Cea mai simpla reteta de savarina
- Timp de gătire:
- 45-60 minute
- Porții:
- 4-6 porții
- Dificultate:
- Rețete deosebite
- Modalitate de preparare:
- Retețe la cuptor
- Fierbere
- Calorii:
- 300
Cuprins
Caracteristici
Prajitura asta a facut istorie la noi in tara. O savurau cu placere parintii nostri, la micile lor escapade romantice in cofetariile predecembriste, iar copilaria noastra a fost pusa sub semnul aceste prajituri insiropate. Ti-e pofta sa mananci o savarina? Propunerea de astazi este o reteta de savarina minunata.
Ingrediente pentru blat:
- 350 g faina
- 175 g unt
- 15 g zahar
- 12 g drojdie
- 4 oua
- 50 ml lapte
- Un pic de sare
- Unt pentru uns forma
- Pesmet
Ingrediente pentru sirop:
- 200 g zahar
- 200 ml apa
Ingrediente pentru crema:
- 250 g frisca batuta
- Esenta de rom
- Gem de capsuni
Mod de preparare:
- Intr-un castron, cerne bine faina si fa in mijlocul ei o gropita in care pune drojdia dizolvata in lapte cald. Amesteca putina faina ca sa formezi o maia pe care o las-o sa creasca la cald un sfert de ora.
- Pune apoi in gropita ouale, restul de lapte, zaharul sarea si amesteci toata faina. La sfarsit, pune untul topit. Amesteca mixul cu o lingura si lasa sa creasca intr-un loc cald.
- Ia o forma speciala de savarina, unge-o cu unt, presara cu faina si umple-o pe jumatate cu aluat. Las-o la crescut. Cand s-a ridicat pana la gura formei, pune-le in cuptor unde le lasi cca jumatate de ora. Savarinele coapte se lasa la racit in forma.
- Intre timp, pregateste siropul, pe care il torni peste savarina dupa ce ai taiat crusta intarita de deasupra. Stropeste-le cu rom, unge-le cu gem de capsuni (capacul taiat), dupa care umple-le cu frisca si garniseste-le cu fructe confiate ori capsuni proaspete.
Reteta asta de savarina e chiar usoara!