1842, de către Cadbury, companie care există și astăzi.
5. Unii producători de ciocolată sunt păstrători ai tradiției și ai gustului autentic
Cea mai cunoscută ciocolaterie din Spania, Cacao Sampaka, este recunoscută, de exemplu, pentru folosirea boabelor de cacao de pe plantațiile proprii din Mexic - locul unde a început povestea ciocolatei, Venezuela şi Ecuador. La noi în țară, vei găsi o astfel de ciocolată, alături de alte mărci super-premium, pe “raftul” unor magazine online.
6. Ciocolata albă nu este tocmai ciocolată
Conține unt de cacao, dar niciodată cacao.
7. Ciocolata neagră este bogată în antioxidanți
Ciocolata neagră conține antioxidanți (flavonoizi), fier, magneziu, cupru și zinc. Consumată în cantități moderate, scade tensiunea arterială, încetinește procesul de îmbătrânire și îmbunătățește starea de spirit, după cum arată diverse studii.
Surse foto: Shutterstock