Cum sa pregatesti cea mai buna paella
Cuprins
Istorie si traditii
Paella este un platou cu orez si diverse combinatii de carnuri, care isi are originea in secolul al 19-lea, in Valencia, pe coasta de est a Spaniei. Multi straini considera paella ca mancarea traditionala spaniola, insa localnicii din peninsula o considera doar o mancare valenciana.
Exista trei tipuri de paella: Paella valenciana, Paella de marisco (cu fructe de mare) si Paella mixta (cu mai multe tipuri de carne - pui, fructe de mare, peste, porc, vita, miel). Ingredientele de baza raman insa orezul alb, sofranul si uleiul de masline.
De-a lungul timpului, paella a devenit tot mai versatila, orezul fiind amestecat cu diverse carnuri ca: pui, vita, iepure, rata, fructe de mare sau chiar melci.
Conform traditiei valenciene, paella se pregateste de catre un barbat pe foc deschis, "alimentat" de conuri de pin si coaja de portocala, care produc un fum aromatic ce condimenteaza paella. Musafirii servesc mancarea direct din paellera, vasul in care aceasta este preparata, o forma intinsa, destul de putin inalta si rotunda.
Reteta clasica de paella
Iata o reteta simpla si savuroasa de Paella Valenciana:
Ingrediente: ulei de masline, 300 g carne (pui sau vita), 1 ardei verde, 300 g mazare, 2 catei de usturoi, 3 rosii mici, 150 g fasole verde, paprika, sofran, chili, rozmarin, 250 g orez alb.
Mod de preparare:
Se incalzeste uleiul de masline intr-o paellera (un vas rotund si putin adanc sau o tigaie mare neaderenta). Carnea pe care ai ales-o (pui, vita) se soteaza in ulei, dupa ce a fost asezonata cu sare. Se adauga legumele in tigaie (ardei, mazare), iar dupa sotare se pun usturoiul, rosiile, fasolea si condimentele.
Dupa ce le-ati sotat, se adauga apa (cantitate dubla fata de orez), sofran si rozmarin si se fierb pana compozitia scade la jumatate. Apoi se adauga orez alb si se lasa pe foc pana acesta este fiert.
Odata ce orezul este aproape gata, se indeparteaza de pe foc si se lasa ca paella sa absoarba apa ramasa, obtinandu-se astfel socarrat, o coaja caramelizata, care este considerata o delicatesa in Valencia. Se serveste cu o crenguta de rozmarin proaspat si cu un vin alb demisec.
Paella mixta
Ingrediente: ulei de masline, fructe de mare, pui, ceapa, usturoi, ardei grasi, frunze de dafin, sare, rosii, orez, sofran.
Mod de preparare:
- se face un amestec din fructele de mare, carnea de pui, ceapa, usturoi, ardei taiati fasii si frunzele de dafin
- se incalzeste uleiul intr-o tigaie neaderenta
- fructele de mare se scot din amestecul de mai sus si se trag in ulei cateva minute (max 3), apoi se dau deoparte
- puiul se soteaza si el pana devine auriu, apoi se adauga ceapa, usturoiul si ardeiul.
- daca legumele sunt moi, se pot adauga rosiile si lasa cateva minute la foc mic
- se adauga orezul si sofranul si se amesteca bine
- se adauga apa si se lasa sa fiarba bine, pana orezul este aproape gata
- se adauga fructele de mare si se amesteca delicat
- se orneaza cu ardei rosu gras.
La fel se procedeaza si pentru Paella cu fructe de mare. Rezultatul este nu doar spectaculos, ci si foarte delicios si se poate incerca acasa.