Reteta pentru savurosul kürtos kalács

Miercuri, 06.11.2013

Cuprins

Unul dintre cele mai indragite deserturi provine din gastronomia secuiasca si poarta denumirea de kürtos kalács sau de cozonac secuiesc. Modalitatea de a-l prepara nu este una obisnuita, intrucat necesita cateva unelte si accesorii speciale, tipice brutariilor si patiseriilor. Nu te teme insa, pentru ca daca ai putina imaginatie, poti rezolva problema rapid. Dupa aceea poti pregati prajitura dupa o reteta asemanatoare cu cea dupa care prepari cozonacul clasic.

Vezi care sunt pasii de urmat pentru a pregati reteta de kürtos kalács.



Sursa foto: duhlicious.com

Denumirea de "kürtos kalács" provine din limba maghiara, in care „kürto" se traduce prin „horn", iar „kalács" prin „paine inmuiata in lapte". Aceasta prajitura este tipica tinutului secuiesc, situat in estul Transilvaniei si a devenit cunoscuta gratie diverselor targuri si festivaluri.

Vezi si
Macrou la cuptor cu lămâie: cea mai bună rețetă
Raluca Margean | Miercuri, 06.11.2013

Ingrediente necesare pentru aluatul de kürtos kalács

- 500 grame de faina;

- 200 mililitri de lapte cald;

- trei linguri de zahar;

- doua linguri de drojdie;

- doua galbenusuri;

- cinci linguri de ulei sau un sfert de pachet de unt;

- doua plicuri de zahar vanilat;

- un varf de cutit de sare.

Siropul pentru cozonacul secuiesc se prepara din:

- trei plicuri de zahar vanilat;

- doua cesti de apa;

- siropul unei lamai sau coaja rasa a acesteia.

Daca nu detii un dispozitiv special pentru a coace prajitura, il poti fabrica dintr-un sucitor din lemn. Capetele acestuia trebuie sa fie invelite in folie de aluminiu, iar mijlocul, in cateva straturi de hartie pentru copt. In functie de necesitate, poti pregati mai multe astfel de dispozitive.

Pentru inceput, trebuie sa pui drojdia la inmuiat in laptele cald si sa adaugi si cele trei linguri de zahar. Intre timp, intr-un alt bol, amesteca faina cu sarea si fa la mijloc spatiu, pentru a adauga uleiul sau untul, galbenusurile batute si mixul de drojdie cu lapte. Framanta aluatul obtinut pana cand devine omogen. Daca observi ca este lipicios, mai adauga cateva picaturi de ulei. Cand este gata, lasa-l la dospit timp de o ora, intr-un loc in care exista o sursa de caldura.


Cand timpul a trecut, framanta aluatul inca o data, imparte-l in sase portii aproximativ egale si incepe prin a intinde una dintre acestea cu un sucitor din lemn sub forma unei benzi cu o latime de aproximativ trei centimetri. Rasuceste aluatul pe dispozitivul confectionat anterior, sprijina-l pe o tava si pune-l in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius, vreme de 25 de minute. Dupa aceea, scoate-l cu grija din cuptor si unge-l cu siropul preparat din apa, zahar si suc sau coaja de lamaie. Dupa aceea, procesul de coacere trebuie sa continue pentru inca 25-30 de minute, pana cand observi ca prajitura are o culoare uniforma. 
 Sursa foto: kristygourmet.blogspot.com

Poti coace in acelasi timp oricati cozonaci sasesti iti permite spatiul. Daca nu folosesti in aceeasi zi restul de aluat, il poti pastra la congelator. De asemenea, trebuie sa stii ca aceasta prajitura poate fi decorata cu nuca tocata, cu fistic ori cu fulgi de cocos.



Sursa foto: duhlicious.com

Pofta buna!

Kürtos kalács este un tip de cozonac aparte, cu un gust special. Incearca si tu sa il prepari, pentru a te bucura de aroma unei prajituri cu o crusta crocanta.

Articolul urmator »
Piure de cartofi dulci: rețeta simplă și delicioasă
Raluca Margean | Miercuri, 24.07.2024
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Raluca Margean | Luni, 24.06.2024
Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
Andreea Baluteanu | Miercuri, 19.06.2024

Ne găsești pe