Rasfata clasicul somn la gratar cu o salsa verde mediteraneana!
Cuprins
Esti genul de om care s-a plictisit de clasica friptura? Sau vrei pur si simplu sa incerci altfel de carne la gratar? E momentul sa incerci o reteta mediteraneana de somn la gratar, rafatat cu o clasica salsa verde plina de arome!
Somn la gratar
Ingrediente:
- 2/3 cana de frunze de patrunjel
- 3 linguri de capere scurse
- 1 catel de usturoi
- 4 lingurite de zeama de lamaie
- o lingurita de pasta de ansoa
- jumatate de lingurita de mustar Dijon
- 3/4 lingurita de sare
- piper negru proaspat macinat
- 8 linguri de ulei de masline
- 0.5 kg de cartofi noi, de dimensiuni mici, taiati in sferturi sau cartofi medii, taiati in cubulete
- 4 fileuri de somn, grosime de cam 1 cm, 1 kg de carne
Preparare:
1. Pune patrunjelul, caperele, usturoiul, zeama de lamaie, pasta de ansoa, mustarul, un sfert de lingurita de sare si un varf de piper intr-un blender. Amesteca bine pentru a forma o pasta si incorporeaza treptat 7 linguri de ulei pentru a forma un piure moale.
2. Pune cartofi intr-o oala de dimensiuni medii, in apa cu sare. Da in clocot, redu temperatura si lasa sa fiarba la foc mic pana se inmoaie, cam 15 minute. Dupa ce s-au fiert, scurge-i de excesul de apa.
3. Incinge gratarul. Acopera somnul cu cealalata lingura de ulei de masline si presara cu restul de jumatate de lingurita de sare si un varf de piper. Gateste somnul pe gratar cam 3 minute, intoarce-l si mai gateste cam inca 3-4 minute.
4. Pentru a servi, presara putina salsa verde peste peste si cartofi si mai pune putina intr-un bol pentru pofticiosi.
Salsa verde - patrunjelul si sosul din capere servit in mod traditional in tarile mediteraneene cu peste si carne - adauga un plus de savoare si pentru cartofi, rosii si alte legume delicioase!